Hirdetés
Archivum

Gyõri bravúr Sopronban:

:

Hirdetés

Sokáig emlékezetes körülmények között 66-62-re nyert a Gyõr Sopronban és ezzel szerdán hazai pályán a bajnoki címért léphet pályára. A gyõriek 17 ponttal vezettek, de innen egyenlített a Sopron. A végjátékban ismét megléptek a vendégek és ekkor már nem tudott fordítani a címvédõ.


UNIQA EUROLEASING Sopron – UNI SEAT GYÕR 62-66 (13-18, 13-20, 19-11, 15-17)
Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc állása 2-1 a Gyõr javára.

Sokat hibázik az elsõ negyedben a Sopron, eközben Ciglar 7 pontot szerez

Legjobb dobók:

Sopron: Fegyverneky 16, Horti 14, Krnjic 12

Gyõr: Rasheed 18, Ciglar 12, Simon 10

Úgy érkeztek el a csapatok a Magyar bajnokság döntõjének harmadik mérkõzésére, hogy a Sopron és a Gyõr is hozta a hazai találkozóját. Összesítésben tehát 1-1-re állt a párharc. Mondani sem kell, hogy ilyen állásnál mekkora tétje van a harmadik találkozónak. Ennek megfelelõen idegesen kezdtek a csapatok. A Sopron Horti és Fegyverneky vezérletével 4-0-ra ellépett, majd négy perc után Simon révén megszületett az elsõ gyõri pont is, ezzel 4-2-re módosítva az állást.

A pontszegény elsõ negyedben 8 percen át õrizte elõnyét a Sopron. Ekkor azonban eredményes volt Ciglar, majd Nagy-Bujdosó két büntetõje után 9-8-nál a vendégek jártak elõrébb. Ezekben a percekben sokat hibázott a Sopron, különösen Kurasova játékába csúszott több pontatlanság. Ezt Ciglar használta ki, akinek egy 2+1-es megoldásával 14-10-re lépett el a Gyõr. Ciglar ekkor már 5. pontját szerezte. A vendégek a játékrész végére is megõrizték az elõnyüket. A horvát irányító utolsó másodperces duplájával alakult ki 10 perc után a 18-13-as állás.


Feszült percek a félidõ elõtt: sportszerûtlen, technikai és 12 pontos gyõri elõny

Sopron   Gyõr
42% (18/43) 2-pontos %
53% (21/39)
18% (2/11)
3-pontos %
25% (3/12)
71% (20/28)
Büntetõ %
65% (15/23)
8
Gólpassz
10
33
Lepattanó
29
18
Szerszett labda
10
10
Eladott labda
17
27
Személyi hiba 25

A második negyed elején Fûrész Dia duplája után 18-15-nél 3 pontra faragta hátrányát a Sopron. Ennel közelebb azonban nem kerültek a hazaiak. Egyik gárda sem remekelt a pontszerzés terén, így 3 perc elteltével Laklóth duplája után õrizte 5 egységnyi elõnyét a Gyõr. Székely Norbert ekkor idõt kért és meg is nyílt a hazaiak számára a felzárkózás útja. Horti volt eredményes, majd Semsei vétett egy klasszikus sportszerûtlen hibát az induló Fûrész ellen.

Hogy valami nem volt rendben a soproni fejekben azt jól mutatja, hogy ebbõl a sportszerûtlen hibából egyenlítés helyett mindössze 1 pontot sikerült összehozni. Pedig mekkora esély volt a hazai gárda elõtt… A következõ percekben a harcos játék dominált, a gyõrieknél Hollingsworth és Laklóth volt eredményes, a másik oldalon pedig Krnjic és Kurasova. Végül a félidõ utolsó 3 percébe Kurasova két büntetõje után 24-22-es állásról érkeztünk.

A büntetõk után azonban elérkezett a találkozó elsõ fordulópontja. Krnjic a palánk alatt földre került és ezt követõen utána rúgott Hollingsworth-nek, ami természetesen sportszerûtlen ért. A vendégek ebbõl 4 pontot csináltak, így 28-22-nél ismét 6 egységre hízott a differencia. Nem sokkal késõbb a hevesen reklamáló Székely Norbert egy technikait kapott, mely után Rasheed értékesített két büntetõt, majd egy gyõri labdaszerzést követõen Hollingsworth 2+1-es helyzetet alakított ki. 34-24-nél a 10 pontot is elérte a differencia. A félidõ Rasheed triplájával zárult, így a szünetben 38-26-os elõnyben voltak a vendégek.

