Hirdetés
Archivum

Gyõzelem Szlovákia ellen:

:

Hirdetés

Sopronban egy fordulatos találkozón a magyar válogatott 68-66-ra legyõzte Szlovákiát felkészülési mérkõzésen. Stefan Svitek együttese a negyedik negyed közepén már 15 pontos elõnyben volt, de a végjátékba érkezve a szlovákok fordítottak. Végül nagy izgalmak közepette egy feszültté váló összecsapáson ünnepelhetett gyõzelmet a magyar együttes.

Magyarország – Szlovákia 68-66 (15-13, 20-19, 13-9, 20-25)

Legjobb dobók:

Magyarország: Horti 19, Nagy-Bujdosó 11, Raksányi 9

Szlovákia: Jalcova 12, Vynuchalova 11, Mincikova 9

A Hollandia elleni két mérkõzés után egy sokkal magasabban jegyzett ellenfél várt a magyar válogatottra. Pénteken a szintén Európa-bajnoki álmokat dédelgetõ Szlovákia ellen próbálhatta ki csapatát Stefan Svitek. A Hollandia elleni mérkõzésekhez képest komoly változást jelentett, hogy a kisebb sérüléssel bajlódó Vajda Anna játékát nem kockáztatta meg a szakmai stáb, ellenben ott volt már a keretben Allie Quigley. A talpsérüléssel bajlódó Fegyverneky Zsófia pedig továbbra sem tudta vállalni a játékot.

Nagyon jól kezdett a magyar csapat, Nagy-Bujdosó 8 pontjával három perc játék után 8-0 állt az eredményjelzõn. A lassú kezdés után belelendültek a vendégek és Jalcova triplájával 9-9-nél már egyenlítettek is. Az elsõ negyed végén végül Quigley elsõ magyar válogatottként szerzett pontjaival vezettek 15-13-ra a mieink.

A második szakasz ugyanazt a hullámvasutat hozta, mint az elsõ. Quigley és Raksányi találataival 19-13-ra sikerült ellépni, de a nagy elõny megint hamar elszállt. Labdaeladások és bizonytalanságok után Mincikova triplájával 25-24-nél 1 pontra jöttek fel a szlovákok. Amikor azonban nagy lett volna a baj, Vida egy triplával ismét lélegzetvételnyi elõnyhöz jutatta a magyar csapatot. A szünet elõtti másfél perc pedig Horti Dóráról szólt, akit a palánk alatt nem tudtak megfogni a vendégek. 20 perc játék után 35-32-es állást jegyezhettünk fel.

A harmadik negyed ott folytatódott, ahol a második abbamaradt. Mindkét csapat játékában sok volt a hiba és kevés találatot láthattunk. Ahogy teltek a percek a szlovák csapat egyre jobban elbizonytalanodott, a magyar együttes pedig összeálló védekezésére építve fokozatosan hizlalta elõnyét. A negyed közepén 39-32 állt az eredményjelzõn, majd a játékrész végjátékában Raksányi triplája, illetve Czank és Horti villanásai 10 pontos elõnyt eredményeztek. 48-38 után Sujova triplájával zárult ez a szakasz, amivel a vendégek 48-41-re szépítettek.

A negyedik negyed elején úgy nézett ki, hogy nemcsak a gyõzelem lesz meg, de a magyar válogatott megtalálta azt a játékát, amivel a hasonló képességû riválisok fölé tud kerekedni. Horti stabilitásával a palánk alatt, Szécsi, Zsovár és Vida szemfüles pontjaival 56-41-nél 15 egységre hízott a differencia a mérkõzés utolsó 6 percéhez közeledve. Ezt követõen azonban ismét úgy járt a magyar együttes, mint Hollandia ellen. Miskolcon egy 10-2-es futással lett oda a nagy elõny, most egy 13-2-es futással jött vissza riválisunk a mérkõzésbe.

Ha a szlovákokról azt írtuk, hogy a második félidõ elején elbizonytalanodtak, akkor ezekben a percekben ez igaz volt a magyar csapatra is. Pontatlanságok, felesleges faultok jellemezték Stefan Svitek együttesének játékát. Szinte borítékolható volt a vendégek egyenlítése, ez Jalcova triplája után 62-62-nél történt meg. A szlovákok Vynuchalova büntetõi után 64-62-nél pedig a vezetést is átvették. A feszültté váló összecsapáson Horti Dóra ellen elkövetett szabálytalanság után reklamálásért a szlovák kispad technikait kapott. Horti négybõl három büntetõjét bedobta, így ismét elõnybe került a magyar csapat, amely végül 68-66-os gyõzelmet aratott.

A magyar válogatottól, amikor ment a szekér, kifejezetten bíztató megmozdulásokat láthattunk (különösen úgy, hogy Vajda Anna és Fegyverneky Zsófia nem játszott) és az is érzõdött, hogy Quigley érkeztével nõttek a variációs lehetõségeink. Tétmérkõzéseken azonban a Miskolcon is látott hullámvölgy nem fér bele. Ha a riválisainknak nagy futásokat engedélyezünk, akkor abból könnyen vereség lehet.

Statisztika

Hirdetés