Hirdetés
Archivum

Generációváltás az olaszoknál:

:

Hirdetés

Az Európa-bajnoki selejtezõk kapcsán eddig jórészt a magyar érdekeltségû csoporttal foglalkoztunk, de érdemes egy pillantást vetni Olaszországra is, ahol egy új korszak kezdõdik. Az olaszok nagy generációjából többen is visszavonultak és az elmúlt évek sikertelensége után egy teljesen új válogatott építésébe kezdtek.

Az olaszok a 2009-es Európa-bajnokságon Lettországban még az 5. helyért és a világbajnoki részvételért harcoltak. Végül a csehországi VB-n való részvétel jogát nem sikerült kiharcolniuk, a helyosztón alulmaradtak a görögökkel szemben és sokan innen számítják az itáliai gárda mélyrepülését. 2010-ben az EB-selejtezõkön gyengén szerepeltek, tavaly pedig hazai pályán egy idõsödõ csapattal a pótselejtezõn sem tudták kivívni az indulási jogot a lengyelországi kontinenstornára.

A tavalyi kudarcok után az olasz szövetség a teljes generációváltás mellett tette le a voksát. Erre a feladatra a Taranto edzõjét Roberto Ricchinit találták a legalkalmasabbnak. Az elmúlt négy évben három olasz bajnoki címet szerzõ szakvezetõnek pedig szakítania kellett a 1979-81-es nagy generáció jeles képviselõivel. Így Laura Macchi, Angela Gianolla vagy éppen Simona Ballardini sem lesz ott a nemzeti csapatban.

A válogatott új vezére a 24 éves Giorgia Sottana lehet, aki a FIBA Europe portáljának beszélt a változásokról. „Úgy néz ki, hogy egy új fejezet kezdõdik számunkra. Ez egy teljesen új csapat, rengeteg új játékossal. Nehéz bármit is mondani egyelõre errõl a keretrõl, különösen úgy, hogy sok nagy játékos nem lesz itt velünk. Összességében azt gondolom, hogy erre a váltásra szükség volt és ez már sokkal inkább a jövõ válogatottja.” – mondta Sottana, aki szerint megjósolhatatlan a keret játékereje. 13 olasz klubból érkeznek a játékosok és olyan csapat is ad a válogatottba embert, amelyik a mezõny végéhez tartozik.


„Ez így igaz, a játékosok egy része nem a legnagyobb kluboktól érkezik. A többséggel még egyszer sem játszottam, így nehéz megmondani, hogy mire lehet képes ez a csapat.”-
fogalmazott Sottana. Roberto Ricchini úgy választotta ki a játékosokat, hogy a szezon közben több rövid, pár napos összetartásra hívta a kiszemelteket. „Ezek sokat segíthettek a szakmai stábnak. Én egyiken sem voltam ott az Euroliga kötelezettségeink miatt.” – jelentette ki a Taranto sztárja.

Sottanát a FIBA Europe munkatársai arról is faggatták, hogy Roberto Ricchinit milyen szakvezetõnek tartja. „Nagyszerû edzõ, a Tarantóval az elmúlt négy évben három bajnokságot nyert. Azonban az is biztos, hogy a válogatott egészen más világ, mint egy klubcsapat. Kíváncsian várom, hogy ebbõl a fiatal csapatból mit hoz ki.”

És, hogy mit gondol a válogatottról Ricchini? Elsõsorban a nemzetközi rutin hiánya miatt félti a tanítványait. „Ennek a selejtezõnek egy olyan csapattal futunk neki, amelyik kevés nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, de szeretne meglepetést okozni. Kevés idõnk volt a közös munkára, éppen ezért mindenkit, a játékosokat, a többi edzõt, a csapatvezetõt, arra kértem az összetartás elején, hogy a tudása legjavát adja.” – összegzett az új olasz kapitány.

Az olasz válogatott bõ kerete: Benadetta Bagnara (LeMura Lucca), Sabrina Cinili (Limatic Umbertide), Martina Crippa (Bracco Geas), Raelin Maria D’Alie (Battipaglia), Valentina Fabbri (ERG Priolo), Martina Fassina (Basket Alcamo), Alessandra Formica (Venezia), Giulia Gatti (Pool Comense), Gaia Gorini (Umbertide), Maria Laterza (Herzigenbug), Francesca Mariani (Orvieto), Lavinia Santucci (Roberto Faenza), Giorgia Sottana (Cras Basket Taranto), Laura Spreafico (Pool Comense), Nnena Abiola Wabara (CUS Cagliari), Ilaria Zanoni (Sesto San Giovanni).

Az olaszok az E-csoportban szerepelnek a selejtezõk során, Finnország, Görögország, Lettország és Luxemburg lesznek az ellenfeleik.

Hirdetés