Hirdetés
Archivum

Görög vereség és gyõzelem:

:

Hirdetés

Elképesztõ izgalmakat és majdnem orenburgi csodát hozott az Európa Kupa döntõjének a visszavágója, melyre a Sony Athinaikos otthonában került sor.

Az idegenbeli 8 pontos siker után hatalmas érdeklõdés övezte a döntõt Byron városában, az Athinaikos 400 nézõ befogadására alkalmas tornaterme teljesen megtelt és még a csarnok elõtti kivetítõn is közel 500 helyi sportbarát követte az eseményeket. Megadták a módját a görögök a finálénak, gyönyörûen feldíszítették, kicsinosították az aprócska arénát, a játékmegszakításoknál táncos lányok szórakoztatták a nagyérdemût és a kint ragadtakat is megpróbálták minél jobban kiszolgálni.

Úgy indult a mérkõzés, hogy a nagy várakozásból nagy koppanás is lehet, 0 – 4-re elhúztak az oroszok, ráadásul az elsõ mérkõzéssel ellentétben maximálisan az orenburgiak akarata érvényesült a pályán. A mindössze 11-11-es eredményt hozó elsõ 10 perc után a játék képe alapján reálisnak tûnt, akár az is, hogy vendégek ledolgozzák a hátrányukat.

A második negyed sem hozott pontzuhatagot, az oroszok 14 pontot szereztek, míg a hazaiak ismét csak 11-et. Ekkor nem a jó védekezés, hanem a rengeteg hiba dominált. Egy-egy játékvezetõi ítélet után pedig még a feszültség is kézzel foghatóvá vált a pályán. A mérkõzés képéhez hozzátartozik, hogy szinte levegõt sem lehetett kapni a csarnokban, így a fõszereplõk élete minden volt csak nem egyszerû. Ennek tükrében a 22-25-ös félidõ hatalmas izgalmakat vetített elõre.

Az elsõ félidõben a hazaiaknál Kalentzou, a 22-bõl 10 pontot szerzõ Vizbariene és Riley, míg a vendégeknél Monique Currie és Veremeenko remekelt.

A harmadik negyed elején hamar ledolgozták hátrányukat a hazaiak, sõt Kalentzou büntetõi után 29 – 28-nál elõrébb is jártak, mint a riválisuk. Az oroszok azonban érthetõen nem adták fel, igaz minek is tették volna. Ilyen extrém körülmények között lebonyolított csatában a 8 pont igazán nem tûnt nagy hátránynak, ráadásul érezhetõen nyomta a teher az Athinaikos játékosait.  A negyed végére nem dõlt el semmi, 38 – 40-re mentek a vendégek.

Orenburgi szempontból mínusz 6-ról indult tehát a negyedik 10 perc. 4 perc 21 másodperccel a játékrész vége elõtt 43 – 47-nél már csak 4 pontos görög elõny mutatkozott, sõt 47 – 53-nál kézzelfogható közelségben került az Orenburg számára a trófea. Ekkor azonban jött Candice Wiggins, bevágott egy triplát, így 50-53-ra felzárkóztak a hazaiak. Ezt követõen két Currie büntetõvel az utolsó percben még 5-tel elmentek az oroszok, de az utolsó 30 másodpercben már nem kínálkozott esély rá, hogy az Orenburg ledolgozza a hátrányát.

Végül 53-57-re nyertek az oroszok, de a Sony Athinaikos játékosait és szurkolóit ez már nem érdekelte. Édes volt a vereség és a rengeteg pezsgõ is. Megérdemelt a görög kupagyõzelem született, a sorozat legkiegyensúlyozottabb csapata nyert. Reméljük, hogy jövõre találkozunk velük az EuroLigában!

Eredmény

Sony Athinaikosz –Nagyezsda Orenburg  53–57 (11–11, 11–14, 16–15, 15–17
A finálét a görögök 118–114-es összesítéssel nyerték meg


VIDEÓ a hazaiak ünneplésérõl és a díjátadásról

Kalentzou levágja a hálót

Hirdetés