Hirdetés
Utánpótlás

Hangsúly a játékosok erőnléti fejlesztésén:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

Tavaly novemberben rendezték a X. Bajnokok Tornáját Sopronban, amelyen U16-os lány csapatok csaptak össze egymással – részt vett az eseményen a magyar U16-os lány válogatott és a Darazsak Sportakadémia korosztályos együttese is – írja a hunbasket.hu.

A torna során, annak szünnapján tüzetes fizikai felmérés készült az összes Akadémia mellett a magyar válogatott játékosokról is, amely adatokat a tornát megnyerő, spanyol Segle XXI adataival vetettek össze a Soproni Darazsak Sportakadémia tudományos munkatársai.

Erről tartottak kedden beszámolót és bemutatót a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének budaörsi székházában, ahol az érintett magyar klubok szakmai vezetői és erőnléti edzői megismerhették a felmérés részleteit, és hogy hol vannak a legnagyobb különbségek a spanyolok (egyik) leghíresebb akadémiája és a mieink között – pontos képet kaphattak saját csapatuk játékosainak jelenlegi állapotáról.

A cél egyértelmű: az MKOSZ szeretné, ha a magyar fiatalok minél magasabb szintű erőnléti képzésben részesülnének. Ezt a törekvést segítette elő ez a felmérés, illetve az adatok feldolgozása után a visszajelzés a válogatottakat adó klubok és az utánpótlás válogatottak sportszakemberei számára.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a magyar kosárlabda-társadalom lehető legtöbb szintjén elinduljon az együttműködés, a tudásmegosztás, hiszen csakis ezzel tudunk a jövőben minden szegmensben előrelépni, ami a jövőbeni sikerek záloga. Példaértékűnek tartom a soproniak részéről azt, hogy az Államilag Elismert Akadémia státuszukat nem kizárólag a saját fejlesztésükre használják fel, hanem a mindenkori utánpótlás válogatottjaink bevonásával rendeztek, rendeznek nemzetközi tornákat. Ezek során, a megállapodásunk szerint, a jövőben az U14, U16, U18 leány korosztályok minden évben felmérésre kerülnek általuk az MKOSZ erőnléti szakmai elveinek figyelembevételével.

– nyilatkozta Mészáros Zalán, a Szakmai és Utánpótlás Bizottság elnöke.

Hirdetés