Hirdetés
3x3

Graz után, Debrecen előtt a 3×3-as válogatott – Károlyi Andreát kérdeztük



:

:

Hirdetés

Péntektől Debrecenben szerepel olimpiai selejtezőn a 3×3-as válogatott. A csoportellenfelek Észtország és Hollandia lesznek, velük a magyar lányok pénteken este találkoznak. Károlyi Andrea, szövetségi kapitányt kérdeztük a grazi tapasztalatokról és a debreceni tornáról.

Utoljára a grazi csoportkör felénél beszélgettünk. Hogy láttad az utolsó két csoportmeccset és a franciák elleni negyeddöntőt?

A második két csoportmeccsre is maximálisan sikerült felkészülnünk és a lányok extra formát hoztak, aminek az lett az eredménye, hogy megnyertük a csoportot. Amikor kihirdették, akkor tartottunk tőle, de a grazi formánk a csoportban sima meccseket hozott a holland kivételével.

A negyeddöntőben a franciák jöttek keresztbe. Nekem is egész nap az volt az érzésem, és a lányok is hasonlóan éreztek, hogy nyerni fogunk, de nagyon jól játszott a francia csapat. Hibáztunk a mérkőzésen. Ha nem is nagyon sokat, de a 2-2 játékot nem vittük túl a blokkon és nem szélesítettük ki. Leginkább ebben éreztem a problémát.

Nem csak a mi meccsünket nézve, a záró nap a 3×3-as kosárlabda minden szépségét, kihívását megmutatta.

Ilyen ez a 3×3, tényleg nüánszokon múlik. Amikor például öt ponttal vezettek a franciák, akkor sem lehetett kiengedni nekik, mert pillanatok alatt kiegyenlítettünk. Egyet sem szabad hibázni ilyen helyzetben. Annak örülünk, hogy a japánok kikerültek a debreceni mezőnyből. Bár borzasztóan sajnáltuk a spanyolokat, ha lett volna csapat, amelyik megérdemli, hogy kijusson, akkor az ők. Tényleg az elejétől ott voltak és csinálták.

Hasonlóan vegyes érzésekkel követtem a mérkőzést. Az embernek az elmúlt évek emlékezetes rivalizálása után a szíve szakadt meg a spanyolok miatt, de Japán részvétele más fénybe helyezte volna a debreceni torna erőviszonyait.

Abszolút, így van. Megvan a debreceni csoport és a lebonyolítás. Mi vagyunk az egyetlen csapat, amelyik így sem fog könnyű ellenféllel játszani. Ha a papírforma érvényesül és tegyük fel, megnyerjük a csoportot, a másodikok a hollandok és a harmadikok az észtek, akkor ugyanúgy visszakapjuk az észteket a döntőbe jutásért.

Nézzük a jó oldalát, hogy egy pillanatig nem engedhetünk ki és egy kvázi könnyebb meccs, Irán vagy Tajvan ellen, nem altatja el a lányokat. Azt beszéltük és szerintem nagyon jó, hogy a lányok is így látják, ha ebből a mezőnyből nem tudunk kijutni, akkor nem is érdemeljük meg az olimpiai részvételt.

Függetlenül a mezőny erejétől, már egy torna a válogatott lábában van. Fel lehet pörögni mentálisan és fizikálisan arra a szintre, ahol Grazban volt a csapat? 

Fel kell. Nagyon egyszerű a képlet, életünk lehetősége áll előttünk. Senkinek nem fog sokszor az életében újra ilyen lehetőség adódni. Főleg hazai pályán, főleg Debrecenben, ahol a hazai közönség sok segítséget tud adni. Fel kell pörögni mindenkinek. Nem a grazit, hanem a grazinál jobb formát kell hozni, ha létezik még ilyen. Ez olyan lehetőség, ha ez nem tudjuk megragadni, akkor semmit.

