Hirdetés
Magyarország

Gáspár Dávid soproni helyzetértékelése az M4 Sport kosárlabda magazinjában:

:

Hirdetés

Az M4 Sport kosárlabda magazinjában hétfőn Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezetőedzője adott hosszabb interjút: helyzetértékelésként a válogatott szünetben, a tavaszi nagy feladatok előtt.

A Sopron Basket kisebb pihenőt követően múlt héten állt ismét munkába. “Alapvetően a 10 mérkőzés után, amiket lejátszottunk, kisebb pihenőt kaptak a játékosok, illetve a stáb. Túl hosszúra nem nyúlt ez az időszak, az elmúlt héten már végig edzettünk. Igaz, komplett csapattal nem sikerült dolgoznunk, mivel a szerb válogatott játékosaink az olimpiai selejtezőn vettek részt. Nagyon örülünk a sikereiknek! A hétfői naptól indult meg komplett kerettel a munka és elkezdtünk készülni az előttünk álló feladatokra.” – összegzett Gáspár Dávid az M4 Sport műsorában.

A soproni csapatból Jelena Brooks és Tina Krajisnik a pályán segítette hozzá a szerb válogatottat a sikeres olimpiai kvalifikációhoz. Aleksandra Crvendakic betegség miatt nem szerepelhetett az olimpiai selejtezőn.

Egy kiemelten eredményorientált szakasz után új korszak kezdődött ezzel az idénnyel Sopronban. A kezdeti időszakról is kérdezték Gáspár Dávidot, aki így vázolta elképzeléseit.

“Komoly szakembert váltottam és minden tudásomat szeretném beleadni, hogy sikerüljön azt a minőséget hozni, amit az elmúlt években megteremtett. Nyilván én más karakter, más személyiség vagyok. A saját utamat és elképzeléseimet kívánom megvalósítani. Természetesen sok olyan működő dolog van, akár taktikai, akár más szempontból, amit érdemes továbbra is alkalmazni, illetve csak azért elvetni, mert nem az enyém, butaság volna. Sikerült jó összhangba hozni ezen két elképzelést és úgy néz ki, hogy működőképes is. Sok kérdőjel volt bennem is, nem tudtam hogy fog működni. Egyet tudtam, hogy próbálom magamat fejleszteni, a tudásom legjavát adni és minél többet dolgozni, tenni annak érdekében, hogy minél sikeresebbek legyünk.”

Az Euroliga B-csoportjában a Sopron Basket 6/6-os mutatóval rendelkezik. A sorozat február 19-én és 20-án folytatódik a 13. játékhéttel. A záró fordulót pedig február 26-án bonyolítják le. Kis túlzással még bármi lehet a csoportban, így Gáspár Dávid is óvatosan fogalmazott az esélylatolgatásokkal kapcsolatban.

“Kiegyensúlyozott a csoportunk és iszonyú nehéz ellenfelekkel mérkőzünk meg hétről hétre. Ahogy látszik most is a csoport állásán, a mai napig nehéz lenne megmondani, hogy milyen pozícióban fejezzük be. Egy biztos, hogy mindig az előttünk álló mérkőzésre koncentrálunk. Azért is tesszük, mert felesleges belemenni különböző forgatókönyvekbe. Nagyon sok múlik azon, hogy az ellenfeleink milyen eredménnyel zárják az előttük álló mérkőzéseket. Mi is kíváncsian várjuk, hogy hova jutunk. Egy dolgot teszünk érte, ahogy korábban is mondtam: a következő mérkőzésre koncentrálunk és próbáljuk azt megnyerni.” – jelentette ki a szakvezető, akit a Kurszk elleni jövő heti találkozóról külön is kérdeztek.

“Sok WNBA All-Star és orosz válogatott játékos keveréke a keretük. Lehet, hogy most még csapatként nem funkcionálnak annyira jól. Ezt bátran kijelenthetjük, hogy ezen a téren van még hova fejlődniük. Egyénileg viszont veszélyes és kiszámíthatatlan a csapat. Öt, hat olyan játékosuk van, akik egyénileg képesek eldönteni egy-egy mérkőzést. Talán ez a legnagyobb nehézség az ellenük való párharcban. Meglátjuk, hogy csapatszinten mennyire tudnak összekovácsolódni. Ebben látom a mi esélyünket, hogy ezen a téren sokkal jobban funkcionálunk és ahogy eddig is, kollektíven szeretnénk játszani és így elérni a győzelmet. Hazai pályán szerintem van esélyük, de kemény meccs, kőkemény ellenfél a Kurszk. Meglátjuk, azon a napon ezt hogy kivitelezzük.” – mondta Gáspár Dávid.

Zárásul a magyar mag szereplése került a középpontba.

“Ez egy nagyon nehéz és hosszú folyamat. Az, hogy az eddigi években kevesebbet léptek pályára, de mellette edzésen megszakadtak és keményen dolgoztak, nem egyenesen arányos azzal, hogy idén ha több időt töltenek a pályán, az rögtön a statisztikai mutatókban is meg fog mutatkozni. Továbbra is azt gondolom, hogy a fejlődésük folyamatos. Van ebben hullámzás valóban. Vannak mérkőzések, amikor kevesebbet lépnek pályára taktikai megfontolásból vagy amiatt, mert az éppen pályán lévő ötös jól funkcionál, így csak azért cserélni, hogy játékperceket adjunk abban a szituációban, butaság volna. Óriási a verseny csapaton belül, minden pozícióért, minden játékpercért kőkeményen meg kell küzdeni és ezt nagyon jól tudják a játékosok is. Szorgalmasak, nincsen klikkesedés emiatt. Tudják, hogy mi az az út, amit be kell járniuk. Ez egy rögös út, amit játékosként is tudok. Támogatjuk őket és próbáljuk minél jobban feltornászni a szerepüket, a játékperceket a pályán.” – mondta Gáspár Dávid az M4 Sport kosárlabda magazinjában.

Hirdetés