Hirdetés
Magyarország

Győzött a Sopron Basket Franciaországban, ezzel pedig az ötödik alkalommal vívta ki a Final Four szereplés jogát

BLMA - Sopron Basket 65-72 (12-19, 19-19, 12-18, 22-16)

Euroliga, negyeddöntő 2. mérkőzés
Lattes, Palais des Sports de Lattes
Milicevic, Chueca Moreno, Barkauskas (Ford)

BLMA: Epoupa 10, Peters 15/3, Naigre 8/6, Barnies 3/3, Toure 11. Csere: Dabovic 11, Zemoura 2, Kiavi 2, Riviere 3/3, Marmillod -.

Sopron Basket: Williams 28/6, Fegyverneky 4, Határ 16, Brooks 10/3, January 6. Csere: Czukor -, Dolson 5, Jovanovic 3/3, Varga A. -.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Euroliga negyeddöntő párharcok második felvonásán a Sopron Basket 65-72-re győzte le a Lattes Montpellier gárdáját, így Gáspár Dávid együttese az ötödik Final Four szereplését vívta ki, egymást követően negyedszer, amik a magyar kosárlabdában egyedülálló rekordoknak számítanak.

A találkozót a Sopron támadása indította, melyből Williams szerzett kosarat. Folytatásként January találata következett, majd a túloldalon Elodie Marie-Elina Naigre is betalált, méghozzá távolról. 3-4-nél ismételten soproni pontokon volt a sor – előszőr Határ, majd megint csak Williams szerzett kosarat, az állás pedig 3-8-ra változott. Ezután felzárkóztak a franciák. Ez azonban nem törte meg a mieink lendületét, Williams ziccerével már 6 pontra nőtt a különbség, amit a Sopron határozottan tartott is egészen a negyed hajrájáig. Az utolsó percbe érkezve azonban a bírók állították meg a játékot – Briann January faultolta Olivia Epoupa-t, amit a játékvezetők visszanéztek. Az ítélet sportszerűtlen hiba lett, vagyis Epoupa kettőt dobhatott. Az ellenfél játékosa kétszer talált be, ezután pedig csapata jöhetett oldalról. Ezt a támadást azonban már nem sikerült kosárral befejezniük. A védekezésből Jelena Brooks szerzett labdát, majd indított támadást Stefanie Dolson kíséretével. Viszont náluk sem született találat, a hátralévő időben pedig csakis egy személy, Dolson volt sikeres – egy 2+1-es akciót sikerült értékesítenie, így a második felvonás 12-19-ről folytatódhatott.

Fotó: FIBA.Basketball

A következő játékrészt – a mérkőzés elejéhez hasonlóan – Williams indította – ezzel megszerezte nem csak a tizedik, de a 12-ik pontját is. 12-23-nál tehát a Sopron tíz pont fölé növelte előnyt, így a hazaiak kértek időt eligazításra. A taktikai szünet előtt azonban Williams-et faultolták dobás közben, vagyis a Sopron Basket francia légiósa egyet dobhatott – mind a kettő bement neki (12-24). Ezután a BLMA pontjai következtek. Mamignan Toure, Ana Dabovic, illetve Eléna Zemoura voltak sikeresek, amivel együttesük hat pontra zárkózott fel – 18-24-nél Gáspár Dávid vezetőedző időkérése jött. Visszatérve a hazaiak tovább folytatták a magabiztos játékot. Nem csak a támadótérfélen jöttek a válaszaik, de védekezésben is biztosabbnak látszott a játékuk. Ez az eredményen is meglátszódott – tovább faragtak hátrányukból és négy pontra zárkóztak fel. Egészen addig, míg újra Gabby Williams-hez nem került a labda. A külföldi bedobó ezúttal távolról volt sikeres, majd Brooks is távolról talált be, az állás pedig 22-32-re változott. Ekkor következtek hazai oldalon Peters és Epoupa pontjai, illetve Határ büntetői a vendégeknél (26-34). Gáspár Dávid együttese a félidő hátralévő idejében is megtartotta előnyét. Elsősorban Gabby Williams kiemelkedő játékának köszönhetően, aki két negyed alatt 18 pontot dobott és 6 lepattanót szerzett. Williams ezzel magasan kiemelkedett a mezőnyből, ezáltal pedig csapata 7 pontos előnnyel kezdhette meg a nagyszünetet. A felek 31-38-ról fordulhattak.

