Hirdetés
Magyarország

Gabby Williams portré – bemutatkozik a Sopron Basket új igazolása:

:

Hirdetés

Két UConn nevelés Gabby Williams és Megan Walker érkezését jelentette be pénteken a Sopron Basket. Mindkét játékost bemutatjuk lapunkban. Először Gabby Williams pályafutásával ismerkedhetünk meg.

A két új érkező közül a 180 cm magas, 24. születésnapját szeptemberben ünneplő Gabby Williams-t már a Novomatic Arénában is láthatták a soproni szurkolók a Lattes Montpellier játékosaként. A második európai szezonját teljesítette a márciusban lefújt csonka évadban. Mielőtt azonban ezeket áttekintenénk, érdemes a tengerentúli karrierjéről is szót ejteni.

Egy korszakhatáron bizonyíthatott a UConn kötelékében

Williams már a gimnáziumban kiemelkedő teljesítményt nyújtott, nem véletlen, hogy a UConn toborzói hamar megkörnyékezték. A kosárlabda mellett atletizált is, 2012-ben magasugrásban az olimpiai kvóta szintjét teljesítette 16 évesen. Térdsérülések hátráltatták a gimnáziumban, de a UConn szakmai programjába így is felvételt nyert és a lehető legjobbkor érkezett. A Breanna Stewart-éra csúcséveibe csatlakozhatott be, ami 2015-ben és 2016-ban is bajnoki címet hozott számára.

Amikor Stewart és generációja kiöregedett, lezárult egy korszak Geno Auriemma gárdájánál, azóta bajnoki címet nem is nyertek. Ez az időszak azonban elhozta az igazi áttörést Williams-nek, miután vezérként számoltak vele. A 2016/17-es szezonban 14.3 pont, 8.3 lepattanó és 5.1 gólpassz, egy évvel később pedig 11.2 pont, 7.4 lepattanó és 5.3 gólpassz lett az átlaga. Idén tavasszal nagyon büszkén nyilatkozott erről a két szezonról. Nem vártak sokat tőlük a szakírók, de Naphessa Collier, Katie Lou Samuelson és Kia Nurse társaságában egy olyan négyest alkottak, amely a UConn hagyományaihoz méltó módon tudott szerepelni a két Final Four részvétellel. Ez megadta Williams-nek az esélyt, hogy jó pozícióba kerüljön a WNBA Drafton és így az első kör negyedik választásaként a Chicago Sky lecsapott a játékjogára. Mellette a Sky abban az évben, tehát 2018-ban Diamond DeShields-et is megszerezte.

Értékes játékpercek az első chicagói évében

Az első WNBA-s szezonban nem volt szerencséje Williams-nek, mivel egy teljesen szétesett chicagói csapathoz került. Végül 13 győzelemmel és 21 vereséggel zártak. Nem bizonyultak versenyképesnek, ráadásul az utolsó heteket már úgy teljesítették, hogy a szakmai stáb is tudta, hogy 2019-ben nem folytatják. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy azok a fiatalok, akikkel hosszú távon számolt a klub, megkapták a lehetőséget. Williams is a 34 meccséből 30 alkalommal kezdő volt, 23 percet átlagolt, mely alatt 7.3 pontot, 4.3 lepattanót és 1.6 gólpasszt jegyzett.

A második WNBA-s év nagy változást hozott. A Sky-hoz jött a Jekatyerinburg másodedzőjeként dolgozó James Wade szakmai vezetőnek. Megerősítették a keretet, 20 győzelemmel és 14 vereséggel az alapszakaszban az 5. helyre értek oda és bejutottak a rájátszásba. Williams ezen az úton már nem volt kezdő, 16 percre csökkent a játékidejének az átlaga. Végül 5.6 pontot, 2.2 lepattanót és 2.1 gólpasszt ért el ezen idő alatt. A gólpassz mutatója javult egyedül a második évére. Ennek oka, hogy részben kényszerűségből Wade még Vandersloot cseréjeként is próbálgatta irányítóként. Minden kritikai él nélkül, ez nem feltétlenül működött.

