Hirdetés
Magyarország

Győri kerethirdetés után – Iványi Dalmát kérdeztük:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Pénteken mutatta be keretét a következő évadra az UNI-Győr.

A 2021/22-es szezonban is a győrieket erősíti Dubei Debóra, Varga Zsófia, Weninger Virág, Török Ágnes, Dombai Réka, Beatrice Mompremier, Baffy Fanni, Révész Boróka, Milkovics Réka és Rozmán Lilla. Új érkező Aari McDonald,  Ruff-Nagy Dóra és Sabina Oroszova.

Iványi Dalma, vezetőedzőt kérdeztük a keret kialakításáról.

Amikor elkezdtétek tervezni a 2021/2022-es csapatot, milyen alapelveket fogalmaztatok meg?

Szerettük volna minél jobban együtt tartani a csapatot. Az a koncepció, amit tavaly elkezdtünk az építkezéssel, a játékosok egyéni fejlesztésével, a fiatalok beépítésével, akkor működik, ha nagyjából ugyanaz a mag dolgozik végig. Ez volt az elsődleges szempont és ez a magyarokkal kapcsolatban sikerült is. A külföldiek esetén is hasonló célokat fogalmaztunk. Beatrice Mompremier visszatérésének nagyon örülünk, mert fontos láncszem volt az elmúlt évadban.

Azt már a szezon második felében tudtuk, hogy Brianna Kiesel családi okok miatt nem fog kosarazni a következő évadban. Hasonló stílusú, akár még fiatalabb irányítót kerestünk és végül Aari McDonald személyében találtunk is ilyen játékost erre a posztra. A 4-es, 5-ös posztra olyan játékost kerestünk, aki már egy kicsit nagyobb tapasztalattal is rendelkezik, ami Sabina Oroszova esetében megvan. Ellenfélként láttuk a szlovák válogatottban, ismertük a játékát. Úgy érzem, hogy sikerült az eddigi koncepciót követni a kiválasztásuknál.

Ahogy András is nyilatkozta, Barnai Judit elment, Mansaré Manty abbahagyta, így két ember esett ki belső poszton. Nem sikerült olyan magyar fiatalt találnunk, aki oda is be tud segíteni. Ennek megfelelően ott a negyedik külföldi helyet is ki kell használnunk.

Aari McDonald személyében elsőéves irányító érkezik. Az egyetemi eredményeit tekintve rendkívül elismert játékosról van szó, de így is óriási feladat előtt áll a szakmai stáb.

Ezen mi is sokat gondolkoztunk és kérdés volt, hogy elsőéves játékost válasszunk-e. Az tisztán látszódott, hogy légiós lesz, mert magyar játékosból sajnos kevés van ezen a poszton. Éreztük a kellő bátorságot és önbizalmat magunkban, az edzői stáb és a klub is, hogy belevágjunk egy ilyen igazolásba. Emiatt szintén fontos, hogy Beatrice tudott maradni. Másodéves lesz és ahogy ő megkapta Bri-től a segítséget, úgy most ő tud segíteni Aari-nek. Bár az európai kosárlabdában teljesen újoncnak számít, de látszottak a képességei az egyetemi évei alatt, főleg, ahogy befejezte az elmúlt szezont.

Nagyon bízom benne, hogy a WNBA-ben kap egy bizonyos mennyiségű tapasztalatot a felnőtt kosárlabdából, ha nem is az európaiból. Olyan információ jött róla, hogy egy nagyon jó személyiség. Egy dolgos, alázatos, igazi csapatember. Ezekben is bízva szeretnénk minél jobban és minél gyorsabban a csapatunkba beilleszteni.

Fotó: gyorikosar.hu

A WNBA szezon az olimpia miatt elhúzódik. Az alapszakasz szeptember 19-én zárul, ekkor várhatóan Aari McDonald be is fejezi az Atlantával, de a döntő utolsó lehetséges játéknapja október 19. Beatrice Mompremier a Connecticut Sun csapatával végig is mehet. Milyen felkészülésre számítasz?

Hasonló cipőben voltunk tavaly is, bár akkor újoncként jött Beatrice. Nem említettem még Ruff-Nagy Dóra szerepét, akinek a leigazolása azért volt fontos számunkra, hogy be tudjon segíteni irányítóposztra. Nem csak az elején, hanem az egész szezonban. Arra kell figyelni, hogy folytassuk azt a munkát, amit az elmúlt szezonban elkezdtünk. Azon nem szabad keseregni, az egy hátráltató tényező, hogy később érkezik a két amerikai játékos. Alkalmazkodnunk kell a szituációhoz.

Folytatnunk kell a megkezdett munkát, még jobban ráerősítünk az egyéni fejlesztésre és addig is, amíg nincs teljes csapatunk, igyekszünk lerakni az alapokat. A stílusunk nem fog nagy mértékben változni, ami segítség lehet a visszatérőknek, hogy nem nulláról folytatjuk. Aari-t és Sabinát is úgy választottuk ki, hogy illeszkedjenek ebbe a rendszerbe. Próbáljuk a maximumot hozni ez idő alatt. Még több lehetőség lesz a fiatal játékosoknak, hogy szerephez jussanak, megmutassák magukat. Ez egyben komoly motivációs erő lehet számukra.

Mikor kezdődik a felkészülés? Egy dolgot még nem érintettünk, ha nem vesz tragikus fordulatot a járvány, akkor visszaállhat az utazós Európa Kupa. Ezzel kell külön foglalkozni?

Augusztus 9-én kezdünk. Ha az Európa Kupa ilyen módon kerül lebonyolításra, akkor annyi változás lesz, hogy alkalmanként külföldre kell utazni. Alapvetően ez a szerda-szombat ritmus megvolt már a bajnokságban is tavaly. Ilyen szempontból nem kell speciálisan készülni.

Nyilván fárasztóbb, ha külföldre utazik egy csapat, de jónéhány játékos ezt megtapasztalta. Ezért fontos az alapozó időszakot erősen kihasználni a fizikai felkészítésre, hogy utána úgymond tudjanak abból élni a játékosok szezon közben, amit itt dolgoznak a nyáron. Én örülnék neki, ha menne az Európa Kupa az utazós szerda-szombat ritmussal, mert az azt jelentené, hogy rendben haladnak a dolgok és nincsen a járvánnyal kapcsolatos probléma.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés