Hirdetés
Magyarország

Gabby Williams: Talán ez az eddigi legprofibb klub, amelynek részese lehettem:

:

Hirdetés

A Sopron Basket hivatalos honlapjának Gabby Williams egy részletes videós interjúban beszélt a pályafutásáról és a soproni tapasztalatairól.

“Szeretek tévézni, festeni, játszani a macskámmal. Ő a legjobb barátom. Mindenhova elkísér. Ott volt velem Franciaországban, eljött velem Chicagóba, most pedig itt van Magyarországon. Nagyon nemzetközi cica.” – fogalmazott az interjú felvezetéseként Gabby Williams, akinek a sport egy kitörési lehetőség volt a Nevada állambeli Reno városából.

Mindig is kosaraztam, mert a nővérem is kosarazott, ezért mindig ott voltam vele a teremben. Komolyan körülbelül 12-13 éves koromban kezdtem el foglalkozni vele. Nem voltam teljesen biztos benne, ide-oda ugráltam, mert közben atletizáltam is. Azt tudtam, hogy ki akarok törni a szülővárosomból, amilyen messze csak lehet, ehhez pedig az kellett, hogy bejussak egy egyetemre, azt viszont nem tudtam, hogy atlétikában vagy kosárlabdában fog-e sikerülni, de végül a kosárlabda győzött.

– idézte fel a kezdeti lépéseket az amerikai játékos, aki végül a UConn ösztöndíját fogadta el.

“Nagyon örülök annak, ahová eddig eljutottam és úgy gondolom, hogy oka volt annak, hogy így történt. Még az egyetemen is sok akadályba ütköztem. Rengetegen mondták azt, hogy nem fog ez nekem sikerülni, sosem lesz belőlem profi. Ezért nagyon sok önbizalmat vesztettem, az utolsó két szezonom azonban nagyon jól sikerült az egyetemen. Aztán kiválasztottak a drafton is. Nem tudtam, hogy milyen előkelő helyen fognak kiválasztani, hogyan fog ez az egész lezajlani, de elégedett vagyok azzal, ahogy a dolgok alakultak.” – mondta a profivá válásról.

Gabby Williams számára nem indult jól az európai élet. Nápolyba került, ahol nagy terveket fogalmaztak meg, de végül a csapat még azon a télen csődbe ment és azóta kiderült, hogy csúnyán félrevezették a játékosokat.

“Első európai évemben megszűnt az olasz klub, ahol játszottam. Ezután ki akartam szállni, hiszen a WNBA-ben elsőévesként nem kapunk sok fizetést, így ha gondoskodni akarok magamról és a családomról, akkor itt, a tengerentúlom kell játszanom, ezért amikor Olaszországban voltam, azt gondoltam, ha ilyen tengerentúlon játszani, akkor én nem akarok többé a kosárlabdával foglalkozni.” – így idézte fel ezt az időszakot Williams, akit ezt követően tavaszra a Girona szerződtetett, mely egy jóvel profibb közeget jelentett.

Kiderült, hogy az csak egy nagyon rossz klub volt, mert amikor elmentem Spanyolországba, imádtam. A kettő között kihagytam körülbelül másfél hónapot, de amint elmentem Spanyolországba, már láttam, hogy a tengerentúlon lenni nagyszerű is lehet és kezdtem újra megszeretni. Ezután Montpellier-ben nagyon-nagyon boldog voltam és elégedett, hiszen félig francia vagyok. Ezért nagyon jó volt ilyen sok időt Franciaországban tölteni. Azelőtt régen nem voltam már arrafelé, évek óta nem láttam sok családtagomat, valakinek a gyerekével még nem is találkoztam azelőtt. Szóval nagyon jól éreztem ott magam, egy olyan helyen, ahol beszélem a nyelvet, mert természetesen magyarul nem tudok.

A Lattes Montpellier-nál töltött időszak szakmailag is sikeresnek bizonyult. “Úgy gondolom, hogy egy jó év volt a fejlődésre, főleg a kosárlabda terén. Emlékszem az első meccsen nagyon csúnyán kikaptunk a Soprontól. A meccs közben nem is tudtunk rájönni, hogy miért. Ráadásul azon a meccsen megsérült a hátam is és ezért nem tudtam végigjátszani a találkozót. A harmadik negyedben kiszálltam. Emlékszem az első negyedben azt gondoltam, hogy nagyon jól működnek együtt csapatként, főleg támadásban, nekünk pedig nagyon nehéz volt megállítani őket. Innen lehet tudni, hogy ez egy igazán profi klub. Nem csak a sztárjátékosok jelenléte számít, hanem az is, hogy illenek egymáshoz, így pedig jól tudnak együtt dolgozni.”

Gabby Williams hosszan méltatta Sopront. “Izgatott voltam, de több ajánlat közül is válogathattam. Nem voltam benne biztos, hogy készen állok elhagyni Franciaországot, mert annyira boldog voltam ott. Azonban itt volt az ideje, hogy eljöjjek ide, mert egy jó lehetőség volt arra, hogy előrébb jussak a karrieremben.” – mondta a magyarországi ajánlatról, majd az első benyomásait így foglalta össze:

Hogy mennyire profi itt minden! A rehabilitációs központtól kezdve azon át, ahogyan az edzések zajlanak, az elvárásokig. Talán ez az eddigi legprofibb klub, amelynek részese lehettem, beleértve a WNBA-csapatomat is, hiszen még a chicagói klubomban sem adottak ilyen feltételek, ezért nagyon izgatott voltam, hogy ide jöhetek.

A célokat illetően Williams a hazai sorozatokról beszélt. “Nehéz megmondani a jelenlegi helyzetben, hogy mire számíthatunk a szezonban a vírus miatt, de ha sikerül bekerülni a Magyar Kupába és a bajnoki döntőbe, ezeknek megnyerése szerepel a lista élén. Én pedig csak egy újabb stabil szezont szeretnék annak ellenére, hogy milyen körülmények között kell játszanunk.” – összegzett.

A beszélgetés végén Williams a játékáról is beszélt:

Sokkal fizikálisabb és gyorsabb a játék a WNBA-ben, de ha Európába jövünk, itt minden sokkal csapatközpontúbb, főként ha megfelelő csapatba kerül az ember, a játék pedig sokkal egyenletesebb, így több poszton szerepelhetünk. Úgy gondolom, hogy ez a legnagyobb különbség. A kedvencem a kettes vagy a hármas poszt, de úgy érzem, hogy ez áldás és átok is egyben, hiszen Chicagóban 1-2-3-4-esben is játszatnak és ez jó, mert tudom, hogy ezzel segítek a csapatnak és az egyik erősségem. Ezzel együtt nehezebb fejlődni, ha nem csak egy posztra koncentrálunk, ezért szabadidőmben vagy amikor egyéni edzésen veszek részt, próbálok a kettes és hármas posztra fókuszálni.

A teljes beszélgetés megtekinthető az alábbiakban:

Hirdetés