Hirdetés
Archivum

Gyõzelemmel mutatkozott be a megújult spanyol válogatott:

:

Hirdetés

A nyári megmérettetésekre készülõ válogatottak közül utolsóként Spanyolország is lejátszotta elsõ felkészülési mérkõzését. A spanyolok Vilniusban a svédeket verték 80-71-re.

A spanyol válogatott rendkívül késõn, május 28-án kezdte meg a felkészülést az Európa-bajnoki selejtezõkre, így a tétmérkõzések elõtt mindössze egyetlen felkészülési torna fért bele a programjukba. Szerdától péntekig Vilniusban szerepelnek egy négyes tornán Lucas Mondelo tanítványai, ahol Litvánia, Lettország és Svédország legjobbjaival mérik össze az erejüket.

A nyitó napon az a svéd válogatott volt a spanyolok ellenfele, akikkel 10 nap múlva EB-selejtezõt vívnak. Lucas Mondelo azzal a kerettel utazott Litvániába, akikkel a tétmérkõzéseken is számol. Kisebb sérülés miatt azonban Amaya Valdemoro és Laura Nichols nem lépett pályára.

A mérkõzés elsõ perceiben a spanyolok köszönhetõen Laia Palau agilis játékának elléptek 11-3-ra. A svédek azonban nem hagyták magukat és Lucie Halvarsson a negyed végjátékában 15-15-nél egyenlített. Bár az elsõ negyedben bokasérülés miatt elveszítették Frida Eldebrinket, a második szakasz így is a svédekrõl szólt. Az északiak folyamatosan növelték az elõnyüket. Lucas Mondelo idõt kért, visszaküldte a kezdõjét, de ez sem segített, a félidõre 41-32-re elléptek a svédek.

Azt nem tudjuk, hogy mi hangzott el az öltözõben, de az biztos, hogy hatásos volt. Egy sokkal agresszívebben védekezõ spanyol csapat futott ki a folytatásra. Ennek gyorsan meglett az eredménye, pillanatok alatt 46-42-re zárkóztak fel Palauék. A svédek nem találtak ellenszert a riválisuk játékára, ekkor már a zónájukat is átdobták a spanyolok. Három negyed után 59-57-re olvadt az északiak elõnye.

A negyedik szakasz Montañana triplájával indult, de egészen 64-60-ig tartották az elõnyüket a svédek. Ekkor azonban Halversson összeszedte a negyedik hibáját is és ez döntõnek bizonyult. Egy 6-0-s futással fordítottak a spanyolok, innen pedig már nem adták ki a kezükbõl a vezetést. Lucas Mondelo újraformálódó válogatottja a 15 pontos Anna Montañana és a 14 pontos Anna Cruz vezérletével 80-71-es gyõzelmet aratott.

A nap másik mérkõzésén a litvánok 64-62-re verték a letteket.


Eredmények

Svédország – Spanyolország 71-80 (15-15, 26-17, 18-25, 12-23)
Litvánia – Lettország 64-62 (30-20, 12-6, 15-18, 13-12)

VIDEÓ: A spanyol válogatott Vilniusban


A torna minden mérkõzésérõl élõ videóközvetítés látható a litván szövetség honlapján.

Hirdetés