Hirdetés
Hirdetés
Magyarország

Generációváltás után feljövőben lévő görög csapat lesz a fiatal válogatottunk ellenfele:

:

Hirdetés

A magyar válogatott csütörtöktől szombatig Athénban Görögországgal mérkőzik.

Mint ismert, a magyar válogatott fiatal kerettel május 10-én kezdte az összetartást az MKOSZ Edzőközpontjában. Azoknak a munkájától, akik kisebb sérülésekkel bajlódnak, eltekintett a szakmai stáb. Szűkebb keret állt össze, de ez egyben lehetőséget kínál a feltörekvő fiataloknak, hogy bizonyítsanak és ennek köszönhetően kirajzolódjon, kik lehetnek azok, akik a 2023-as Európa-bajnokság novemberben rajtoló selejtező-sorozatában is bevethetőek, a jövő meghatározó egyéniségeivé léphetnek fel. Erről Székely Norbert, szövetségi kapitány is nyilatkozott lapunknak a görögországi mérkőzések felvezetéseként.

Fotó: FIBA.Basketball

Hogy mennyire fiatal a csapat, azt jól mutatja: a legidősebb edző játékos 1997-es születésű. Arról pedig már korábban írtunk, hogy a csapatkapitány Aho Nina lett. A válogatott az elmúlt hétvégén egy-egy mini tornán segítette a 3×3-as csapatunk felkészülését a grazi olimpiai selejtezőre. Ezt követően a küldöttségünk szerdán kelt útra. A három athéni összecsapás közül a csütörtöki és a szombati hivatalos edzőmérkőzés lesz. Ezekről élőképes közvetítés látható a Görög Kosárlabda Szövetség YouTube csatornáján, IDE KATTINTVA. A pénteki összecsapást nem szánja a nyilvánosság elé a házigazda. A találkozók magyar idő szerint 18 órakor kezdődnek.

A görögök, akikkel utoljára a 2009-es kontinenstornán találkoztunk, a nyári Európa-bajnokságra készülnek, ahol a B-csoportban szerepelnek a spanyolországi Valenciában. Sorrendben Montenegró, Szerbia és Olaszország lesznek az ellenfeleik. Mint ismert, a selejtezőben nagy hajrával vívták ki a kvalifikációt. A ljubljana-i buborékban az utolsó pillanatban alakították ki azt a 18 pontos különbséget Bulgária ellen, ami meghozta számukra a továbbjutást. Görögország a 2019-es Európa-bajnokságról lemaradt és ez lezárt egy korszakot. Több meghatározó egyéniség, így Stella Kaltsidou és Evina Maltsi számára is az jelentette a búcsút.

Fotó: FIBA.Basketball

A 2021-es Európa-bajnokság selejtezőjének éppen az volt a feladata, hogy a 2017-es kontinenstornán negyedik, majd a 2018-as világbajnokságon is szereplő nagy generáció még aktív tagjai – köztük a ceglédi Katerina Sotiriou – segítsenek a feltörekvő játékosoknak. A jelenlegi görög válogatott legismertebb tagja Artemis Spanou, de a Salamancától szerződést kapó és a pályafutásában emiatt fordulópont előtt álló Maria Fasoula és a szintén spanyolországi légiósuk Eleanna Christinaki a húzóemberek. A görögök 17 fős kerettel kezdték meg május 17-én a felkészülést. A munkát hátráltatta egy sérülés (Angeliki Vintsilaiou) és a halasztások miatt elhúzódó bajnoki döntő, aminek köszönhetően az Olympiacos és a Panathinaikos játékosai nem tudták időben elkezdeni a közös munkát. A selejtezőben Jacki Gemelos volt a honosítottjuk, de sokat nem tudott vállalni és nem is számítanak a munkájára az Eb-n.

A görögök összesen nyolc felkészülési meccset kötöttek le. A mieinkkel megvívott három találkozó után Splitbe utaznak, ahol a házigazda horvátokkal és Montenegróval játszanak. Ezt követően pedig Belgium felé veszik az irányt és ott vár rájuk három összecsapással a vendéglátóikkal.

Hirdetés