Hirdetés
Archivum

Hangolódjunk a VB negyeddöntõre:

:

Hirdetés

Szombaton 20 óra 15 perctõl Spanyolországgal vív negyeddöntõt a 3×3-as Világbajnokságon a magyar válogatott. Rutinos csapat lesz Károlyi Andrea együttesének riválisa. A szövetségi kapitánnyal készített beszélgetésünk ITT olvasható.

Cyesha Goree, Medgyessy Dóra, Papp Klaudia, Theodoreán Alexandra összeállítású válogatottunk három gyõzelemmel és 1 vereséggel zárta a csoportkört. A lányok az “A” jelû ötös második helyét szerezték meg Kína mögött. A négy mérkõzésen 57 pontot ért el csapatunk, ami 14.3-as átlagnak felel meg. Goree 31, Theodoreán és Papp 9-9, míg Medgyessy 8 pontot szerzett. Az A-csoport második helyezettje a negyeddöntõben a “C” jelû ötös élén végzett gárdát kapta az ágrajz szerint. Ez pedig Spanyolország lett, mely eddig magabiztosan menetelt, a négybõl három találkozójukon a 10 perces játékidõ letelte elõtt elérték a legalább a 21 pontot. Irán, Csehország és Románia voltak ekkor az ellenfeleik. Zárául pedig Mongóliát 18-13-ra múlták felül.

A legeredményesebbjük Cuevas, aki 33 ponttal éppen Goree-t megelõzve a nõi torna jelenlegi legponterõsebb játékosa. Általánosságban elmondható, hogy egy nagyon rutinos csapat a spanyol, hárman is 32 év felettiek. A keretükben az utolsó pillanatban történt egy változás. A jól ismert Sandra Ygueravide, Paula Palomares, Vega Gimeno, Aitana Cuevas négyest nevezték elõzetesen a tornára. Palomares azonban megsérült és a helyére Nuria Martinez a Girona klasszisa került. Martinez az Európa Játékokon szereplõ gárda vezére lett volna a szakmai stáb tervei szerint. Végül azonban úgy döntöttek, hogy a FIBA Világbajnokságnak mindent alárendelnek. Érdekesség még, hogy Ygueravide peidg majd Gyõrben játszik a következõ klubszezonban.

A spanyol válogatottnak nem ez az elsõ nagy tornája idén. Nekik május elején selejtezõt kellett vívni, ott az eredeti négyessel szerepeltek és 3 gyõzelemmel, illetve 1 vereséggel zártak Ausztrália mögött. Malitól kaptak ki egy tét nélküli derbin. Ezen két nagy torna meccseit nézve elmondható, hogy Cueveas a palánk alatt a 189 cm magasságával és igen stabil testalkatával dominál. Ygueravide és Martinez kiválóan bontja meg az aktuális riválisok védelmét, míg Gimeno igazán sokoldalú játékos. Magasságával be tud segíteni Cuevas-nak, miközben középtávolról és távolról is veszélyes.

Amikor a játékerejükrõl érdeklõdtünk, Károlyi Andrea korábban így fogalmazott lapunknak: “A nyolc között már nincs rossz csapat. Ha megnyerjük a csoportot, akkor a leggyengébbnek tûnõ románokkal kerülhettünk volna össze. Itt azonban már nem lehet senkire sem azt mondani, hogy gyenge. A spanyolokra fõleg nem. Erõsek a palánk alatt, van két nagyon agresszív mezõnyük, akik amellett nagyon jól dobják a hármast. Minden meccsen rengeteg kísérletük van és ezekbõl sokat is dobnak be. Mindenek elõtt azt kell megakadályozni, hogy könnyû hármasokat tudjanak szerezni. “

Az Aluinvent DVTK hivatalos honlapjának pedig Medgyessy Dóra nyilatkozott a várakozásairól. “Mondanom sem kell, hogy egy nagyon erõs, fizikális csapat a spanyoloké, tele rutinos játékosokkal. Mindent egy lapra feltéve fogunk belemenni a párharcba. Ha úgy játszunk, ahogy tényleg tudunk, türelmesen és fókuszálva, akkor bárkit meg tudunk szorongatni. Olyan játék a 3×3, hogy bárki bárkit meg tud verni, mi felkészülünk becsületesen, mert nagyon szeretnénk bejutni a legjobb négy csapat közé.” – fogalmazott az irányító.

Tavaly a Világbajnokságon egy csoportban szerepeltünk velük. Gimeno, Cuevas és Martinez ott volt akkor is. A csapatukat azon a tornán Palomares tette teljessé Ygueravide helyett. Végül nagy csatában 19-14-re alulmaradtunk. A magyar válogatottban Medgyessy Dóra és Theodoreán Alexandra jelenti az átfedést 2018-hoz képest. A tavalyi évvel összehasonlítva mozgékonyabb, gyorsabb gárdát szerepeltetünk. Goree stabil pont lett a palánk alatt és ezt úgy hozza, hogy közben nagyon mozgékony játékos. Az egész csapatra jellemzõ, hogy távolról rendkívül bátran vállalkozik. Papp Klaudia pedig friss dinamikát kölcsönzött a játéknak. Kiegyenlített csatát ígér a szombati negyeddöntõ.

Hirdetés