Hirdetés
Magyarország

Gereben Líviának a biztonság és az élsport között kell megtalálnia a középutat:

:

Hirdetés

A DIGI Sport Reggeli Start című műsorában Gereben Líviával készült egy hosszabb beszélgetés a válogatotthoz való visszatérésről és a következő szezon előkészületeiről.

Amióta tavaly leukémiát diagnosztizáltak Gereben Líviánál, először edzett csapatban. Ez nagy váltás volt az egyéni  munkához képest.

“Kecskeméten az akadémia rendelkezésemre állt és egyénileg apukám segítségével végeztem kosárlabda edzéseket. Ezt össze sem lehet hasonlítani azzal,  amikor csapattársaim jelenlétében edzek. Igaz, még kontaktban nem edzhettem velük, de így is teljesen más a közeg, az érzés, hogy ott lehettem velük. Egy csapatjátékosnak egyénileg edzeni az nem olyan egyszerű, ahhoz van szokva, hogy mindig van valaki körülötte.” – mondta az Atomerőmű KSC Szekszárd játékosa, majd így folytatta:

Nagyon jó érzés volt. Minden nap ebben a közegben voltam, mindig a kosárlabdára gondoltam és ezzel töltöttem az időmet korábban. Fantasztikus érzés visszatérni. Az első öt percet leszámítva nem volt bennem idegen érzés vagy az, hogy furcsa lenne ott lenni. Úgy éreztem, mint ha minden válogatott összetartáson jelen lettem volna, mindig a csajokkal edzhettem volna. Mintha hazatértem volna abba a közegbe, ahol szeretek lenni. Szerencsére jól is bírtam, mentálisan és fizikálisan is feltöltődtem. Nem volt izomlázam, semmi fizikai fájdalmam. Pozitív ennek az öt napnak a kimenetele.

Az edzésmunka kapcsán Gereben Líviának több területre oda kellett figyelnie.

Mindennek az a legfontosabb része, hogy ne terheljem túl magamat. Én jól érezzem magam azokban a feladatokban, amiket csinálok. Az orvosom semmit nem tiltott meg. Azt mondta, hogy fokozatosan csinálhatok bármit, ami jól esik. Az a hangsúlyos, hogy jól essen. A kontaktos edzéseket a fokozatosság elve, az egészségügyi állapotom miatt hagytam most még ki, de augusztusban Szekszárdon már ebbe is be tudok szállni. A pulzusomat továbbra is kell kontrollálni, de a kosárlabda edzéseken nem nagyon tudok rá figyelni. Órát nem szoktam felvenni, saját érzésemre hagyatkozok, a határaimat igyekszem nem túlfeszíteni.

Sokszor elhangzott az elmúlt egy hét során, hogy Gereben Líviának kerülni kellett a kontaktus edzéseket. Arról is beszélt a DIGI Sporton, hogy ez pontosan miként nézett ki. “Két része van ennek a dolognak. Az egyik, hogy ne kerüljek túl közel a többiekhez. Ne érintkezzek velük. Ez a része az egészségemet szolgálja. A másik a fokozatosság elve, amit már említettem. Csak akkor végezzek kontaktos edzéseket, ha van olyan állóképességem és az izomzatom úgy épül fel, hogy ne legyen sérülésveszély. Remélem, hogy augusztusban már tudok végezni ilyen gyakorlatokat. Én úgy érzem tudok most is, de muszáj megálljt parancsolni magamnak.” – tette hozzá.

A világjárvány nem csak a sportág életét, de Gereben Lívia visszatérését is átírta.

“A koronavírus az elképzeléseimmel kapcsolatban betett.”  – válaszolta erre határozottan. “Áprilisban költöztem volna Szekszárdra. Az volt az első, ami meghiúsult. Mindenre sokkal jobban oda kell figyelni. Ezen a nyáron valószínűleg a tengerpartra el tudtam volna menni nyaralni. Sajnos Balaton, medencézés ki vannak zárva a fertőzések miatt. A válogatottban is szerettem volna többet tölteni. Tudtam, hogy lesz többhetes összetartás, de így csak öt napot tudtam szerepelni. Mindenben keresztülhúzta a számításaimat. Július végén költözök Szekszárdra, augusztusban elkezdem a lányokkal az alapozást és meglátjuk hogyan tovább.”

A beszélgetés során az is szóba került, hogy miként változik meg a betegsége után a szekszárdi játékos élete.

Szerintem a fizikális dolgokat tekintve valószínüleg többet kell majd pihennem. Nem szabad annyit edzenem, túlterhelni magamat. Fokozatosan kell az élsportolói élethez hozzászoktatni a szervezetemet. A betegségemből tanulva, inkább lelki vonzatai vannak ennek a helyzetnek. Nem szabad, hogy esetleg egy-egy olyan edzés, ahol nem megy annyira, olyan mérkőzés, ahol kihagyok néhány dobást, lelkileg megviseljen. Mindenhez úgy kell hozzáállnom, hogy nem ez a probléma. Én már megtapasztaltam a legrosszabbat. Lelkileg kell sok mindenen változtatnom, mint amiket eddig csináltam. A fizikális dolgok úgyis jönni fognak maguktól. Nyilván türelmesnek kell lennem magammal, ami nem lesz egyszerű. Azt kell nekem is felfognom, hogy nem az lesz, egyik pillanatról a másikra le fogok futni több 10km-t vagy egy olyan védekező edzést teljesítek, ami akkor is megterhelő, ha top állapotban van valaki.

– emelte ki Gereben Lívia, majd így folytatta: “Szerencsére étkezésben olyan sok tiltott dolog nincs. Az étteremben ahova járunk Szekszárdon személyesen ismerem a szakácsot, ezek mind megbeszélés kérdései lesznek. Az étkezésem meg lesz oldva, ezzel nem lesz probléma. Az a lényeg, hogy nekem friss ételeket kell ennem. Tavaly is kaptam volna egy új lakást, ami a betegségem miatt nem valósulhatott meg. Idéntől viszont ebbe az új lakásba fogok költözni. Most lett kifestve, felújítva, új bútorok lesznek benne. Teljesen új a környezet, amiben leszek. A maszkot kell használnom sokszor, sőt gyakorlatilag mindig, kivéve, amikor edzek. Azokat kell alkalmaznom összességében, amiket itthon is és ebbe már bele vagyok szokva. Remélem, hogy gördülékenyen fog menni.”

Hirdetés