17 pontos hátrányból áll talpra a Sopron

A harmadik szakasz elején tovább tartott a gyõri lendület. Simon percei következtek, aki mezõnybõl és büntetõbõl is eredményes volt, így 42-26-nál már a 16 pontot is elérte a differencia. Nem ez volt azonban a legnagyobb különbség a két gárda között, Ciglar büntetõje és Rasheed indításgólja után 45-28-nál 6 perc 57 másodperccel a negyed vége elõtt 17 ponttal mentek a vendégek. Ekkor Székely Norbert kért idõt.

A gyõriek ezt követõen még két percig õrizték a 15 pontos elõnyüket. Az újabb fordulat Hollingsworth negyedik személyi hibája után érkezett el. Ekkor Füzy Ákos cserélni kényszerült, de az amerikai center stabil, harcos játéka nagyon hiányzott a vendégektõl. Az igen paprikássá váló hangulatban a soproni játékosok egyre jobban feltüzelték magukat. Nyoma sem volt a negyed eleji letargiának, sõt szerepet cserélték a csapatok. Ezúttal a vendégek hibáztak bele minden támadásba és a hazaiak megoldásaiból születtek pontok.

 

Füzy Ákos 3 perc 28 másodperccel a negyed vége elõtt 47-38-nál idõt kért, de nem tudta megállítani a soproni felzárkózást. A negyed utolsó percébe érkezve 49-46-nál már csak 3 pont volt a differencia, majd ez az etap Fegyverneky egy büntetõjével zárult így 49-47-re zárkóztak fel a hazaiak.


Feszült végjáték, reklamálással, videóbíró nélkül és gyõri gyõzelemmel

A negyedik negyed elején nem kellett sokat várni és 49-49-nél egyenlített a Sopron. A hazaiak azonban nem tudták maguk javára fordítani a mérkõzést. Ez a mai Gyõr mentálisan annyira egyben volt, hogy 17 pontos elõnyének elolvadása sem küldte padlóra, így az egyenlítésre elõbb Simon, majd Rasheed reagált. 55-49-nél megint 6 pontos volt a differencia. Székely Norbert 6 perc 27 másodperccel a mérkõzés vége elõtt kért idõt. Volt is mire, az újra megugró különbség mellett Kurasova is kipontozódott.

Az idõkérés után Fûrész Dia talált be triplából, így 55-52-re zárkózott fel a Sopron és ezt követõen rögtön támadhattak a hazaiak, de nem sikerült közelebb kerülni. Erre rögtön érkezett a válasz, Simon állította vissza az 5 pontos differenciát. Egy újabb közel másfél perces pont nélküli periódus következett, amit 3 perc 50 másodperccel a lefújás elõtt Horti tört meg. 59-56-nál megint 3 pontra olvadt a különbség és ezúttal itt nem torpant meg a hazaiak felzárkózása, Krnjic büntetõivel 2 perccel a lefújás elõtt 59-58-nál már csak 1 egység volt a különbség.

Az utolsó 2 percet, a közvetlen végjátékot Füzy Ákos idõkérése nyitotta. Füzy szavai után Rasheed volt eredményes triplából, így 62-58-nál kézzelfogható közelségbe került a Gyõr számára a gyõzelem. A Sopron hadilábon állt a büntetõkkel, Fûrész és Fegyverneky hibázott egyet-egyet, így az utolsó fél percbe 64-60-as gyõri vezetésrõl érkeztek a csapatok. Ekkor jött a mérkõzés legvitatottabb jelenete, Iva Ciglar egyértelmûen az oldalvonalon kívülrõl húzta vissza a labdát a pályára. Ez a helyszínen és utóbb a televíziós felvételeken is egyértelmûen látszódott. A játékvezetõk azonban nem vették észre és mivel ilyen szituációkra nem lehet videóbírót használni, az ítélet megmásítására sem volt lehetõség. Végül Fegyverneky duplája és Rasheed két büntetõje állította be a 66-62-es végeredményt.

Bár a mérkõzés igen heves viták közepette ért véget, a Gyõr sikerét nem ennek köszönheti. Füzy Ákos csapata ügyesen használta ki azt a 10 játékpercet (a második negyed utolsó és a harmadik negyed elsõ 5 percét), amikor a Sopron fejben egészen máshol járt. A Sopron innen még kiegyenlített, de ez olyan erõket emésztett fel, hogy a végjátékra már nem maradt muníció hazai oldalon. Ennek ellenére elmondhatjuk , hogy a sportág hazai hagyományai nem törtek meg: idén sem úsztuk meg a döntõt hatalmas játékvezetõi baki nélkül.

Hirdetés