Hirdetés
Hirdetés
Magyarország

Győr, U18-as válogatott és visszatérés – Milkovics Rékával beszélgettünk:

:

Hirdetés

Kedden kezdődik a csehországi Klatovyban a FIBA U18 Women’s European Challenger. A torna előtt az UNI-Győr – MÉLY-ÚT játékosával Milkovics Rékával beszélgettünk a klubszezonról, a különböző bajnoki sorozatok jelentette kihívásokról és a fejlődési lehetőségekről.

Egy hosszabb kihagyás után térsz vissza. Milyen sérülésed volt és hogy vagy most? 

Nem klasszikus sérülésnek mondanám. A bal térdem gyulladt be és emiatt nem léphettem pályára. A szezon utolsó mérkőzései előtt már bemelegítettem a csapattal, de meccset nem tudtam játszani. Január óta most a válogatottnál volt az első mérkőzésem, amikor az U19-es csapattal játszottunk.

Milyen érzéseid voltak a visszatérés után?

Nem egyszerű a visszatérés, furcsa volt ennyi idő után újra játszani. Kicsit meccsidegen érzéseket mondanék. Sokat edzettem kontakttal, ami, ha nem is mérkőzés-helyzet, de ennek köszönhetően fizikálisan nem éreztem akkora hátrányt. Inkább a döntéshozatal gyorsasága, ami meccshelyzetben nagyon fontos vagy védekezésben a pergősebb játék jelentett elsőre kihívást.

Nagyon rosszkor jött neked ez a kihagyás, hiszen a junior alapszakaszban kilenc mérkőzésen 33.7 perc alatt 18.2 pont, 8 lepattanó volt az átlagod.

Jól indult az év, én is úgy éreztem. Nagyon elkaptam a fonalat és emiatt valóban rosszkor jött ez a kihagyás. A jövő szezont is hasonló célokkal és sérülésmentesen várom.

A junior mellett játszottál a Piros csoportban is. Mekkora a különbség a két bajnokság között?

Az biztos, hogy nincs akkora különbség, mint a junior bajnokság és az A-csoport között. Jóval kisebb lépcső, de a Piros csoport élén álló csapatok is jó kihívást jelentenek. Főleg nekünk, akik jórészt junior kerettel álltunk ki. Elsősorban fizikálisan, sebességben és a döntéshozatal gyorsaságában érzek különbséget.

Tagja vagy a felnőtt csapat bő keretének is, ami gondolom hatalmas élmény, de egyben óriási kihívás lehet. 

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az egész szezonban – a sérülésemtől eltekintve – a felnőtt csapattal tudtam edzeni. Ahogy említettem, ez tényleg nagy váltás. Nekem ez volt az első évem a csapat keretében. Főleg az első egy-két hónapban fel kellett kötni a gatyát, mert hatalmas különbségek vannak az utánpótláshoz képest.

Miben érzed a nagyobb különbséget: fizikálisan vagy mentálisan, hogy kezelni kell a rengeteg feladatot, információt? 

Én mindkettőt tudnám említeni. Mondani sem kell, hogy jóval több játéktapasztalattal rendelkező játékosok szerepelnek itt, akikkel igazándiból a tavalyi évig csak álom volt, hogy pályára kerüljek és együtt játsszak velük. Illetve már az is szokatlan volt és újdonságot jelentett, hogy angolul folynak az edzések. Sokkal fizikálisabb, gyorsabb a játék. Taktikailag pedig nagyon sok újdonság ért.

Nagyon örültem annak, hogy Iványi Dalmával, Mehmedovic Merimmel és Antolovics Adéllal dolgozhatok. Kiváló szakembernek tartom őket. A segítségükkel is sokat tudtam előrelépni és úgy gondolom, hogy a jövőben is sokat tanulhatok tőlük.

Említetted a jövőt. A következő szezonban a felnőtt csapattal kapcsolatban milyen lehetőségeid lehetnek? 

Ez augusztusban fog élesebben kirajzolódni. Nagyon szeretném, ha a következő szezonban tétmérkőzésen is pályára tudnék lépni a felnőtt csapatban. Most ez a célom, de még sok idő van és a csapatból mindenki fog fejlődni az új szezonra.

