Hirdetés
Archivum

Ha ma kezdõdne a WNBA rájátszása:

:

Hirdetés

A WNBA Twitter csatornáján közzétettek egy grafikát, mely azt ábrázolja, hogy a liga jelenlegi állása alapján miként nézne ki a rájátszás ágrajza. Brutálisan kiegyenlített a mezõny és még sok minden változhat, de elgondolkoztató összeállítást láthatunk.

Fotó: Twitter.com/WNBA

Fotó: Twitter.com/WNBA

Az elsõ körben a Dallas Wings és a Connecticut Sun, illetve a címvédõ Minnesota Lynx és a Phoenix Mercury csatázna. Az innen továbbjutókat várná a Washington Mystics és a Los Angeles Sparks. Az alapszakasz elsõ két helyével járó dupla kiemeléssel pedig a Seattle Storm és az Atlanta Dream rendelkezne. Az egymeccses párharcokat ekkortól már az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó küzdelmek váltják fel.

A tabella

A Seattle Storm és az Atlanta Dream igen kedvezõ pozícióban van az alapszakaszt tekintve. A Storm egyedüliként már matematikailag is tagja a rájátszás nyolccsapatos mezõnyének. Ez azt jelenti, ha augusztus 19-ig nem nyernek több meccset, akkor sem eshetnek ki ebbõl a körbõl. Nem valószínû, hogy a hátralévõ öt találkozójukon kivétel nélkül alulmaradnának, mivel a számok alapján a liga legjobb csapatának tekinthetõek jelenleg. Minden fontos statisztikai mutatót vezetnek.

A Dream megítélése a tengerentúlon rendkívül vegyes. A feltámadásuk az elmúlt hetek nagy talánya, amit biztosan sokan fognak még elemezni. Az elmúlt tíz meccsükbõl nyolcat megnyertek, miközben a szezon elsõ felében támadásban az egyik legtöbb hibát vétõ gárdának bizonyultak. Éppen a swishappeal.com szakírója figyelmeztet arra, hogy ezen hullámzó teljesítményük miatt még egy magas kiemeléssel is meglepetés érhetné a csapatukat.

A Los Angeles Sparks sorozatban öt hazai meccset bukott az All-Star gála elõtt. Mi magunk is temettük az esélyeiket egy korábbi összeállításban. Nneka Ogwumike és Alana Beard visszatéréssel azonban úgy néz ki, hogy rendben lesznek. Még a vereségeik ellenére is a harmadik helyen állnak. Amennyiben a Dream egy kicsit visszaesik, akár elõrébb léphetnek. A játékuk például a Minnesota elleni kiütéses siker alkalmával már-már a régi szintet hozta.

A Washington, Connecticut, Phoenix, Minnesota, Dallas, Las Vegas ötös helyzete megjósolhatatlan. Nyilván mindenki a címvédõ Minnesotára figyel, akik az elmúlt három meccsüket simán elveszítették. Az ESPN-tõl Mechelle Voepel gyûjtötte össze, hogy a Lynx sztárjai mennyire visszaestek korábbi mutatóikhoz képest. Maya Moore pályafutása leggyengébb mezõnymutatóját produkálja a jelenlegi 40%-al. Ha ehhez hozzávesszük a 32%-os triplamutatóját, akkor még inkább láthatjuk, hogy valami nincsen rendben. Sylvia Fowles számai szintén visszaestek, de még így is csapata legjobbja. Seimone Augustus tavaly 43.2%-al dobta a triplákat, idén ez a szám 35.8%. Rebekkah Brunson tavaly 10.2 pontot átlagolt, idén 7.2-nél tart. Lindsay Whalen pedig pályafutása leggyengébb szezonját teljesíti az 5.6 pont, 3.1 gólpassz átlaggal.

A Dallas Wings sorozatban öt meccset veszített. Azok után, hogy július elsõ felében volt hat extra sikerük, ez mindenképpen visszalépés. Elsõsorban a védekezésük esett szét. A szezon elsõ hónapjaiban mindössze háromszor kaptak 90 pont felett. Ezen vereség-sorozat alkalmával viszont már háromszor is átlépték ezt az ellenfeleik. Még Skylar-Diggins Smith kiválása sem lehet felmentés a hibák alól. A Phoenix Mercury-nál is láthatunk egy óriási mélyrepülést, miután az utóbbi tíz meccsükbõl nyolcat elbuktak. Hiába támadnak extrán a Taurasi, Griner, Bonner trió vezetésével, náluk is óriási gondok vannak a védekezéssel. Minden erre vonatkozó összetett statisztikai mutatóban az utolsó helyre csúsztak vissza. Mondanánk, hogy meglepetés, de ez nem igaz. Szinte minden évben belelépnek ebbe a folyóba.

Az elõzõekben leírtaktól függetlenül a Washington, Connecticut, Phoenix, Minnesota négyes helye biztosnak látszik. A nyolcadik pozíció a Dallas és a Las Vegas között dõlhet el. Az már biztos, hogy az Aces törölt washingtoni meccse után a hazaiaknak adják a gyõzelemért járó pontokat. Ettõl függetlenül nincs rossz sorolásuk és könnyen lehet, hogy augusztus 17-én este a Wings ellen ki-ki meccset vívhatnak.

Hirdetés