Hirdetés
3x3

Három éve szerzett ezüstérmet a nantes-i világbajnokságon a 3×3-as válogatott:

:

Hirdetés

Három éve, 2017. június 21-én az Ukrajnával vívott világbajnoki elődöntő végén lélegzetvisszafojtva vártunk a videóbíró döntésére. Végül Theodoreán Alexandra távoli dobása érvényesnek bizonyult és ezzel a magyar válogatott bejutott a nantes-i 3×3-as világbajnokság döntőjébe. Megkoronázva egy emlékezetes menetelést.

A 2017-es világbajnokságra Európa-bajnoki címvédőként érkezett a magyar válogatott. Némileg más idők voltak ezek a sportágban. Még bőven a kínai dominancia előtt jártunk. A világbajnoki címet megszerző Oroszország abszolút egyeduralkódónak számított, míg mögöttük egy masszív üldözőboly formálódott, melynek élmezőnyében szerepeltek a magyar lányok. Teljesen érthetetlen módon a nemzetközi szövetség a csehországi női 5:5 Európa-bajnokság időpontjára tette ezt a seregszemlét, amivel igencsak megnehezítette a résztvevő nemzetek felkészülését. Ennek ellenére egy kiváló helyszínen remek világbajnokságot rendezett Franciaország.

A Károlyi Andrea és Jakab Máté irányította magyar válogatott Bozóki Bettina, Papp Klaudia, Süle Krisztina és Theodoreán Alexandra összeállításban szerepelt a tornán. A csoportkörben már találkoztak a mieink az oroszokkal. Akkor 12-10-re maradtak alul a magyar lányok, de Németország, Kirgizisztán és Kazahsztán legyőzése után nem volt kérdés a továbbjutás. A negyeddöntőben az olaszok érkeztek riválisként. A két csapat nagyon jól ismerte egymást és ez végig érződött az összecsapáson. Nyíltsisakos küzdelem végén 18-16-ra nyertek a mieink. Emlékezhetünk rá, hogy a két nemzet 24 óra leforgása alatt másodszor vívott egy nagy tornán élet-halál meccset. A csehországi 5:5 Európa-bajnokságon a nyolc közé jutásért az olaszok nyertek.

Az elődöntőben jött Ukrajna és a máig emlékezetes csata. A magassági fölényben játszó riválisunk 2-3 ponttal ellépett a mérkőzés első felében, de a hajrára egyenlítettünk. A végjátékot az akkori beszámolónkban így foglaltuk össze:

Az utolsó perchez közeledve egy kosárváltás után 12-12 állt az eredményjelzőn. Az ukránok faulttal együtt értékesítettek egy találatot, de szerencsére a ráadás büntetőjük kimaradt. Ennek megfelelõen 13-12-nél még mutatkozott esély az egyenlítésre. Ezt Bozóki büntetõbõl meg is tette. A mérkőzésből 49 másodperc volt hátra és még mindig nem született döntés. Mindkét csapatnak volt legalább két támadása, hogy megszerezze a vezetést. Az ukránok 14 másodperccel a vége előtt egy időn túli találatot értek el. Maradt tehát a 13-13 és mi vezethettük az utolsó támadást. Theodoreán betörése után nem született pont, a labda leperdült a gyűrőről.

Kevesebb, mint 4 másodperccel a vége előtt így még riválisunk is jöhetett. Már a hosszabbításra készülve egy kiszorított távoli dobást engedtek el, de az lejött a gyűrűről. Néhány tizedmásodperc azonban maradt az órán, melyet le kellett játszani az akkor még egyértelműen várt hosszabbítás előtt. Ez idő alatt azonban Theodoreán Alexandra csodát tett. Távoli dobása behullott a gyűrűbe. Hosszas percek teltek el idegőrlő videózással, de végül számunkra kedvező ítélet született. 15-13-ra nyert a magyar csapat és Oroszországgal világbajnoki döntőt játszhatott.

A világbajnoki fináléban Oroszország érvényesítette fölényét. Ezt az estét azonban a 19-12-es vereség nem halványíthatta el. Óriási sportélménnyel ajándékozott meg minket a magyar válogatott. Bozóki Bettinát az All-Star csapatba is beválasztották. A döntőt követő ünnepi tánc felvétele pedig napokig uralta a közösségi oldalakat.

Az utolsó másodperces tripla Ukrajna ellen:

Hirdetés