Hirdetés
Európa

Hamarosan munkába áll a szerb válogatott:

:

Hirdetés

Szerbiában hétfőn munkába álltak a korosztályos válogatottak és június közepén hazánkban ismert játékosokkal a felnőtt válogatott is összetartásra vonul.

A szerb válogatott egyike azon négy európai csapatnak, akiknek jövő nyáron az olimpia előtt várhatóan egy Európa-bajnokság is szerepel a programban. Természetesen ahhoz még sikeresen meg kell vívni a selejtezőt, de novemberben és februárban Marina Maljkovic csapatának erre kiváló esélye van.

A szerb válogatott stábjának minden előzetes számítását felülírta a járványhelyzet. Korábbi elemzésünkben rávilágítottunk: sokszor hangsúlyozta Marina Maljkovic, hogy ezzel az olimpiai ciklussal a nagy generáció, a 2015-ös Európa-bajnok, 2016-os olimpiai bronzérmes csapat váza számára a válogatottban lezárul egy korszak. Februárban az olimpiai selejtezőn teljes csapattal szerepeltek hazai pályán és 2020 nyarán Tokióban is az összes ismert sztárra számított volna a szakvezetés.

A tavaly novemberben rajtolt 2021-es Eb-selejtezők alkalmával azonban ennél már tovább gondolt Marina Maljkovic: 23 fős keretet hívott be, amelyből két napig kizárólag fiatalokkal foglalkozott és azt nézte, hogy 2021-től kire számíthat. Albániába már őket vitte tétmeccsre. A nagy generáció visszavonulása tolódhat és ezzel együtt a fiatalok debütálása pedig akár a 2023-as Eb-ig elcsúszhat, ami megint teljesen más élethelyzet.

Ezért nem szabad előre tervezni és nagy szavakat használni a nyilatkozatokban. Már a kvalifikációs folyamat előtt mondtam a játékosoknak, hogy nem tudhatjátok mi jöhet közbe. Igazam lett. Nem tudom, hogy hogy kinek milyen távlati tervei vannak és lesz-e, aki befejezi vagy mindenki vár még egy évet és játszik az olimpián, illetve azt megelőzően az Európa-bajnokságon.

– nyilatkozta még áprilisban Maljkovic a Tanjug hírügynökségnek, miközben érthetően csalódottságának adott hangot.

Nem akarok hazudni. Nem jó ez a helyzet a női válogatott szempontjából. Generációváltásra lenne szükség. Én ezt be is jelentettem az olimpiai kvalifikációs folyamat alatt. Az olimpia után váltásnak kellene jönnie. Nekem a csapat és a női kosárlabda jövőjére is gondolnom kell. Minden követ megmozgatunk, hogy találjunk olyan fiatalokat, akikre lehet építeni a jövőben. Amerikába és a világ más országaiba elkerült játékosokat is próbálunk hazahívni.

A szerb válogatott bő keretében a februári olimpia selejtezőn Jelena Brooks, Aleksandra Crvendakic, Tina Krajišnik, illetve Maja Škorić szerepelt az akkor Magyarországon légióskodók közül. Crvendakic azóta Franciaországba szerződött. Brooks és Krajišnik folytatja Sopronban, míg Škorić Magyarországon belül váltott csapatot és igazolt a DVTK-tól Szekszárdra.

Június közepén megyünk edzőtáborba a szerb válogatottal. Noha elhalasztották az olimpiát, nem múlhat el úgy egy nyár, hogy nincs összetartás! Nekem különösen fontos ez, valamint a következő idény, mert nagyon szeretnék benne lenni a Tokióba utazó keretben, ami persze nehéz lesz, mert rengeteg kitűnő játékosunk van.

– nyilatkozta Maja Skoric a Nemzeti Sportnak még május végén.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés