Hirdetés
Magyarország

Gyönyörűen küzdött a Szekszárd, de végül nem sikerült az első Euroliga győzelem

Atomerőmű KSC Szekszárd - TTT Riga 65-68 (20-17, 18-15, 14-14, 13-22)

Euroliga, 7. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Alexandra Stan, Nikola Perlic, Lizaveta Famina (Milan Brziak)

Atomerőmű KSC Szekszárd: Evans 17/3, Studer 5, Gereben 16/3, Krnjic 14, Goree 13. Csere: Miklós -, Friskovec -, Bálint -.

TTT Riga: Thomas 14/3, Basko 3/3, Pulvere 25/21, Handy 5/3, Sarauskaite 12. Csere: Gilday -, Sila 4, Jasa 5/3, Klakocka -.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés

Az Euroliga 7. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 65-68-as vereséget szenvedett hazai pályán a lett TTT Riga együttese ellen.

A mérkőzés feldobását követően a vendég lettekhez került a labda, ám az akcióból nem sikerült kosarat szerezniük. Ezután a szekszárdiak támadhattak. Ők már sikeresebbek voltak, és Gereben Líviának sikerült ziccert dobnia. Mind a két csapat komoly energiákat mozgósított védekezésben és egy viszonylag hosszabb periódusig nem is születtek további pontok. Végül Daugile Sarauskaite szerzett labdából értékesített akciója törte meg a csendet, amivel a vendég együttes 2-2-nél kiegyenlített. Ezt követően Dana Kiana Evans szerzett kosarat (4-2). Nikolina MIlic továbbra sem tudott pályára lépni sérülése révén, így helyét Sara Krnjic vehette át a szekszárdiak kezdő ötösében. A negyed feléhez érkeztünk, amikor 6-4-re tudott elszakadni a hazai együttes, ekkor Krnjic büntetői következtek. Kettőből kétszer is betalált, így 4 pontra nőtt a KSC előnye (8-4). Ahogy azt Studer Ágnes a mérkőzés előtti nyilatkozatában is elmondta, bár a lettek már rendelkeznek két győzelemmel az idei Euroliga sorozatban, a különbség mégsem akkora a két csapat között. A Szekszárd egy rendkívül erős csapatnak számít hazai pályán, mely remek lehetőséget ad számukra, hogy megszerezzék idei első Euroliga győzelmüket. 16-6-nál Evans talált be távolról, ezzel pedig 10 egységnyire növekedett a felek közötti differencia. A folytatásban a lettek felzárkózni látszottak, ám Zseljko Djokic tanítványai nem hagyták őket túl közel férkőzni. 20-12-nél – Gereben Lívia találatát után – a TTT Riga vezetőedzője kért időt. Az eligazítást követően a lettek tovább faragtak hátrányukból. Három pontra zárkóztak fel, így a második negyed 20-17-ről folytatódhatott.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

A következő játék szakasz hibák sorozatával indult. Előszőr a vendégek adták el a labdát, majd a szekszárdiaktól Bálint Réka támadófaultja következett. A negyed első kosara a lettek oldalán született meg, majdnem 2 perc után. 23-19-nél a szekszárdiak szereztek sorozatban két labdát, mely javított a második negyed elején elkövetett hibáikon. Evans labdaszerzését követően Nicolette Rose Gilday vétett sportszerűtlen hibát, amiért a szekszárdiak újdonsült légiósa két büntetőt dobhatott. Egyet sikerült csak értékesíteni a kettőből, így az eredmény 24-21-re változott. Ekkor Evans talált be ismét. Ezzel elérte a 10 dobott pontot, amivel pedig a mezőny második legeredményesebb játékosa lett (26-21). Ieva Pulvere hárompontosát követően viszont a vendégek 2 egységnyire zárkóztak fel (28-26), így Zseljko Djokic kért időt. A folytatásban 28-28-nál kiegyenlítődött a mérkőzés, ám Cyesha Goree távolabbi tempójával megint csak a Szekszárdhoz került vissza az előny (30-28). Három perc volt a nagyszünetig, a találkozó pedig egyre inkább kiéleződött. A Riga is jobb játékformát produkált – nem hagyták elmenni a hazaiakat – a KSC pedig ezáltal még nagyobb sebességbe kapcsolt. Goree ekkor 4 pontot szerzett egyhuzamban. 33-28-re változott az eredmény, és a lettek vezetőedzője kért egy szusszanásnyi időt csapatának. A továbbiakban mind két csapat pontosan ugyannyi pontot szerzett, így a félideje eredmény érdemben változatlan maradt, a felek 38-32-ről fordulhattak.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