Zaklatott első európai év

Williams számára az első európai szezon rossz élménnyel indult. Az azóta már megszűnt nápolyi csapatban kezdte profi karrierjét. A klub szemérmetlenül átverte a játékosait, partnereit és 2019 elején vissza is léptették az olasz élvonaltól. Bármennyire is viharosan alakultak az olasz hónapok, Williams 14 meccsen 16.3 pont, 8.6 lepattanó, 2.2 gólpassz és 1.6 szerzett labda átlaggal a liga egyik legjobbja volt. Utólag már tudjuk, hogy összességében mégis jó lett az első év, mert ilyen alapokkal gyorsan el tudott helyezkedni.

A Girona a sérülések miatt tavaszra keresett egy erősítést és Gabby Williams-re esett a választásuk. A spanyol rájátszásban a bajnoki címig tartó meneteléskor 11,3 pontot 5,3 lepattantót és 2,7 gólpasszt átlagolt. Az Európa Kupában pedig szintén sokat tudott segíteni. A Girona az elődöntő párharcot ugyan elveszítette a Lattes Montpellier csapatával szemben, de Williams mindkét meccsen a csapatuk egyik legjobbjának bizonyult. A franciaországi visszavágón a vereség ellenére a duplákat tekintve a 11 mezőnykísérletéből 6-ot értékesített. Az itt nyújtott produkciója pedig felkeltette a francia csapat vezetőinek figyelmét.

Fotó: FIBA.Basketball

Nagy lehetőség Franciaországban

A Lattes Montpellier-nél Gabby Williams mellett szólt, hogy a sportigazgató Edwige Lawson-Wade férje az edzője Chicagóban, így a szakmai szempontokat az európai és a tengerentúli karrierje kapcsán össze lehetett hangolni. Természetesen senki nem látja a jövőt, de ebből nagyon sokat profitálhat. A WNBA draftját a járványhelyzet, illetve a hatósági korlátozások miatt James Wade és Gabby Williams is Franciaországban töltötte, amiről a lapunkban is beszámoltunk akkoriban. A starcourier.com erről  bővebben írt és ebből kiderül: külön foglalkoztak azzal, hogy Williams dobásbiztonsága javuljon, aminek meglett az eredménye. Két olyan meccse is volt, amikor átlépte a 25 szerzett pontot. A francia bajnokságban 15.88 pont, 5.94 lepattanó és 1.38 gólpassz átlaggal zárt, miközben 34%-al értékesítette a távoli lehetőségeit. Tavaly a WNBA-ben a triplákat mindössze 20.9%-al dobta, előtte a spanyol rájátszásban 25%-al. Látszik tehát a minőségi ugrás és ez még inkább sokszínűvé teheti a játékát.

A Lattes Montpellier-nél töltött időszakban az ottani stáb visszanyúlt az utolsó két UConn-os évéhez. Inkább abban a szellemben játszatták Williams-t, ahogy egykoron Auriemma is. Ez a szabadság támadásban, atletikusságának előtérbe kerülése érezhetően ízlett neki. A játékidőt tekintve korlátozásokkal sem kellett szembenéznie, mivel francia állampolgársággal rendelkezik, a családi gyökerei ugyanis Párizsig nyúlnak vissza.

Egy korábbi interjúban beszélt arról, hogy a családdal közösen döntöttek az állampolgársági folyamat elindítása mellett. Ezzel segítve az európai karrierjét. Tavasszal a járványhelyzetben a Lattes Montpellier sokáig nem engedte el a játékosait, illetve nem is nagyon lehetett volna elhagyni Franciaországot. Williams esetében felmerült, hogy ezt a kéthónapos bezártságot Párizsban a rokonoknál töltse, de élnek a háztartásban idősek is és nem akart tünetmentes hordozóként esetleg megfertőzni másokat. A Lattes Montpellier március közepéig játékban volt, annak minden kockázatával együtt.

Williams a sokoldalúságával, azzal, hogy több poszton bevethető, nagyon hasznos lehet Sopronban. Különösen úgy, hogy szűkülnek a rotációs lehetőségek. Esetében sokat jelent, hogy fiatal kora ellenére mindhárom nyugat-európai topligát (olasz, spanyol, francia) megtapasztalhatta. Nem lesz tehát számára idegen az európai közeg. Ráadásul francia csapatával Euroligázott, így az ott megszerzett tapasztalatra is építhet.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés