Hirdetés
Utánpótlás

Harmadik helyen zárt az U16-os válogatott Spanyolországban

Magyarország - Spanyolország 39-53 (11-12, 7-9, 5-16, 16-16)

FIBA U16 Women's Basketball European Challengers 2021, B-csoport
San Fernando, Pabellon Bahia Sur de San Fernando
Ivanovic, Sentürk, Urbanovič (Vieira)

Magyarország: Kókai 9, Rátkai 9/3, Aho, Strausz 3, Toman 10/6. Csere: Dobó, Szakolczi 6, Kádár 2.

Spanyolország: Hidalgo 6/6, Calvet 8/6, Cabezas 2, Fam 10, Habtenesh 3. Csere: Martin 11/3, Trado, Guillen 2, Valero 2, Viegas 3/3, Termis 6.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szombaton lezárult a spanyolországi San Fernandóban zajló FIBA U16 Women’s European Challenger torna. Az utolsó napon a magyar válogatott a házigazda Spanyolországgal mérkőzött. A mieink 53-39-es vereséget szenvedtek. Spanyolország veretlenül nyerte a csoportot, a második Szerbia lett, míg a magyar csapat a harmadik helyen zárt.

Ahogy azt a beharangozónkban is kiemeltük, a magyar válogatottnak a csoportgyőzelemre is volt esélye a záró mérkőzés előtt. Ehhez egy minimum 11 pontos sikerre lett volna szükség. A spanyolok veretlenül érkeztek a torna utolsó felvonásához. Az eddigi legszorosabb meccsükön is 18 ponttal verték Szerbiát. Hazai találattal indult az összecsapás, de Strausz Edina és Kókai Patrícia révén gyorsan fordítottak a mieink. Ezt követően viszont a hazaiak akarata érvényesült és 8-0-val 10-4-es előnyre tettek szert. A magyar válogatott nagyot küzdött, így Kókai Patrícia öt pontjával, illetve Rátkai Eszter duplájával 12-11-re felzárkózott az első szakasz végére.

Fotó: FIBA.Basketball

A második negyedben sem változott a játék képe. A spanyolok egy duplával indítottak, de Strausz Edina büntetője és Rátkai Eszter találata visszahozta a magyar csapatot. 16-14-es állás mellett közel három percig nem találtak be a csapatok. Érdekes volt figyelni, hogy melyik fél tud innen előbb elmozdulni. Végül a spanyoloknak sikerült egy hárompontossal. Ugyanakkor a félidőig a mieink is rendezték a sorokat és 21-14 után Rátkai Eszter büntetőivel, illetve Toman Petra találatával 21-18-ra felzárkóztunk.

A mérkőzést meghatározó futást a harmadik negyed elején mutatta be a házigazda. Négy és fél percen át nem talált be válogatottunk. Ezt a kosárcsendet kihasználva a hazaiak két triplát is értékesítve 29-18-ra szakadtak el. Válogatottunk első találatát Kókai Patrícia szerezte ebben a szakaszban, majd Rátkai Eszter triplát értékesített. Összességében azonban 10 pont felett állandósult a differencia. A játékrészt ráadásul lélektanilag a legrosszabb pillanatban egy hazai tripla zárta, amivel 37-23-ra módosult az állás.

Fotó: FIBA.Basketball

Egy pillanatra nem adták fel a magyar lányok és a csapat tartását dicséri, hogy Szakolczi Diána duplájával, Toman Petra triplájával és Kádár Orsolya találatával 41-30-ra felzárkóztunk. Az utolsó öt percben a nagy erőket mozgósító spanyolok 47-32-nél újra elszakadtak 15 ponttal. A hátrányból azonban az utolsó percbe érkezve ismét faragtunk és 49-39-re felzárkózott válogatottunk. A tornán extra teljesítményt nyújtó Awa Fam két találata zárta a meccset. Spanyolország 53-39-re nyert, a csoport élén végzett és teljesen megérdemelten kvalifikálta magát a 2022-es U17-es világbajnokságra.

A magyar csapat sem lehet csalódott, három győzelemmel és két vereséggel fejezték be a mieink a tornát. A lányok megannyi értékes tapasztalattal és egy szép harmadik helyezéssel térhetnek haza Spanyolországból.

Statisztika ITT

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés