Hirdetés
Magyarország

Gáspár Dávid visszatekintése az elmúlt évadra:

:

Hirdetés

A Sopron Basket hivatalos honlapja közölt egy részletes videós visszatekintő interjút Gáspár Dávid vezetőedzővel.

A márciusban lefújt csonka évad Gáspár Dávid első szezonja volt a Sopron Basket vezetőedzőjeként. Az előzetes várakozásaira így emlékezett vissza:

Óriási kihívásként éltem meg. Csomó kérdőjel és izgalom volt bennem: hogy fogok teljesíteni? A kérdőjel nem is azzal kapcsolatban volt, hogy nem bíztam volna magamban. Akarva, akaratlanul felmerültek a fejemben olyan reális kérdések, hogy bizonyos helyzeteket hogy fogok majd megoldani, illetve mit hoz majd az élet. Egy dolgot tudtam, hogy képzem magam és a kosárlabdában élek már több éve. Ez pedig felvértezett olyan tudással, ami kellő önbizalmat adott azzal kapcsolatban, hogy el fogom tudni látni ezt a feladatot. Abban is biztos voltam, ha bármi nehézséggel fogok találkozni, akkor a stábomra, a menedzsmentre és mindenkire számíthatok itt körülöttem. Mindenki nagyon segítőkész, csak biztatást és jó szavakat kaptam. Nagyon vártam és örülök, hogy itt lehet és itt dolgozhatok.

– összegzett a szakvezető, aki edzőként megszerezte első trófeáját a Magyar Kupa elhódításával. A bajnoki tabellát vezette a csapata a szezon leállításakor és az Euroliga során hat győzelmet jegyzett.

Mindannyiunkban maradt egy hiányérzet. Jobban örültem volna, ha nem a koronavírus vet véget a bajnokságnak. Sok olyan mérkőzés volt, amiből tanultunk. Örülök a Magyar Kupa győzelemnek. Az alapszakasz tükrében és ahogy a honi bajnokságban sikerült teljesítenünk, jó eséllyel szálltunk volna versenybe a bajnoki címért. Sajnálom, hogy így végződött. Az Euroliga szereplésünk – fogalmazzunk úgy – rajtunk kívülálló okok miatt ért véget. Olyan döntést hoztak, amely hátrányosan érintett minket. Sajnálom, hogy ott sem sikerült befejezni a küzdelmeket. Összességében, ami célt kitéztünk, az megvalósult és szép eredményekről számolhatunk be.

Az Euroliga tapasztalataira külön is kitért Gáspár Dávid.

Feltétlen azt ki kell emelnem, hogy a játékosok minősége, az edzők kvalitása, az egész miliő, ami közreveszi, az különbözik a magyar bajnokságtól. Nagyon nagy felkészülést igényel, de alapvetően ugyanazt a kosárlabda játékot játsszák, mint bárhol máshol. Ugyanazok a törvényszerűségek érvényesülnek. Az újdonság a minőségbeli különbség és az, hogy topon kell lenni a meccsek minden pillanatában, ezek nagy jelentőséggel bírtak. Élmény volt megélni az első mérkőzéstől az utolsóig minden egyes Euroliga küzdelmet. Óriási sikernek könyvelhettük el csapatszinten, hogy hatszor is győzni tudtunk.

– tette hozzá a soproniak vezetőedzője, majd kiemelte azt is, hogy elsősorban hullámvölgyekből, illetve az onnan kivezető útból lehet sokat tanulni.

Leginkább azokat a momentumokat, ciklusokat emelném ki, amikor hullámvölgyben volt a csapat, sérülések sújtottak minket vagy csak olyan periódusát élte a csapat, hogy picikét leült. Nem azon a hőfokon égett, amely az elvárt részünkről. Ezen helyzetekből hogy sikerült felrázni a csapatot, hogy kommunikáltunk velük. Talán ez a legnagyobb tanulsága. Minden szezonnak ez a legnagyobb tanulsága, hogy ezeket a krízishelyzeteket hogy éljük meg és milyen megoldást tudunk találni. Sokáig egészen biztosan nem lehet benne ragadni.

Gáspár Dávid beszélt arról, hogy a járvány miatti kényszerszünetben képzi magamát, kosárlabda tanfolyamokat néz, de a munka nem állt le teljesen a klubnál. “Nagyon komoly és értékes periódusát éljük ennek a szezonnak. Fiatal játékosainknak tartunk egyéni képzést és fejlesztjük őket az összes olyan területen, ahol ezt igénylik. Nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni technikai képzésre, az erőnlét fejlesztésre, illetve komoly gyógytorna gyakorlatokat, korrekciós gyakorlatokat hajtanak végre a lányok.” – összegzett a Sopron Basket vezetőedzője.

Hirdetés