Fotó: FIBA.Basketball

A második félidőt a BLMA kosarai nyitották, azonban érdemben felzárkózni továbbra sem tudtak – erről Határ és January akciói gondoskodtak (35-44). A folytatásban Williams szerzett pontokat újabb 2+1-es akciójával. A Sopron francia légiósa ezzel átlépte a 20 dobott pontot, a differencia pedig a 10 pontot (35-47). Ezt követően a hazaiaknál Mamignan Toure 2+1-es találata következett, a pontgyártás pedig hivatalosan is beindult. Kosárra-kosár volt a válasz, az viszont azt jelentette, hogy a hazaiaknak szinte ugyanannyi maradt a ledolgozandó hátrányuk. 43-56-nál Fegyverneky Zsófia volt sikeres, ami egyben a negyed utolsó találata is volt, vagyis a találkozó záró szakasz innen folytatódhatott.

Fotó: FIBA.Basketball

A végső tíz percet a BLMA indította egy 6-0-ás futammal, amit végül Gáspár Dávid vezetőedző időkérése szakított meg (49-56). Azonban visszatérve is a hazaiaké volt a pálya. Bár Williams pontjai továbbra is tartották csapata előnyét, Haley Peters találatainak köszönhetően a franciák négy pontra zárkóztak fel (54-58). A folytatásban January indított támadást, akit dobás közben faultoltak és kettőt dobhatott. Mindkét dobása sikeres volt, amit Jovanovic ráadásul egy triplával spékelt meg, így visszaállt a megszokott, közel 10 pontos különbség. 54-63-nál a hazaiak vezetője kért időt. A szusszanásnyi idő látszólag jót is tett csapatuknak, ugyanis visszatérve övék volt az első találat. A folytatásban bár Brooks is szerzett pontokat, Peters triplájának köszönhetően továbbra is a hazaiak felé billent a mérleg (58-65). Három perc volt hátra a mérkőzésből, amikor a Sopron Basket elkezdte gyártani a kosarakat. Előszőr Brooks, majd Határ talált be ezzel pedig előnyük 11 pontra nőtt. A franciákat viszont ez sem törte meg. Toure és Epoupa játékának hála újra veszélyt jelentettek a soproniak győzelmére, így Gáspár Dávid kért időt (62-69). Ezzel megkezdődött a végjáték – Williams is visszatért a pályára, aki eddig bokája miatt pihent. Következőnek a hazaiak is kértek egy időt, miután Naigre egy triplával tért vissza, ez azonban kevésnek bizonyult a győzelemhez. A hátralévő időben Határ szerzett pontokat 2+1-es akciójával, ezzel pedig el is dőlt a győztes kiléte. A Sopron Basket 65-72-re győzte le a Lattes Montpellier gárdáját, így Gáspár Dávid együttese az ötödik Final Four szereplését vívta ki, egymást követően negyedszer. Gabby Williams szenzációs teljesítményt nyújtott a találkozó során, 28 percet töltött a pályán, ezalatt pedig 28 pontot, 11 lepattanót, 3 gólpasszt, 2 szerzett labdát és 2 blokkot jegyzett fel neve mellé.

A Final Four-t április 8-10. között rendezik egy későbbi kijelölésre kerülő helyszínen, melyre a négy továbbjutó pályázhat. A Sopron Basket következő, elődöntős ellenfele a Salamanca – Girona párharc győztese lesz, ahol a Salamanca már 1-0-ra vezet – a második mérkőzést jövő szerdán rendezik Gironában.

Hirdetés