Vár ránk egy alapozás, ami a felnőtt csapattal nagy lépés. Az augusztusi alapozás programja az év többi részéhez képest intenzívebb. Ezért rengeteg fejlődési lehetőséget biztosít, így ezzel is egy lépéssel közelebb kerülhetek majd az A-ligás szerepléshez. Ez már a második alapozásom lesz és van egy évnyi edzéstapasztalatom a felnőttekkel, ezért több esélyem lehet pályára lépni.

Az U20-as szabály ebben sokat segíthet. 

Ez a fiatalok számára hatalmas fejlődési lehetőség, mert ezt kötelező betartani. Úgy látom, hogy sokan profitáltak abból a későbbiekben, hogy akár tényleg nagyon fiatalon volt, hogy 20 perceket is pályán tölthettek egy felnőtt meccsen.

Térjünk át a válogatottra. Jól láttam a statisztikákat, hogy utoljára egy Olimpiai Reménységek Versenyén kaptál lehetőséget? 

Igen, még 2019 legelején ott léptem pályára utoljára tétmeccsen.

Hogy élted, hogy most újra lehetőséget kapsz? 

Én nagyon örültem neki. Őszintén szólva még márciusban vagy áprilisban sem gondoltam, hogy idén pályára fogok tudni lépni válogatott mezben. Óriási kihívás és bízom benne, hogy jól fogok tudni teljesíteni ezen a tornán.

Nem Európa-bajnokság lesz, hanem FIBA U18 Women’s European Challenger. Az, hogy nem lesznek tétmeccsek, egy kicsit nagyobb mozgásteret ad. Milyen érzéseid vannak? 

Én szomorú vagyok, hogy nem rendeznek hivatalos Európa-bajnokságot és nem lesz minden azzal járó kihívás. Nekem ez a harmadik lehetőségem lett volna, hogy Európa-bajnokságon játsszak és most sem jött össze. Az elsőt U16-ban azért kellett kihagynom, mert el volt törve a bokám. Tavaly pedig a Covid miatt semmilyen versenyt nem rendeztek.

Annak természetesen örülök, hogy színvonalas tornának ígérkezik a csehországi és a játéklehetőség is fontos. Abban igazat adok neked, hogy várhatóan egy kicsit szabadabb lesz a torna. Több mindent kipróbálnak az edzők és így a jövő évi Európa-bajnokságra egy tanulási, fejlődési lehetőség lesz ez mindenkinek.

Milyenek a benyomásaid a felkészülés alapján? Találkozott június elején a válogatott keret, majd most három hetet töltöttetek együtt.

Igen, ez most rendhagyó felkészülés volt. Egy Európa-bajnokság előtt általában négy hét szokott lenni. Ebbe belejátszott a vírushelyzet és az, hogy ez más jellegű torna lesz, mint egy Európa-bajnokság.

Szerintem jól fel tudott készülni a csapat és megfelelően összeszoktunk. Ez azért fontos, mert most egy teljesen új keret jött össze. Vannak, akik még nem is találkoztak a válogatottban egymással. Ennek ellenére ez a három hét is elég volt a négy felkészülési mérkőzéssel. Igyekszünk a lehető legjobb tudásunk szerint teljesíteni.

Hogy néz ki a hátralévő program? Tudtok valamennyire készülni az ellenfelekből, illetve erre az izolált környezetre? 

Szombaton két edzésünk van, illetve a kötelező PCR-tesztek várnak ránk és vasárnap indulunk. Azért nehéz bármit mondani a tornáról, mert ahogy nálunk az U19-es világbajnokság miatt voltak változások, úgy máshol is átalakulhattak a keretek. Nem tudni, hogy milyenek lesznek az erőviszonyok. Sőt, szinte semmit nem tudni a többi csapatról. Ahogy említettem is, ez mindenkinek jó fejlődési lehetőség és ha meg lesz tartva, akkor a jövő évi Európa-bajnokságon fel lehet használni, amilyen tapasztalatot ezen a tornán szerez meg egy játékos.

Nekem ez az első ilyen buborék jellegű tornám. Azt tudom, hogy a mérkőzések megtekinthetőek lesznek, így várható egy kis hangulat és nem ilyen rendkívüli módon elzárt üres csarnokban kell játszani. Ez jót tehet a játéknak. Azt, hogy a szálláson milyen szabályok lesznek, még nem tudom, de várhatóan olyan nagyon szabadon nem mozoghatunk.

Hirdetés