Egy kicsit kanyarodjunk vissza a grazi torna záró napjára. Neked voltak a nyolc legjobb között meglepetések? Akár pozitív, akár negatív értelemben.

Nem mondom azt, hogy az ausztrálok csalódást okoztak. Nagyon felkapta őket a FIBA, pedig nincs igazán mögöttük eredmény. Egyszer voltak négyben Világbajnokságon, de azon kívül, ha ott is voltak, a csoportból alig jutottak tovább. A negyeddöntőben a spanyolok magabiztosan megverték őket. Lehet azt mondani, hogy Ausztrália csalódás, de nem vártam tőlük azt, hogy sokkal jobbak lesznek. A spanyolokban nagyon szimpatikus volt, hogy a svájci tornán mutatott formájuk ilyen sokáig tartott és ahogy mondtam, nagyon sajnáltam őket.

Ezt már említettem is neked, de engem megerősített abban ez a selejtező, ha nem az Egyesült Államokról van szó, akkor nem lehet egy beillesztett sztárral megoldani ezt a tornát. A németek kiemelkedően nagy nevet hoztak és nem voltak vele előrébb. Patonay Ádámmal, Satou Sabally menedzserével beszélgettem és neki is megerősítette azt Sabally, hogy ezt nem lehet eredményesen így csinálni. Éveken át játszani kell ebben ahhoz, hogy igazán jó legyen valaki a 3×3-ban.

A japánokról nem tudom megmondani, hogy a spanyolokat mivel verték meg. Kellett az hozzá, hogy a spanyolok egy idő után nem erőltették a belső posztot, mert ha valahol erősebbek, akkor ott. A japánok nem dobtak jól távolról ezen a meccsen, míg előtte igen, mégis nyertek.

Hogy láttad, az érintett csapatok közül volt olyan Grazban, aki fél szemmel már Debrecenre is készült? 

Ha bárki nem 100%-kal Grazra koncentrálva volt ott, hanem fél szemmel Debrecenre figyelt, akkor butaságot csinált. Grazból talán egyszerűbb lehetett volna kijutni, mint most Debrecenben megnyerni egy tornát. A hollandokkal és észtekkel fogunk játszani. Ez az utolsó lehetősége mindenkinek. Megkockáztatom, hogy vér is fog folyni a pályán, annyira akarni fogja mindenki. Ez természetes is, hiszen minden válogatott igyekszik megragadni az esélyt.

Speciális a lebonyolítás, Grazzal ellentétben a csoportkör után Debrecenben mindenki folytatja. Ezt lehet úgy nézni, hogy leveszi a tervet a résztvevők válláról, mivel egy rossz nappal nem úsznak el az esélyek?

Az lehet előny valóban, hogy a csoportmeccsek nem bírnak akkora téttel, mert bármilyen eredmény születik, még lehet egy keresztet játszani. Összességében viszont azt tudom mondani, mint az előbb: egy esély van és mind a hat csapat azt akarja megragadni.

A másik hármasban Olaszország a legnagyobb név. Mivel nem látok bele kívülről a munkájukba, így csak óvatosan merek véleményt formálni, de én úgy érzem a grazi mérkőzések alapján, hogy lezárult egy korszak a 2018-as világbajnoknál.

Én is ezt gondolom. Amióta leváltották az előző szövetségi kapitányt, azóta nem látom bennük az erőt. A csapaton is változtattak, mindegyik meccsüket néztem, három sima vereségük volt. Lehet ezt mondani, hogy lezárult náluk egy korszak. Reméljük, hogy ezt a mondatot teljes bizonyossággal majd vasárnap elmondhatjuk újra.

A két torna között hogy alakul a programotok?

Hétfőn jöttünk haza Grazból és kedden este jöttünk le Debrecenbe, hogy a PCR teszt időben kész legyen és szerdán már edzhessünk. Szerdán és csütörtökön edzés, pénteken pedig már kezdődnek a mérkőzések.

Hirdetés