Hirdetés
Archivum

Gáll Tamás a DKKA új szezonjáról:

:

Hirdetés

A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia hivatalos honlapján a nõi szakágáért felelõs igazgató Gáll Tamás adott nagyinterjút az új szezon felvezetéseként. Az alábbiakban ez olvasható.

Fotó: Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia

Fotó: Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia

Forrás: Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia hivatalos honlap

Javában tart a felkészülés Fehérváron, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia nõi szakágáért felelõs Gáll Tamást mégsem csak errõl kérdeztük. Szóba került továbbá az egyéni képzés, a DKKA nevelési filozófiája, az új szezonra eszközölt változások és elvárások.

– Két korosztályban is eljutottunk a B-döntõig, számos válogatottban megfordultak DKKA-s lányok, úgyhogy sok okunk nem volt panaszra tavaly. Összességében milyennek találtad a szezont?

– Reális eredmények születtek, mindkét B-döntõnk a valóságot tükrözi. Ha kicsit több szerencsénk van és a sérülések is elkerülnek, lehetett volna ez még ennél is jobb, de hát pláne a sportban „Ha”-val mondatot kezdeni felesleges. Inkább az a fontos, hogy a gyerekek hogyan fejlõdnek. Fõleg a mi ars-poeticánk szerint a csapatok eredményei másodlagosak, sokkal többet ér azt látni, hogy egyre jobbak és jobbak a játékosaink.

– A lányok egyéni fejlõdésében milyen tendenciát látsz? Kik tûnnek az egyes korosztályok kiemelt tehetségeinek?

– Egyrészt az akadémiánkon van egy nagyon stabil és most már bizonyított egyéni képzési rendszer. Sokan ennek többen köszönhették, hogy kiemelkedõ szezont futottak, de ez a képzés töretlen fejlõdést biztosít. Közben úgy látjuk, hogy nem csak a játékosok, az edzõk is profitálnak ebbõl, hiszen mindig tanulnak õk is valami újat egymástól. Másrészt szögezzük le, hogy nem feltétlenül fontos itt kiemelni egyéneket. Hiába tartjuk kiemelten fontosnak az egyéneket, ez mégiscsak utánpótlás. Itt mindenkinek egyenként kell fejlõdnie, valakinél gyorsabban, valakinél lassabban megy ez végbe, de nem versenysportról beszélünk, hanem egyes fejlõdési pályákról.

– Milyen változások történtek nyáron a nõi szakágon belül?

– Szeretem egyben kezelni az egész Dávid Kornél Akadémiát, a fiú vonaltól, az irodai munkán át, a lányokig mindenki egy gépezet része. Tágabb értelemben mi a technikai hátteret biztosító új munkatársakat is fontosnak érezzük (Rózsás Balázs, Kovács Dávid és Ág Eszter segítik technikai vezetõkként Matus Gábor ügyvezetõ munkáját a folytatásban – a szerk.), akikkel egyértelmûen elõre léptünk. Ami a nõi szakágat illeti, Szentpáli Gergõ családi okok miatt visszament Pécsre. Ezt nagyon sajnáljuk, mert értékes embert vesztettünk el vele, viszont a helyére egy rutinos, jól felkészült szakember érkezett Bukics Zsolt személyében, aki korábban Gyõrben dolgozott. Nagyon bízunk benne, hogy a belé vetett hitünk maradéktalanul megtérül. Egyébként minden változatlan, Nagy Sándor koordinálja a legkisebbek begyûjtését az U11-esek vezetõjeként, U12-ben Fekete Csilla, U14-ben Orsó Viktória és U16-18-ban Bukics Zsolt lesz a vezetõedzõ. Két új lány jelent még újdonságot, akik növendékeink és próbáljuk bevonni õket edzõkként is a munkába. Szabó Eszter és Makó-Babits Fanni tavaly az Amatõr NB I-es csapatunk tagjai voltak, most edzõbojtárokként kezdenek el tanulni a vezetõedzõk mellett. Mindketten helyi kötõdésûek, úgyhogy külön öröm, hogy fehérváriakat tudunk bevonni és a rendszeren belül tartani.

– Lassan harmadik hetébe lép a felkészülés. Hogy zajlott az eddigi munka, hol tartanak a lányok és mik a nyár céljai?

– Speciális, bár nem új a helyzet, abból kifolyólag, hogy sokan még nyári szünetét tölti. Nem elvárható, hogy minden család a gyerekekhez igazítsa a nyaralását, úgyhogy még közel sem teljes létszámmal dolgozunk. Összevont csoportokban, fõleg a fizikális felkészülés zajlik, illetve, hogy visszacsöppenjenek abba a kerékvágásba, amit nyár elején abbahagytak. Erõs Anikó erõnléti edzõnk a fõ koordinátora ennek az idõszaknak, de a labdát sem felejtjük el. A Bory Jenõ Általános Iskolában, de a kisebbekkel ezen a héten Agárdon is zajlik a munka, augusztus 20. után pedig már az MKOSZ fehérvári központját is bevehetjük, remélhetõleg akkor már teljes erõbedobással és létszámmal.

– Milyennek látod a csapatok esélyeit az új szezonban?

– A céljaink nem változnak, továbbra is a gyerekek fejlõdése az elsõdleges a szemünkben, de természetesen a lehetõségekhez mérten megpróbáljuk kihozni a legtöbbet minden csapatból. Egy ekkora létszámmal rendelkezõ sportszervezetnél nem lehet azt kitûzni célul, hogy több száz NB I-es játékost neveljünk, viszont akiben meglátjuk ezt a potenciált, azért mindent megteszünk. Ha a lány vonalat nézzük, akkor kadet és junior korosztályban a tavaly még elsõévesek egy év hasznos rutinnal vágnak bele a másodéves létbe, ami mindenképp hasznos. Arra kell törekednünk, hogy minden meccsen a gyõzelemért szálljunk harcba, nyújtsuk az aznapi legjobbunkat, de ha ez mégsem párosul majd jó eredményekkel, nem leszünk csalódottak. A lényeg, hogy adjuk meg a lehetõséget mindenki számára a fejlõdésre, aki pedig ellép a korosztályától, azokat egyénileg menedzseljük úgy, mint akik hosszú távon kosárlabdázók akarnak lenni.

Hirdetés