Hirdetés
Archivum

Gyilkos triplákkal nyert a Fenerbahce Jekatyerinburgban:

:

Hirdetés

Lehet, hogy a Jekatyerinburg a világ leggazdagabb csapata. Lehet, hogy õk foglalkoztatják a legtöbb kiemelkedõ képességû nõi kosárlabdázót, de nincs Diana Taurasiuk és így már nem is veretlenek az EuroLigában. Egy hatalmas sportélményt adó összecsapáson a Fenerbahce 67-73 arányban diadalmaskodott az orosz bajnok otthonában. A találkozón a 23 pontig jutó Taurasi mellett Vardarli teljesítményét kell kiemelni, aki az utolsó négy percben két gyilkos triplával eldöntötte az összecsapás sorsát.

Nem mindennapi találkozóra került sor szerdán magyar idõ szerint kora délután Jekatyerinburgban. Az orosz bajnok a Fenerbahcét fogadta, ami azt jelentette, hogy napjaink nõi kosárlabdázásának legmeghatározóbb egyéniségei mérték össze erejüket.

Hihetetlen iramban kezdõdött az összecsapás. Még a televízió képernyõjén keresztül is érzõdött az a lüktetés, az a lendület, ahogy csak ezek a kivételes képességû játékosok képesek kosárlabdázni a nõi mezõnyben. A Jekatyerinburg az elsõ negyedben nem találta a Fenerbahce támadójátékának ellenszerét. Négy perc alatt Taurasi triplájával és duplájával 2-11-re lépett el Rátgéber László alakulata. Gundars Vetra tanítványai a következõ percekben összekapták magukat és 16-16-nál utolérték ellenfelüket. A hazai öröm azonban nem tartott sokáig, Penny Taylor és Diana Taurasi kezébe vette az irányítást, így 10 perc után 16-24-es állás mellett vonultak pihenõre az együttesek.

A második negyedre már úgy futott ki a Jekatyerinburg, hogy rendezték a soraikat védekezésben, így megállt a törökök ponttermelése. Ennek ellenére sokáig nem csökkent a különbség, még 4 perc játék után is 20-28-ra ment a Fenerbahce. Az oroszoknál betliztek az amerikaiak, Pondexter és Nolan is keveset tett hozzá, de ezt ellensúlyozta Dumerc és Bibrzycka teljesítménye. A francia és a lengyel zseni extrát hozott, aminek köszönhetõen 31 – 31-nél ismét egyenlõ volt az állás. Már úgy nézett ki, hogy 35 – 35-tel vonulnak a nagyszünetre a hölgyek, amikor Diana Taurasi az utolsó másodpercben egy félpályás triplával elõnyhöz jutatta csapatát.

A 35-38-ról induló harmadik szakasz elején egy Pondexter duplával felzárkózott a Jekatyerinburg, de fordítani nem tudtak. Jellemzõ volt erre az idõszakra, hogy amikor fordíthatott volna a hazai csapat, mindig megvillant Taurasi vagy Taylor, így 2-4 ponttal a török együttes járt elõrébb. Az igazi fordulópontot a harmadik negyed második fele hozta meg. Ekkor az ausztrál és az amerikai sztár mellett megvillant Yilmaz, illetve Nevlin és egy csapásra 44-52-re ment el a Fenerbahce. Az elsõ félidõben kevés lehetõséget kapó Langhorne ugyan 55-58-ra kozmetikázott a harmadik etap végére az eredményen, de a lélektani elõny ekkor már Rátgéber László együttesénél volt.

A negyedik negyed elején Taylor triplája után 55 – 61-re ellépett a Fenerbahce. Gruda és Langhorne villanásai 7 és fél perccel a lefújás elõtt 61 – 63-nál visszahozták az esélyt a hazaiaknak, sõt egy 3 perces kosárszünetet követõen 63-63-ra ki is egyenlített a Jekatyerinburg. Az utolsó 4 perc azonban Birsel Vardarliról szólt, aki elõször 8 majd 9 méterrõl vágott be esélytelennek látszó triplákat, így 63-69-re léptek el a vendégek. A hajrában már csak a személyi hibák maradtak a Jekatyerinburgnak, de a fontos büntetõket bedobták a Fener sztárjai. Végül 67-73-as gyõzelmet ünnepelhetett Rátgéber László együttese. A Fenerbahce az EuroLiga elsõszámú esélyesévé lépett elõ ezen a novemberi délutánon.

A találkozón Vajda Anna nem lépett pályára. A gyõztes csapatból a 23 pontos Taurasi mellett a 13 pontig és 8 lepattanóig jutó Penny Taylor is világklasszis teljesítményt nyújtott. A másik oldalon csak Crystal Langhorne (17 pont, 6 lepattanó) játszott végig tudásának megfelelõen.

Eredmény

UMMC Jekatyerinburg – Fenerbahce 67-73 (16-24, 19-14, 20-20, 12-15)

Hirdetés