Hirdetés
Európa

Gabby Williams az atlétikáról, a UConn-ról és Kobe Bryant-ről:

:

Hirdetés

Múlt héten jelentette be a Sopron Basket, hogy szerződtette Gabby Williams-t. A UConn nevelése, aki a WNBA-ben a Chicago Sky-t erősíti, az elmúlt európai évadot a Lattes Montpellier-nél töltötte. Még mindig Franciaországban tartózkodik és búcsúzóul a helyi sajtó rendelkezésére állt. A nagyinterjúból a soproni időszak szempontjából is fontos gondolatokat emeltük ki, amiből egy kicsit jobban is megismerhetjük a játékost.

Gabby Williams a nevadai Sparks városában született. Egy olyan régióban, ahol finoman szólva sincsenek hagyományai a női kosárlabdának.

“Nevada nem a legjobb hely egy fiatal kosárlabdázónak. Iskolás koromban én is sokat játszottam a Bay Area-ból, elsősorban San Franciscóból, Oakland-ből érkező csapatokkal. Számomra ideálisabb is volt ezekkel a kaliforniai csapatokkal és edzőkkel készülni. Sparks vagy Reno nem nem nevelt ki annyi nagyszerű sportolót, de nem szeretnék igazságtalan lenni. Ott van a nagybátyám Michael vagy éppen a gimnáziumi testnevelőm Sarah, akikkel sokat dolgoztam és végig segítettek nekem. Például Sarah-nak köszönhetően kerültem kapcsolatba Kobe Bryant-tel.” – idézte fel az iskolás éveket Williams.

Azt a portrénkban is kiemeltük Williams-ről, hogy neki az elsődleges sportága a gimnáziumban kezdetben az atlétika és azon belül is a magasugrás volt. “Éppen bejutottam a londoni kvalifikációs versenysorozatba, amikor harmadévesként elszakadt az elülső keresztszalagom. Akkoriban még profi magasugró szerettem volna lenni és nagyon akartam azt az olimpiai szereplést. Egyértelműen azon volt a fókusz. Kilenc hónap után újrakezdtem, de ismét megsérültem” – mondta Williams, aki nem titkolta, hogy innentől kezdve nem volt realitása az atlétikai karriernek. Legalábbis olimpiai szinten nem. A figyelme a kosárlabdára irányult. Éppen sérülése előtt nézték meg a UConn toborzói.

Harmadéves koromban fedeztek fel egy tornán. Utána jöttek el megnézni. Szerencsére nem egy nappal később érkeztek, mert akkor történt az a súlyos térdsérülés… Az első látogatásuk után tudtam, hogy oda akarok menni. Megnéztem más egyetemeket is. Mindegyik nagyszerű volt, de a UConn-on éreztem azt ösztönösen, hogy ott a helyem. Teljesen más kosárlabda kultúra van ott, mint bárhol az országban. Láttam, hogy készül a csapat, mennyire egységesek a játékosok és akkor még nem beszéltünk a Gampel Pavilon-ról. Elképesztő az az energia, amit a lelátóról kapnak a játékosok.

Gabby Williams négy évet dolgozott Geno Auriemmával és ebből az időszakból számtalan kedves emléke van.

A kedvencem egy olyan meccs utáni, ami kifejezetten jól sikerült. Már nem tudom kivel játszottunk, de azt tudom, nagyon vártam, hogy jöjjön és mondjon valamit. Végül odajött, beszélgettünk és elmondta: “Ha olyan keményen küzdesz, mint ma, akkor megállíthatatlan játékos vagy, de ha nem, akkor … akkor csak egy erősen átlagos.” Ez a mondata elkísért végig és nagy motivációt jelentett. Teljesen igaza volt. Nem olyan játékos vagyok, akin ott egy ki-be kapcsoló és a tehetségének köszönhetően bármikor tud váltani. Nekem végig keményen kell dolgoznom. Visszatérve Auriemmára. Róla mindenki azt hiszi, hogy kemény a játékosaival, de közben nagyon sok elismerő szava van.

– összegzett Williams, aki a UConn után a Chicago Sky-hoz került.

Fotó: Lattes Montpellier

A WNBA-ben az első évben egy teljesen szétesett csapatban mutathatta meg a tudását. Aztán jött a második chicagói szezon. A Jekatyerinburg másodedzőjeként is dolgozó James Wade vette át a szakmai munka irányítását. A keret nem sokat változott, de komoly eredményességi fordulat állt be. “Valami nagyon mást tudott kihozni belőlünk. A motivációjának, az energiájának, az elvárásainak köszönhetően.” – mondta Williams, aki egyébként nem feltétlenül volt nyertese az új rendszernek. Kényszerűségből Vandersloot cseréjeként kellett helyt állnia és ez nem ment zökkenők nélkül. Williams inkább hármasnak tartja magát és a Montpellier stábja is ott számított rá, ami az európai számait igencsak megdobta.

A francia bajnokságban 15.88 pont, 5.94 lepattanó és 1.38 gólpassz átlaggal zárt, miközben 34%-al értékesítette a távoli lehetőségeit. Tavaly a WNBA-ben a triplákat mindössze 20.9%-al dobta, előtte a spanyol rájátszásban 25%-al.

A nehezebb chicagói időkben Kobe Bryant segített neki. Ismeretségen keresztül Williams már a gimnázium alatt kapcsolatba került Bryant-tel. Aztán már a UConn-nál játszott, amikor szintén edzhetett Bryant akadémiáján. Sőt, korábban a helikopter-balesetben elhunyt Gigi a kedvenc UConn-játékosának is nevezte.

Tavaly nyáron, amikor nagyon nem találtam a helyem irányítóként, Kobe Bryant-tel volt egy jó beszélgetésem. Utána egyből jobban éreztem magam. Az edzések mellett abban tudott a legnagyobb hatással lenni a pályámra, hogy tudtunk beszélgetni. “Meg tudod csinálni. Miért ne tudnád megcsinálni? Semmi nem zárja ki, hogy te bármelyik poszton érvényesülhess.” Nagyon fontos volt, hogy ezt egy olyan ember mondta, mint ő.

Kobe Bryant lányáról, Gigiről Williams így beszélt: “Gigiben nagy potenciál volt, akárcsak Payton-ban vagy Alyssa-ban (a két másik fiatal, aki elhunyt a balesetben – a szerk.), mert Kobe sokat tanított nekik. Gigi rendelkezett azzal a plusszal, amit nem lehet tanulni. Olyan tűz volt benne, mint kevesekben. Ez nagyon ritka egy 13 éves kislány esetében.”

Williams példaképének Diana Taurasi-t és Jennifer Rizzotti-t nevezte meg, de próbál Candace Parker-től és különösen Tamika Catchings-től inspirációt nyerni. Sok hasonlóság van Williams és a fiatalkori Catchings játékában, így elmondta, hogy ezért megkülönböztetett figyelemmel nézi az azóta már visszavonult klasszis régi mérkőzéseit.

Franciaországról Williams kedves szavakkal beszélt. Kiemelve, hogy nagyon más az élet, mint az Egyesült Államokban. Különösen ott Montpellier mellett a partvidéken sokkal nyugodtabbak az emberek, nincs akkora rohanás és ez tetszett neki. A családi ágon francia gyökerei vannak, így az állampolgárságot is megkapta és a nyelvismerettel sincsenek problémái.

“A családom anyagi ágon francia származású. A nagymamám Franciaországban született és rokonaim még élnek Párizsban. Játszottam Spanyolországban, ahol a katalánból alig értettem valamit, aztán Olaszországban, ahol talán még annyit sem értettem. Itt viszont meg tudtam látogatni a rokonokat, megértettem miről beszélnek körülöttem és tudtunk kommunikálni. Sokkal jobban otthon éreztem magam.” – jelentette ki Williams, aki a pályafutásával kapcsolatos várakozásait így foglalta össze:

Leginkább egy hosszú pályafutást szeretnék, mely során elkerülnek a sérülések és hosszan tudnék egészségesen játszani. Aztán természetesen jó lenne WNBA-t és Euroligát nyerni. Szeretnék egyszer francia bajnok is lenni, mert erre most nem volt lehetőség a Montpellier-vel ebben a csonka szezonban. Másik oldalról próbálok több szerepet vállalni civil szervezetek munkájában Chicago környékén. Különösen az Obama-alapítványon keresztül. Olyanoknak segítenék, akik nem annyira szerencsések, mint én. Az egyetemen “Közösségi és civil tanulmányokból” diplomáztam és ez a terület mindig is érdekelt.

Fotó: Lattes Montpellier

Hirdetés