Hirdetés
Magyarország

Három csapatunk is török riválissal találkozik:

:

Hirdetés

Sűrű hét előtt állnak csapataink a nemzetközi porondon. Az Euroligában a Sopron Basket Törökországba utazik és a CBK Mersin vendége lesz. Az Atomerőmű KSC Szekszárd a Fenerbahcét fogadja, míg a DVTK HUN-Therm a Kangoeroes Mechelen-t. Az Európa Kupában a szeptemberi miskolci Euroliga selejtező résztvevői térnek vissza hazánkba. A SERCO UNI-Győr a török Botas-t fogadja, az NKA Universitas az izraeli Elizur Ramlát. A mérkőzések előtt a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga- bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

„A teljes nemzetközi játékhétre elmondható: ritkán fordul elő amikor az összes magyar csapat büszke lehet a teljesítményére. Ez most egy ilyen hét volt. Bár a Szekszárd és a DVTK végül kikapott, de nagyon jó meccset vívtak. Ha a Szekszárd tavalyi prágai teljesítményéhez viszonyítunk, akkor érezhető az előrelépés. A DVTK pedig kétes játékvezetői ítéletek mellett a fennállása első Euroliga csoportmérkőzésén közel állt a győzelemhez. Eközben a két Európa Kupás csapatunk, a Győr és a PEAC, idegenben szerzett fontos győzelmet.” – kezdte a játékhét felvezetését Károlyi Andrea.

EUROLIGA

CBK Mersin – Sopron Basket

„A Sopron rutinból lehozta a belgiumi túrát. Ez volt az egyértelmű elvárás. Nem is feltétlenül a címvédői státusz miatt, hanem azért, mert évtizedek óta ott vannak az európai elitben és elérték azt, hogy a „zöld-sárga” meztől már tartsanak az ellenfelek. Minden pályára lépő játékos legalább 15 percet játszott. Bár a Csata ellen nem számíthattak élesebb meccsre a hétvégén, de a további erőpróbákat figyelembe véve fontos, hogy Gáspár Dávid elosztotta a perceket és mindenki hozzá is tudott tenni. Sokkal jobb mutatók születtek, mint a Bourges ellen. Bár én tartom, hogy más olyan helyzetben játszani, amikor tudod, hogy sokkal jobb vagy az ellenfelednél. Ilyenkor egészen más lelki állapotban vállalja ugyanazokat a helyzeteket egy játékos. Ezt jól mutatja, hogy ami a Bourges ellen nem ment, az most igen. Reméljük, hogy innentől már döntően azon az úton megy tovább a Sopron, amit Belgiumban láttunk.

A Mersin és minden, ami körülveszi, az a tipikus török csapatépítés. Szemléletesen szólva: a pénz nem számít alapon vásárolták össze a fél világot. Nagy kérdés mikorra épül ebből csapat és mire ez megtörténik, akkor lesz-e még értelme, versenyben lesznek-e még. Ettől függetlenül, ha mást nem is nézünk, csak azt a négy légióst, aki Salamancában szerepelt náluk az 1. fordulóban, önmagában már az nagyon erős keret lenne. Sopronra az a jellemző, hogy ugyanúgy több helyről, eltérő filozófiában dolgozó játékosok érkeznek évről évre, de képesek a szakmai stáb által elvárt rendszerben játszani. Nem tudom, hogy ez a Mersinnél megvalósulhat-e. Biztos, hogy nagyon nagy elvárások lesznek a török csapat felé a spanyolországi vereségük után. Abban is biztos vagyok, hogy nem lesz elég az a Soprontól, ami Belgiumban elég volt a sikerhez. Arra nem számíthatunk, hogy itt az ellenfél tisztelni fogja a bevezetőben kiemelt „zöld-sárga” mezt.”

Atomerőmű KSC Szekszárd – Fenerbahce Alagoz Holding

„Kritikusan kezeltük a Szekszárdnál a négy amerikai légiós alkalmazását, de legutóbb mind a négyen odatették magukat. Érezhető, hogy elkezdett felnőni az Euroligához a Szekszárd. Ha az első meccs nem a Prága, hanem egy gyengébb csapat, ebben a formában és ezzel a hozzáállással akár a győzelem is elérhető lett volna. Ez a Prága a hiányzói ellenére még nagy falat volt. Ugyanakkor az is igaz, ha olyan riválissal játszik a Szekszárd, akiktől tavaly nagy arányú vereséget szenvedtek és most jóval szorosabb mérkőzést tud kialakítani, az más ízt ad a folytatásnak. A játékosoknak, az egész közösségnek egy visszaigazolás a fejlődésről.

A Fenerbahce tavaly ugyanígy kezdte az évet. Az első három fordulóban csak vereségeket szenvedtek, több totálisan meglepetés zakójuk volt. Csak azt tudom mondani, hogy tartsák meg ezt a jó szokásukat. Nem látjuk előre, hogy miként reagálnak erre a mostani helyzetre. Ha más választ adnak, mint tavaly a kezdeti zakóknál, akkor azt is el kell mondani: ez akár csúnya is lehet a Szekszárd szempontjából. A Szekszárdnak hinni kell abban, hogy ők most már egyértelműen azt a szintet képviselik, amit Prágában játszottak és minden téren maguk mögött kell hagyni a tavaly szezon rossz érzéseit.”

