Hirdetés
Archivum

Gazdaságilag sikeres volt a 2018-as tenerifei Világbajnokság:

:

Hirdetés

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a Spanyol Kosárlabda Szövetség, illetve a 2018. szeptember 22. és 30. között rendezett tenerifei nõi kosárlabda Világbajnokság helyi szervezõbizottsága. A felek gazdasági tekintetben is lezárták az õszi seregszemlét. Összességében sikeresnek értékelték a rendezvényt.

Fotó: FEB

Fotó: FEB

Kezdjük a nézõszámokkal, hiszen errõl már az elõzetes adatok alapján a FIBA képviselõi szeptember végén a helyszínen rendkívül pozitívan nyilatkoztak. Minden idõk legsikeresebb Világbajnokságának titulálták a rendezvényt. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy 60455 össznézõje volt a helyszínen a mérkõzéseknek. Az egyenes kiesés szakasz minden találkozója telt házzal futott, miközben a Kanári-szigetekre csak a Világbajnokság miatt 7000 külföldi érkezett.

A televíziós adatok is hasonlóan impozánsak. A torna 40 mérkõzésérõl 65 televíziós társaság számolhatott be. Összesen öt kontinensre, 139 piacra 1176 óra közvetítés készült, ami 485 millió embert ért el. A torna online megjelenése 315%-al nõtt a 2014-es seregszemléhez képest. Ezen a téren összesen 167 milliós elérést generált le az esemény. A Világbajnokságról az írott sajtóban 2778 cikk jelent meg.

A torna gazdasági hatását nagyjából 30 millió eurósra becsülték. Ez abból állt össze, hogy a Világbajnoksághoz kapcsolódóan összesen 3.7 millió eurós forgalmat bonyolítottak le a helyi szállodák, 2.4 milliós euróra becsülték a vendéglátó ipari egységek forgalmát, amit a tornára kilátogató nézõk generálták. Ezen felül az egyéb fogyasztás, például utazás, kultúra, 2.7 millió eurót tesz ki. Az elõbbiekben részletezett összes média-megjelenés értékét pedig 15 millió eurósra becsülték a szakemberek.

Jorge Garbajosa a spanyol szövetség elnöke a fenti adatokat úgy értékelte, hogy egyértelmûen megtérült a befektetés. A gazdasági sikereken felül szakmai oldalról, a rendezés presztízsértékét figyelve pedig még nagyobb a haszon és ezzel lehetnek igazán elégedettek elmondása szerint.

Hirdetés