Hirdetés
Hirdetés
Magyarország

Görögországi felkészülési mérkőzések után a válogatott – Székely Norbertet kérdeztük:

:

Fotó: Basket.gr

Hirdetés

Múlt héten három mérkőzést vívott Görögországgal a magyar válogatott. Székely Norbert szövetségi kapitányt kérdeztük a görögországi vendégszereplés tapasztalatairól.

A két nyilvános találkozó, melyet itthon is lehetett követni, nagyon értékes és tanulságos képet festett le számomra a megfiatalított csapatról. Te hogy láttad a mérkőzéseket? 

Én is pozitívan értékelem. Sok új információt sikerült begyűjteni a játékosokról. Lehetőség volt nekik is, hogy megmutassák magukat és nekünk is megnézni őket, hogy ki miben lehet jó és ki lehet az, aki esetleg komoly szerepet tölthet be a következő évek válogatottjában. Nagyon pozitív volt és mindezt tehettük egy olyan csapat ellen, mely az Európa-bajnokságra készül, így teljes kerettel versenyzett ellenünk. Nem, hogy nem vallottunk szégyent, de a háromból egy mérkőzést megnyertünk és az elsőn is volt győzelmi esélyünk. Soha rosszabbat. Sok minden kiderült számunkra.

Milyen kép alakult ki benned a most felkerült generációról?

Nagyon fontos, hogy ez a generáció egy sikeres generáció. A 2001-esek nagyon eredményesen szerepeltek, de a 1999-esek sem voltak rosszak. Ők abban kiválóak, hogy jól versenyeznek és mi – ahogy nagyon sokszor elmondtam – versenyzőket keresünk. Olyan versenyzőket, akik élére tudnak állni a seregnek és ebben a generációban úgy érzem, hogy van két-három olyan, aki hosszú távon is vezér-szereplő lehet. Talán ez a legnagyobb, ami pozitív oldalon megemlíthető. A másik oldalon hozzáadódik, hogy ez egy nagyon fiatal generáció, tehát érnie kell. Az is biztos, hogy komplett. Az egyestől a négyes, ötös posztig egész jól lefedett. Lehet válogatni, de nyilván azokat a pontokat, ahol nem voltunk annyira erősek az elmúlt években, kell egy kicsit csiszolni, erősíteni. Például a fizikalitásra gondolok.

Fotó: Basket.gr

Hogy fog kinézni a beépítés folyamata? Lesz, akiket már a novemberi programban tétmeccsen is láthatnak a szurkolók?

Nem tudok és nem is akarok neveket mondani. Az biztos, ahogy az elmúlt években ez egy folyamat volt és ez most sem szakad meg. Mi folyamatosan arra törekszünk, hogy egyre jobban szélesítsük azokat az utakat, amiket járunk és járhatunk. Egyre több és több fiatal játékost úgy próbálunk behelyezni a csapatba, hogy azok az értékek nem sérülnek, amiket a rutinosabb játékosok le tudnak tenni az asztalra. Át kell gondolni, értékelni kell a tapasztalatokat. A most szerepelt játékosok közül sokan oda fognak jutni, ha nem is novemberben, de februárban vagy az azt követő időszakban reális esélyük nyílik bekerülni. Egy példát mindenképpen mondhatok. Kiss Angelika eddig is ott volt és most is nagyon szépen teljesített. Ő például biztosan a következő évek alapembere lesz. Senkit nem szeretnénk kihagyni és ezért nem is kezdenék bele a többiek felsorolásába.

A válogatott szempontjából miként telik a novemberig tartó időszak?

A felkészülés lesz majd a feladat. Az Európa-bajnokság várhatóan sok érdekes momentumot tartogat és azt fogom figyelni, hogy ki milyen újításokat alkalmaz, milyen taktikával lép fel. Azt mindenképpen elemezni kell. Júliusban jön a selejtezők csoportjainak a sorsolása. Azt követően szépen lassan a kluboknál elkezdődő idénynél követni fogjuk, hogy a játékosok éppen aktuálisan hol tartanak. Mi az, amivel tudunk gazdálkodni és a csoportok, illetve a sorsolás ismeretében már készülünk az első kör mérkőzéseire.

Mekkora lépéshátrányt jelent a sorsolásnál, hogy nem lesz ott a válogatott az Európa-bajnokságon?

Sajnos, nagyon sokat. A FIBA négy országgal közösen tervezi megrendezni az Európa-bajnokságot. Így négy kártya már le is osztva és ez egy nagy nehézség azon válogatottak számára, akik nem voltak ott mindig, minden körülmények között. Nyilván nem a spanyolokat vagy a franciákat befolyásolja, akik rendszeresen erős csapatokat tudtak kiállítani, hanem a billegőket. Azok most még nehezebb helyzetbe kerülnek. Azáltal, hogy nem vagyunk ott az Eb-n, valószínűleg a harmadik kalapból sorsoltatunk. Ez pedig mindenképpen azt jelenti, hogy az Európa-bajnokságon résztvevő csapatok közül kettőt fogunk kapni, ami eleve nagyon nehéz lesz. Nyilván befolyásolja a válogatott lehetőségeit a sorsolás.

Fotó: Basket.gr

Hirdetés