DVTK HUN-Therm – Kangoeroes Mechelen

„Számomra az nem kérdés, hogy a DVTK alkalmas-e Euroligára vagy sem, ezt Schióban is bizonyították, hanem az, hogy az Euroliga terhelése mennyire lesz elviselhető hosszú távon. Erről a vasárnapi PEAC meccs sem győzött meg, mert lehet, hogy egy Európa Kupa találkozó után ez simább lett volna. Nem tudhatjuk, de mindig oda kanyarodok vissza: 14 héten keresztül heti két meccsel dolgozni, úgy, hogy abból az egyik biztosan nagyon nehéz, óriási kihívás.

Ebben a párban két újonc találkozik. Nekem érzésre a DVTK-nak most abszolút benne van a történelmi győzelem lehetősége. Ugyanakkor tavaly a Szekszárd csoportjában átéltük azt az MBA Moszkvával, hogy akkor is két újonc találkozott. Úgy beszéltünk az oroszokról a magyarországi meccsük előtt, hogy „őket lehetne legyőzni reálisan”. Végül pedig nem sikerült. Igaz, erősebbnek tűntek, mint idén ez a belga csapat, de az esély nagy terhet jelentett. Azt sem szabad elfelejteni, hogy fordítva is igaz ez. A belgák is vélhetően ugyanezzel a gondolkodással állnak hozzá. Szempontjukból is a másik újonc elleni mérkőzés a kulcs.

A Diósgyőrnek mindenképpen ki kellene használnia azt, hogy több lábon áll. Arra lenne szükség, hogy ez a több láb mind stabil legyen. Vasárnap a PEAC ellen még belefért, de az Euroligában már nem bírná el tartósan a csapat, ha például Darcee Garbin vagy Cheridene Green nem tudta hozzátenni. Ilyen hullámzás egyszerűen nem fér bele. Pozitív példaként hozhatjuk Bernáth Rékát, aki eddig nagyon stabil. Azzal a lehetőséggel, amit a Mechelen elleni hazai meccs kínál, jó lenne élni.”

EURÓPA KUPA

SERCO UNI-Győr – Botas Spor

„Nagyon fontos győzelmet aratott a Győr múlt héten Izraelben és eddig az egész szezonban stabilnak tűnnek, jól működik a csapatuk. Az a Botas érkezik, akiket a miskolci Euroliga-selejtezőn láttunk. Verhetőnek tűnnek, főleg hazai pályán. Sokat elmond az akkori játékukról, hogy bár a helyszínen láttam a meccset, de nem tudok felidézni kiemelkedő egyéni teljesítményt. Két légióssal álltak fel, a korábbi pécsi Egle Sventoraite, illetve Destiny Slocum játszott náluk. Akkor Victoria Macaulay még nem szerepelt, de azóta a török bajnokságban bemutatkozott a csapatukban.

Amit a DVTK-ról is mondtam, az a Győrre is igaz, hogy több lábon állnak. Ellenberg nagy igazolás irányítóposzton. Őt minden alkalommal kiemelhetjük az Európa Kupa mérkőzések előtt. Mompremier hozza magát, ha sérülés miatt nem is olyan extrán, mint korábban. Dombai Réka, Török Ági viszont látványosan hozzá tud tenni fontos pillanatokban és ők, illetve Bach Bogi stabilitása nagyon fontos elemei a magyar magnak. Az izraeli győzelem után ezzel a teljesítménnyel ebből a csoportból ki kellene vívni a továbbjutást, de ahhoz nem szabad hibázni. Az is hozzátartozik, hogy a Győrnek is mindössze egy nehéz bajnokija volt eddig, a DVTK elleni hazai. Most az Európa Kupával párhuzamosan fognak jönni a rangadók. Még a Sopron, a Szekszárd, a PEAC is előttük áll. Ez megnehezítheti a dolgukat.”

NKA Universitas PEAC – Elizur Ramla

„A PEAC Bulgáriában járt múlt héten és jó meccset hoztak. Utána a DVTK elleni is versenyben voltak az utolsó pillanatig. Nagy erőfelmérő jön hazai pályán az Elizur Ramla ellen. Nekem az a csapat jobban tetszett Miskolcon az Euroliga-selejtezőn, mint az előbbiekben kiemelt Botas. Ettől függetlenül a legyőzésüket nem tartom teljesíthetetlen feladatnak. A PEAC kapcsán ugyanazt érzem, ahol múlt héten abbahagytuk: valami hiányzik, de nem tudom megmondani, hogy mi. Miskolcon is kevés kellett volna egy idegenbeli bravúrhoz, de az a kevés nem volt meg.

A Ramla az Euroliga selejtezőre tétmérkőzés nélkül érkezett, azóta már náluk is elindult a bajnokság és több információ áll rendelkezésre. Alaposan fel kell térképezni a játékukat, mert sok opciója van a keretüknek. Több jó teljesítményre lesz szükség a PEAC-nál. Az most nem elég, ha „csak” Wentzel Nóra és Kiss Virág hoz extrát. Egyrészről nagyon jó és fontos, hogy a magyarokra ennyire lehet számítani, de ha rendelkezésre áll négy légiós, akkor tőlük egy ilyen szintű rivális legyőzéséhez extra kellene.”

Hirdetés