Hirdetés
Magyarország

Győri szezonértékelés Iványi Dalmával:

:

Hirdetés

A 2020/2021-es évadban bronzérmet szerzett a bajnokságban az UNI-Győr- MÉLY-ÚT együttese. Iványi Dalma, vezetőedzőt kértük, hogy foglalja össze az elmúlt szezon tapasztalatait.

Kicsit kanyarodjuk vissza a bronzcsata második felvonására, mely során a múlt heti miskolci sikeretekkel lezártátok a párharcot. Hogy láttad azt a mérkőzést?

Nagyon koncentráltak voltunk. A lányok tudatosan készültek arra, hogy a párharc nem lefutott és hazai pályán a DVTK mindent meg fog tenni az egyenlítés érdekében. Nekünk a legfontosabb az volt, hogy a koncentráció megmaradjon és jó mentalitással játszva, gyors, agresszív játékkal álljunk ki. Egy-két alkalommal kapkodtunk, de összességében mi irányítottuk a mérkőzést, a mi akaratunk érvényesült. Csapatként is jól funkcionáltunk és érkeztek azok a jó egyéni teljesítmények, amik szükségesek voltak a győzelem megszerzéséhez. Az erőnket és az egész éves teljesítményünket jól mutatta, hogy kulcspillanatban mennyire ott voltunk, így szépen zártuk a szezont.

Az első éved volt profi csapat vezetőedzőjeként az élvonalban. Az emberi oldaláról kérdeznélek először. Volt olyan váratlan szituáció – a járványhelyzet adta kihívásokat leszámítva – amire az eddigi edzői tapasztalataid és várakozásaid alapján nem számítottál?

Jól alakult az egész évad. Szerencsések voltunk mert olyan rendkívüli, váratlan szituáció nem adódott. Jól reagáltunk a Covid-helyzetre és szépen működött az eltervezett út, amivel nekivágtunk a szezonnak. Jó csapatot alkottunk olyan szempontból, hogy a játékosok, a stáb és a menedzsment szépen együtt tudott dolgozni. A sikerünk egyik alapja, hogy jó atmoszféra alakult ki és a menedzsment megteremtette azt a hátteret, ahol nekünk csak a szakmára, munkára kellett koncentrálni. A lányok az egész szezonban motiváltan dolgoztak és összeértek csapatként is. Nekem nagy élmény volt és jó érzésekkel tudok visszagondolni az egész évre.

Fotó: FIBA.Basketball

Szakmai oldalról mit viszel magaddal ebből a szezonból?

Sokat tanultam mindenkitől, a kollégáktól és a játékosoktól egyaránt. Az előbbiekben említett dolgok megkönnyítették a helyzetemet, amiért szerencsésnek is érzem magam. Olyan tapasztalatokat szereztem – gondolok elsősorban az Európa Kupa és a Magyar Kupa szereplésre -, hogy akár taktikailag, akár mérkőzésre való ráhangolódást nézve mit lehet egy kicsit másként csinálni a következő szezonban. Ezek az úgymond közvetlen tapasztalatok. Ezen felül azt viszem tovább magammal ebből az évből, ha az ember megtalálja a játékosok helyét és tudja motiválni őket, elhitetni velük, hogy jó az, amit csinálunk, akkor az mennyire jól tud működni. Mennyire fontos megtalálni a stílust és mindenki helyét. Ez jól működött és ebben szeretnék még előrébb lépni a következő szezonokban.

A bajnokságban a Sopron és a Szekszárd mellett mindössze a Csatától kaptatok ki. Ezen felül a Magyar Kupa negyeddöntőjében a DVTK szemben hagytátok el vesztesen a pályát. Hogy érzed, mivel tudtátok a két nemzetközi eredményességet is megcélzó a csapat és a mezőny többi tagja közötti térbe pozícionálni a Győrt?

Jó játékstílust sikerült találni. A gyors játékunk, mely során kreatív, sok opciós támadásokkal tudtuk veszélyeztetni a gyűrűt szinte minden helyzetből, illett a játékosokhoz. A keret összeállítása jól sikerült, a szezon elejétől lehetett érezni, hogy mindenki nagyon motiváltan dolgozott, vagy azért, hogy megmérettesse magát ezen a szinten vagy azért, hogy bizonyítson, mert korábban kevesebb lehetőséget kapott. Akartak tanulni, fejlődni a játékosok, ami szintén fontos.

A szakmai stábnak is sikerült mindenki helyét megtalálnia, hogy igazi csapatként funkcionáljunk és rendre négy-öt ember tudott hozzátenni a pontdobásban, játékban. Komplett csapatként tudtunk több helyről veszélyeztetni és amikor ez jól működött, akkor jöttek a győzelmek. Nehéz volt az ellenfeleknek, mert nem két emberre kellett figyelni, hanem szinte mindenkire, mert, aki pályára lépett nálunk, szinte mindenki veszélyes tudott lenni a gyűrűre.

Fotó: FIBA.Basketball

A 2020-as leállás nyolcadik helyéhez képest több lépcsőfokot ugrottatok át. Megkerülhetetlen a kérdés, hogy innen merre tovább? Miben kell fejlődni, hogy ezt az eredményességet szinten lehessen tartani?

Mi is azt beszéltük az edzőkollégákkal, hogy magasra tetettük a lécet, de ez legyen a legnagyobb probléma. Természetesen ez egy édes teher. Ez az eredmény felelőséggel jár és még több munkára sarkall olyan értelemben: ha már eljutottunk ilyen szintre és látszik, hogy a megkezdett út jó, akkor igenis ezen még többet dolgozva menni kell tovább. Cél, hogy még többet fejlődjenek a játékosok egyénileg, még többet lépjünk előre csapatként akár precizitásban, kreativitásban is. Maradni kell azon az úton, hogy hiszünk a fiatalokban, a magyarokban és próbálunk köréjük építeni.

Fel kell készülni arra, hogy a következő szezon még nehezebb lesz és lehetnek váratlan szituációk. Olyan pozícióba kerültünk, hogy nagyon sok csapat ellenünk is bizonyítani akar, úgymond minket szeretne legyőzni. A játékosokat is fel kell készíteni arra, hogy minden mérkőzésen 150%-ot kell adni és maximálisan koncentrálni. Ezt úgy lehet elérni, ha az off-season során, majd a felkészülés alatt hasonló motivációval dolgozunk tovább. Nagyon fontos, hogy mindenkinek van egy pozitív megerősítése, hogy jó az amit csinálunk. Bízom benne, hogy hinni fogunk egymásban és akkor könnyebb lehet az eltervezett nehéz munka.

Április közepén, mondhatni nagyon korán vége lett a szezonnak. Hogy telik a következő időszak?

Igen, most jön az off-season és ez nálunk elég heterogénen alakul. Sok csoportot alkotnak a játékosok. Vannak olyan fiatalok, akik a B-csoportban is szerepelnek és nekik ugyanúgy megy tovább a szezon mérkőzésekkel, edzésekkel. Vannak játékosok, akik kaptak pihenőt, de jövő héten már elkezdődik az utószezon munkája kondicionális fejlesztéssel, egyéni képzésekkel. Többen felnőtt, utánpótlás válogatottakban fognak szerepelni. Teljesen személyre szabott lesz ez az időszak, de ilyenkor sokat lehet előre dolgozni a következő szezonra. Arra helyezzük a hangsúlyt, hogy egyénileg fejlődjenek a játékosok.

Fotó: Girgász Péter / Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés