Hirdetés
Utánpótlás

Három éve lett ezüstérmes a győri EYOF-on a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Három éve, 2017. július 23. és 30. között Győr adott otthont a nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválnak (EYOF), melyen leány kosárlabda válogatottunk ezüstérmet szerzett.

A magyar válogatott Angyal Barbara, Budácsik Dorottya, Boros Júlia, Dombai Réka, Madár Eszter, Mányoky Réka, Szirony Dorina, Tóth Franka, Varga Alíz, Vári Zita, Vincze Nikolett és Wentzel Nóra összeállításban szerepelt a tornán.

A máig emlékezetes hazai rendezésű EYOF a leány kosárlabda válogatott szempontjából éppen a bourges-i U16-os Európa-bajnokságot megelőző hétre esett. Akkor nagyon féltettük ettől a kettős erőpróbától a csapatot. Azóta viszont tudjuk, hogy rendkívül emlékezetes heteket élhettünk át a lányoknak köszönhetően. Mindkét nagy tornán a döntőig meneteltek Mészárosné Kovács Andrea tanítványai.

Az EYOF során Németország, Csehország és Litvánia voltak a riválisok a csoportkörben. A szintén nagyon erős generációt versenyeztető németeket nagy hajrával 60-45-re sikerült legyőzni. A folytatásban Csehország ellen magabiztosan érvényesítette fölényét a magyar csapat. A 87-38-as siker után Litvánia ellen a csoport első helye volt a tét. A kellemetlen szerkezetű litvánokat 70-59-re múlták felül a magyar lányok.

Az elődöntőben Törökország volt a rivális. A negyedik negyed elején még 50-45-re mentek a törökök, de ezt követően fokozatosan válogatottunk fölénye rajzolódott ki. Hatalmasat küzdve a magyar csapat 65-57-es győzelmet aratott. Angyal Barbara 16 ponttal lett a csapat legeredményesebbje. Tóth Franka 14 ponttal zárt, mind a hat mezőnykísérlete sikeresnek bizonyult.

A döntőben Spanyolország volt a rivális. A spanyolok nem minden EYOF kosárlabda tornán indítottak csapatot az elmúlt két évtizedben. Győrbe viszont egy remek alapképességű gárdát hoztak. Ezzel sokat emelve a leány torna rangján. A csoportkörben +145-ös pontkülönbséggel zártak. Minden riválisukat nagy különbséggel múltak felül. Nem volt kérdés így, hogy a döntőt a két legjobb vívta. A fináléban a spanyolok a félidőre 37-29-re léptek el, majd a harmadik negyedben 46-38 után egy 12-4-es sorozattal vitték be a döntő futást. A vége 73-57 lett.

A magyar csapat egy emlékezetes torna után rendkívül értékes ezüstérmet szerzett. Szép csapatteljesítményt láttunk és egy nemzetközi szinten is  kiemelkedő generáció első nagy sikerét élhettük át.

Hirdetés