Hirdetés
Magyarország

Harmadik negyedben fordított és magabiztos győzelmet aratott a Sopron Basket

Sopron Basket - VBW Arka Gdynia 67-40 (13-17, 11-9, 26-11, 17-3)

Euroliga, 9. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Nemanja Ninkovic, Ivana Radinovic, Pavel Fuska (Maja Vukanovic)

Sopron Basket: Williams 16/6, Fegyverneky 5/3, Határ 20, January 9/9, Brooks 9. Csere: Peddy 6, Jovanovic 2, Varga A. -, Gaye -.

VBW Arka Gdynia: Kunek 6, Lundquist 6, Gustafson 16, Bertsch 6, Kastanek 1. Csere: Borkowska 2, Begic -, Szymkiewicz -, Podgorna 3, Bernies -.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Az Euroliga 9. fordulójában a Sopron Basket hazai pályán 67-40-es győzelmet aratott a lengyel VBW Arka Gdynia ellen.

A mérkőzés elején Megan Gustafson találatával a vendégek szereztek vezetést. Pontszerzési szempontból a találkozó kifejezetten lassan kezdődött, ugyanis majdnem három teljes percig csupán csak egy kosár született. A Sopron végül 2-2-nél egyenlített Jelena Brooks találatával. Ekkor Klara Lundquist és Gabby Williams is sikeres volt, így 4-4-re változott az állás. Az események jócskán felpörögtek, mind a két fél gyors támadásokat indított, azonban betalálni egyik sem tudott. Végül Határ Bernadett faultolta Gustafsont, így ő dobhatott két büntetőt. Mind a kettő sikeres volt, így a vendégek két ponttal szakadtak el. Ezt követően Fegyverneky Zsófia megszerezte a mérkőzés első hárompontosát, amivel a Sopron vissza is vette a vezetést (7-6). Ezután megkezdődött az adok-kapok játék a csapatok között. A negyed utolsó két percébe érkeztünk, amikor – Fegyverneky tempója után – a 13-10-es állás volt olvasható a kijelzőn, a Sopron Basket javára. A folytatásban Gustafson 2+1-es akciójával az Arka Gdynia ismét kiegyenlített, majd Alice Kunek is betalált, így Gáspár Dávid vezetőedzőnek 13-15-nél időt kellett kérnie. A hátralévő időben a Sopronnak nem sikerült kosarat szereznie. Ellenfelüknek azonban igen, tehát a második játékszakasz 13-17-ről folytatódhatott.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A negyed első pár pontja Határ Bernadett nevéhez fűződik, akit nem sokkal később Kamila Borkowska követett (17-19). Ezután a pontszerzés ismét lelassult, a felek pedig mind támadásban, mind védekezésben egyaránt hibák sorozatát követték el. Az ötödik percbe érkezve végül a vendégek vezetőedzője kért időt, hogy kizökkentse a csapatokat a nem túl szerencsés szériából. Visszatérve Morgan Quinn Bertsch dobhatott két büntetőt. Mind a kettő sikeres volt, amivel az állás 17-21-re változott. Labdaszerzéseik és dinamikus támadásaik ellenére a Sopron továbbra sem tudott találatot szerezni, egyszerűen nem találtak fogást az ellenfél zónavédekezésén. A vendégek azonban igen, Gustafson ismét sikeres volt, és immár a 11. pontját szerezte meg (17-23). Ekkor Gáspár Dávid kért időt eligazításra. Visszatérve a mérkőzés képe továbbra sem mutatott sok változást. Mind a két csapat szerzett 1-1 találatot, és 19-26-nál ezúttal a vendégek kértek időt. A folytatásban Jelena Brooks dobhatott kettőt – amiből kettő be is ment – majd Briann January szerzett kosarat távolról, így a soproniak 2 pontra zárkóztak fel. A félidő végül 24-26-os eredménnyel végződött.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A második félidőt bár Alice Kunek találata indította, de Határ Bernadett 4 pontjával a Sopron 28-28-nál ismét kiegyenlített. A hazaiak ritmusa mintha 180 fokos fordulatot vett volna, egy teljesen más arcukat mutatták már a harmadik negyed elején. Sokkal energikusabb és magabiztosabb lett a játékuk, ami lengyel ellenfelüket is megzavarta. Sorozatban három hárompontost is dobtak – előszőr January, majd Williams, majd ismét January talált be – összesítésben pedig 15-6-os rohamot indítottak. 39-32-nál a vendégek vezetőedzője volt kénytelen időt kérni. Visszatérve a Sopron Basket 10 pont fölé növelte előnyét Gabby Williams triplájával (44-32). A folytatásban Brooks szerzett labdát jó védekezésből, amiből 1-0-ás ziccert tudott dobni. Ebből is látszódott, hogy a vendég együttes fáradt, a soproniak pedig ezt egyből ki is használták. Védekezésben agresszívabb nyomást gyakoroltak ellenfelükre, támadásban pedig sokkal koncentráltabban játszottak, megtalálták és értékesítették is helyzeteiket. A negyed végére is sikerült megtartaniuk a kialakított, 10 pont feletti differenciát, így a záró szakasz 50-37-ről folytatódhatott. 

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az utolsó negyed elején a Sopron tovább növelte előnyét és ezúttal a vendégek zónavédekezése sem tudta őket megzavarni. 15 pont körül állandósult a differencia. 56-40-nél épp Határ Bernadett szerzett kosarat, és a lengyel együttes vezetősége kért időt. Ekkor fél negyed volt hátra az Euroliga találkozóból, a differencia pedig a 20 ponthoz közelített. Az áttörést Határ 2+1-es akciója jelentette, aki ekkor már 18 pontot szedett össze, 21 perc játékidő alatt. Ezzel a mezőny legjobbjának számított, utána pedig Gabby Williams – illetve az ellenféltől Megan Gustafson – következett 16 ponttal. Két percre a találkozó végétől Varga Alíz szerzett labdát, amiből a Sopronnak nem sikerült kosarat szereznie. Azonban az ellenféltől sem jött válasz, így az állás változatlanul 63-40 maradt. Végül Határ Bernadett szerezte meg 20. pontját, amivel 25 pontra nőtt a felek közötti különbség. A Sopron Basket a mérkőzés harmadik negyedében fordított, nagyszámú előnyre tett szert, és végül 67-40-re nyert a VBW Arka Gdynia lengyel csapat ellen.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés