Hirdetés
Magyarország

Hármas poszton is egyre otthonosabban – interjú Sitku Zsuzsival:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Nagy változást hozott az idei évad a Sopron Basket játékosánál, Sitku Zsuzsinál, aki a korábbiaktól markánsan eltérő szerepben, hármas poszton bizonyíthat. A soproniak egyre jobb formába lendülő 20 éves játékosával a posztváltás kihívásairól, az U20-as szabály adta lehetőségekről és az elmúlt időszak fejlődéséről beszélgettünk.

Indulásként nem befolyásolnálak sem statisztikával, sem bármilyen kérdéssel. A szezon előtt megfogalmazott várakozásaidhoz viszonyítva most január végén hol tartasz?

Főleg az elmúlt meccsek tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy szerintem jó úton haladok. Igyekszem megtartani ezt a lendületet. Legutóbb a Vasason egy kicsit a támadás része megtört, de megyek tovább és a Csata ellen magas szinten szeretném folytatni.

A közelmúltban a BKG legyőzése alkalmával a „meccs emberének” választottak. Mondhatom, hogy eddig ez volt a csúcs a profi csapatban?

Én is így érzem. Nyilván azért ebben az is közrejátszik, hogy ilyenkor az Euroligában sok időt pályán töltő idősebb, tapasztaltabb játékosoknak sokat kell segítenem. Ilyenkor egyértelmű cél, hogy ezeket a meccseket ne kizárólag nekik kelljen megnyerni és ne fáradjanak ki teljesen. Ezekben a szituációkban készen kell állnom a legmagasabb szinten teljesíteni a tőlem elvárt feladatokat.

Ez nagy felelősség ilyen helyzetben?

Én azt mondanám inkább, van egy olyan felelősségérzet bennem, hogy amikor lehetőséget kapok, akkor szeretném azt jól megcsinálni és ne mások dolgozzanak helyettem.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Nem sokkal a Vasas 70-49-es legyőzése után beszélgetünk. Hogy fognád meg a szombati mérkőzésnek a lényegét?

Fontos volt azért, hogy az önbizalmunkat vissza tudjuk nyerni. Alapvetően szerintem nem is játszottunk egy rossz meccset. Nyilván lehetett volna jobb is, de egy olyan este után, mint a miskolci, mindenféleképpen kellett, hogy össze tudjuk szedni magunkat.

A 17 bajnokiból 16 alkalommal kezdő voltál, hiszen rangidős U20-as vagy a keretben. Milyen érzés?

Az elején nagyon izgultam. Talán egy kicsit féltem is attól: hogyan fogok szerepelni. Ez érezhetően befolyásolta a játékomat, viszont most már hozzászoktam ehhez a feladathoz. Megtiszteltetés, hogy egy ilyen csapatban ezt a szerepet betölthetem.

Miben más az idei játékod, mint a tavalyi?

Az önbizalmam nagyon sokat javult. El merek vállalni olyanokat is, amiket tavaly biztos, hogy nem vállaltam volna el. A dobásaimon is jobban érzem azt a fejlődést, amit vártam már, de tavaly még nem feltétlenül éreztem.

Nem véletlenül tereltem ide a szót. Az utánpótlásban a festékben játszottál, most már láthatunk hármas poszton is.

Igen, ez így van. Az idei szezonban éppen az első Vasas meccsen játszottam először hármas poszton és azóta leginkább ott számítanak rám. Egy kicsit nehéz megszokni ezt a posztváltást.

Más a lendület, más játékosokat kell védeni. Nem tagadom, az elején eléggé szokatlan volt minden. Most már kezdek ráérezni, de még sokat kell tanulnom. Ahogy te is mondtad, utánpótlásban végig a négyes posztot csináltam.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Kicsit világítsuk meg a szurkolóknak közelebbről ezt a posztváltást. Mi indokolta ezt a döntést?

Elsősorban a fizikumom miatt jött. Annak ellenére, hogy magas vagyok, nem vagyok egy nagyon nehéz, erős testalkatú center. Ilyen magasság mellé viszont ilyen gyorsaság keveseknek adatik meg. Ezt próbáljuk kihasználni.

Milyen készségeket igényel ez a pozíció?

Sokkal több egy-egyet kell védenem. Az elzárásoknál nem a centert, aki a palánk alá megy be, hanem a mezőnyt kell fognom, aki ilyenkor egy-egyeket csinál. Ezen felül ott vannak a betörések és minden, ami ezzel jár. Ezért mondtam az előbb, hogy elsőre elég szokatlan volt. Teljesen más fejben tudni a feladatot és azt utána tényleges megvalósítani egy mérkőzésszituációban a pályán. Talán már kezdek ráérezni.

Attól nem tartasz, ha pakolsz fel izmot, akkor lassulni fogsz?

Nekem alapjáraton a genetika miatt nem egy csettintésre megy az, hogy izmot pakoljak fel. Mivel ez egy viszonylag lassabb folyamat, ezért szerencsére hozzá tud szokni a szervezetem ahhoz, hogy egy kicsit több súllyal is ugyanolyan sebességgel tudjak mozogni vagy bármit csinálni a pályán.

Ez a jelenlegi helyzet vízválasztó a pályafutásodban?

Biztos, hogy az…

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az Euroligából lement 10 mérkőzés. Nem léptél még pályára idén, de ez már egy olyan pontja a szezonnak, amikor mérleget lehet vonni. Ott vagy edzéseken, utazol a csapattal. Hogy látod, miben kell erősítened a nemzetközi szerepléshez?

Nagy valószínűséggel, ha az Euroligában pályára lépnék, ott is a hármas pozíción játszanék. Nem biztos, hogy megvan már az a tudásom, amivel egy Euroliga szintű hármas játékost meg tudnék fogni. Ennek a fejlesztésén dolgozom az edzéseken és a magyar bajnokságban. Remélem, idővel ki tudom harcolni, hogy felkerüljek az Euroligában is a pályára.

Ezek szerint a védekezésben látod a kritikus pontot?

Elsősorban abban, igen. Támadásban biztosabbnak érzem magam és szerintem mivel fiatal vagyok, ezért nekem jelenleg még a védekezés az, ami sokkal fontosabb. Természetesen támadásban is nagyon sok mindent tanulnom kell: elzárás, labdavezetés, dobás. Igazából lehetne sorolni, nem mondhatom semmire, hogy már tökéletesen megy. Viszont amilyen szempontból kérdezted, arra elsősorban a válaszom: a védekezés az, amit rendbe kell raknom.

Hogy látod a helyed emberi oldalról a közösségben?

A tavalyi szezon elején nagyon féltem, hogy milyen lesz egy ilyen csapatba felkerülni és hogyan fognak viszonyulni hozzám a többiek. Mostanra már teljesen elmúlt ez a félelem és nagyon jóban vagyok mindenkivel. Jó a hangulat az öltözőben. Nem érzem egyáltalán azt, hogy kilógnék a csapatból vagy bármi ehhez hasonlót.

Nekem az a benyomásom alakult ki, hogy felszabadultabb vagy.

Jól láttad. Nehezebben megy, hogy új emberek között felszabaduljak. Kellett ez a kis idő, hogy tényleg része lehessek mindennek. Mostanra sikerült.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Térjük rá a következő időszak feladataira. Mit vársz a tavasztól?

Most a következő feladat a válogatott szünet. Ott az U20-as válogatottal fogok dolgozni. Szeretnék mindenféleképpen meghatározó játékos lenni az idei U20-as Európa-bajnokságon. Klubszinten pedig a bajnokságban szeretném minél jobb teljesítménnyel segíteni a csapatot a célok eléréséhez.

A rájátszás nagy teszt lesz?

A rájátszásban már nincsen az U20-as szabály, úgyhogy ott nem lesz úgymond „kötelező” a pályán lennem. Ha kapok lehetőséget, akkor azt szeretném megragadni.

Térjünk vissza a válogatottra, hiszen a vezető korosztály tagja leszel az U20-as csapatban. A 2003-as születésű játékosoknak eddig a Covid miatt nem volt szerencséjük.

Legutóbb az U16-os Európa-bajnokságon voltunk vezető korosztály még 2019-ben. Azon a nyáron az EYOF-on döntőt játszottunk, de utána az Európa-bajnokság nem sikerült. A 11. helyet szereztük meg. Mindenképpen szeretnénk javítani.

Ott várhatóan ismét a palánk alatt kell bizonyítanod.

Igen, ott inkább négyesen, sőt talán ötösön is. Abban a csapatban egy Európa-bajnokságon talán a négyes lenne az ideális.

Milyen volt a benyomásod az őszi edzőtáborról?

Edzőváltás volt a válogatottban. Tursics Krisztián lett a vezetőedzőnk, aki nekem U14-ben az MKOSZ KKP programban volt válogatott edzőm. Nagyjából ismertem a munkáját. Teljesen jól éreztem magam az összetartáson és várom a következőt, hogy milyen új feladatokkal kell megbirkóznunk.

Fotó: Magyar Sportújságírók Szövetsége

Zárásul egy teljesen más téma. Az év elején ott voltatok az Év Sportolója Gálán, miután bekerültetek a három legjobb közé a klasszikus csapatsportágakat nézve. Hogy érezted magad az Operaházban?

Nem sokszor adatik meg, hogy estélyiben vörös szőnyegen vonuljunk be egy ilyen rendezvényre. Ráadásul olyan vendégként, akik nem csak nézők, hanem érintettek is. Óriási élmény volt.

Talán egy kicsit ki is mozgatta a csapatot a napi darálóból, nem? Volt esemény, amire lehetett készülni, amire szépen fel lehetett öltözni.

Nagyon jó volt, de azért kicsit furcsa is. Nem nagyon láttuk még magunkat sem, nemhogy egymást ilyen szépen felöltözve. Én egyébként ezt a ruhát egy esküvőre vettem, másodszor volt rajtam. Összesen is ez a két alkalom volt, amikor ilyet viseltem.

Nagyjából egy héttel előtte tudtuk meg, hogy megyünk a gálára, így nem volt sok időnk választani. Kosárlabda csapatnál mindig kérdés, hogy találunk-e elég hosszú ruhát. Ahogy szoktuk mondani: levágni le lehet belőle, de hozzávarrni nem néz ki túl jól (nevet). Keresni kell azt, ami elég hosszú. Szerencsére mindenki talált megfelelő ruhát.

Bármit hoz az élet az jövőben, ezt az estét, ezeket az élményeket nem veszi el már senki.

Ez így igaz, akármi lett a vége, hatalmas élményt jelentett. Örülök, hogy ott lehettem.

Nem először beszélünk interjúhelyzetben, de nagyon lelkesen meséltél az elmúlt időszakról. Most lehet úgy fogalmazni, hogy a kosárlabdát tekintve minden rendben van?

Szerintem teljesen. Vannak nehéz pillanatok és azokon át kell lendülni, de megyünk tovább.

Hirdetés