A második félidőt a TTT Riga egy 0-7-es hajrával indította – Daugile Sarauskaite, illetve Gunta Basko kosaraival – melyekkel a Riga 38-39-nél átvette a vezetést. A Szekszárd első pontjait Gereben Lívia szerezte, mellyel ismét a hazaiak kezébe került az előny (40-39). Amin magán az eredményen is látszódott, a két csapat rendkívül szoros statisztikai mutatókat produkált. A dobószázalékukat csak pár egység választotta el, míg a Szekszárd 44.12%-nál járt, addig a Riga 40%-nál tartott összesítésben – távoli és közeli dobásokat egyaránt beleértve. 42-39-nél Sara Krnjic őrtőkésített két büntetőt, ekkor pedig a negyed felét lépték át a résztvevők. Ezt követően Gereben Lívia szerezte meg 13. pontját, – 85%-al dobott összesítve – 7-ből 6-szor talált be. 46-44-nél egy kosár volt a hazaiak előnye. A folytatásban a Szekszárd egy magabiztos rohamba kezdett, amire a lettek hosszú ideig nem is tudtak válaszolni. A negyed utolsó kosarát azonban mégis ők szerezték – Sarauskaite révén – így a záró szakasz 52-46-ról kezdődhetett.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Az utolsó 10 percet Ieva Pulvere hárompontosa vezette fel (52-49). A Riga végül 52-54-nél vette át megint a vezetést, így Zseljko Djokic vezetőedzőnek kellett időt kérnie. A folytatásban – egy kiélezett végjátékhoz méltóan – fej-fej mellett haladtak a csapatok, egyszer egyik, aztán pedig a másik fél ragadta magához a szót. 54-58-nál végül a vendégek tudtak meglépni 4 ponttal. Ekkor azonban Evans talált be. szépítve a Szekszárd helyzetén (56-58). Egy fél negyed volt hátra az Euroliga találkozóból. A lettek láthatóan sokkal koncentráltabban játszották támadásaikat, ami megzavarta magyar vendéglátójukat. 56-61-nél Chantelle Handy talált be távolról, melyet követően edzője kért időt eligazításra. A szusszanásnyi időn jobban kedvezett Zseljko Djokic együttesének, ugyanis visszatérve Gereben szerzett triplát, majd Goree egy ziccert, ezzel egálra zárkóztak fel lett ellenfelükhöz (61-61). Alig két perc volt hátra a találkozóból és a vendégek kértek újból időt. A továbbiakban nagyon látszódott a koncentráció a csapatokon, minden idegszálukkal azon voltak, hogy ne vétsenek hibát, ami akár a mérkőzésbe is kerülhet. Az utolsó perchez érkeztek az események, amikor Pulvere talált be távolról (61-64). Ezt követően egy rövid időre megálltak az események, ugyanis Gunta Basko megsérült, így őt kellett ellátni. A folytatásban Cyesha Goree vette kezébe az irányítást és szerzett megindulásából tempókosarat (63-64). Ezután a szekszárdiak védekezhettek, amikor is Gereben Lívia vétett személyi faultot, így Jasmine Thomas dobhatott kettőt. Csak az egyik talált be, ami 2 pontos hátrányba helyezte a hazaiakat, így vezetőedzőjük kért időt. Az utolsó fél percbe érkeztek az események, amikor is Evans szerzett pontokat ziccerével, így 65-65-nél újból egál lett a mérkőzés. Lett időkérés következett, illetve visszatérve ők is támadhattak. Borzalmasan lassan teltek a másodpercek, amikor Jasmine Thomas indított támadást, kosarat szerzett, majd dobás közben le is faultolták. Egy büntető volt a jutalma, amit sikerült is értékesítenie. A Szekszárdnak röpke másodpercek álltak rendelkezésére, hogy javítani tudjon, ám ez végül nem sikerült. Szépen küzdött, majdnem hogy végig vezetett de végül 65-68-as vereséget szenvedtek hazai pályán az Atomerőmű KSC Szekszárd csapata. 

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés