Hirdetés
Európa

Három forduló után az Euroliga – részletes áttekintés a szezon eddigi alakulásáról:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Három fordulót teljesítettek a női kosárlabda Euroliga főtábláján a csapatok. Érdemes áttekinteni, hogy hol tart most a mezőny és kik lehetnek az első hetek nagy nyertesei, illetve vesztesei.

A csoportok állása

A-csoport

B-csoport

Várakozáson felüli Sopron, tapasztalatokat szerző Szekszárd

A 2016/2017-es évad után ismét két magyar csapatnak szurkolhatunk az Euroliga főtábláján. A bajnoki címvédő, elmúlt évadban negyedik helyen záró Sopron Basket és a bajnoki ezüstérmes, a sepsiszentgyörgyi Euroliga-selejtezőt sikerrel megvívó Atomerőmű KSC Szekszárd képviseli hazánkat a sorozatban.

A Sopron Basket minden előzetes várakozást felülmúlóan három győzelemmel kezdte a sorozatot. Előbb a Girona, majd a Gdynia otthonában ünnepelhetett győzelmet. Legutóbb pedig hazai pályán a Famila Schiót múlta felül. Tette mindezt hét játékost forgatva. Korábban a felkészülési időszak kihívásairól sok szó esett. Kezdve a sérülésektől, az elhúzódó WNBA szezon miatti hiányzókon át egészen a keretben bekövetkezetett változásokig. Arra, hogy hétfős rotációval sikerrel helyt tud állni egy csapat az Euroligában, volt példa korábban nem is egy. Nem kell messzire menni, elég a prágai együttesre gondolni a 2010-es évek közepéről. Ami a Sopron esetében kiemelkedő, hogy nem hét rutinos veterán hozza a sikert, hanem a fiatalok értékes fellépéséről és Határ Bernadett egyértelmű szintlépéséről beszélhetünk.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Ki gondolta volna akárcsak tavasszal, hogy október 23-án egy Euroliga összefoglalóban arról fogunk írni, hogy három forduló után Varga Alíznak (29.0 perc, 10.7 pont, 3.7 lepattanó, 1.0 gólpassz) már 87, míg Varga Sárának ( 15.4 perc, 4.3 pont, 2.3 lepattanó, 2.0 gólpassz) 45 játékperce van a legrangosabb európai kupasorozatban. Nélkülük ezt a rajtot nem lehetett volna így venni. Ahogy természetesen az edzésmunkában és a bajnokságban Sitku Zsuzsannára, Kókai Patríciára, Molnárova Laurára és Erdélyiova Alexandrára is ugyanúgy szükség van nap, mint nap. Határ Bernadett teljesítményére már röviden kitértünk. Az Euroliga közösségi felületein szombat dél óta futtatja a FIBA azt a videót, melyben kiemelik, hogy a magyar center pályafutása legjobbját nyújtja. A statisztika is megerősíti ezt: 18.7-es pontátlaga van 63.4%-os mezőnymutatóval és 11.3-as lepattanó-átlaggal. Aby Gaye-val párban hatalmas erőt tud mutatni a Sopron.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Mindhárom találkozóján nyerte a lepattanócsatát Gáspár Dávid együttese. Gironában 68-ból 34, a Schio ellen 67-ből 36 pont jött festékből. Sőt, Gironában 18 pontot ért el második esélyből. Gdyniában pedig csapatszinten hozott egy hatékony támadójátékot a magyar bajnok, mely során a 62 mezőnykísérletéből 36-ot értékesített és a hét játékosból öten is kétszámjegyű pontot jegyeztek. Óriási lehetőség a Sopron számára ez a szezonkezdet, hiszen a most megszerzett lépéselőny komoly mozgásteret ad a téli időszakra. Ráadásul egy brutális visszajelzés is a szakmai munkára, hogy olyan rendszer állt fel, melyből ha hiányzik két légiós (Briann January, Shey Peddy) és a magyar mag oszlopos tagja (Czukor Dalma), akkor is működik.

Az Atomerőmű KSC Szekszárd a sikerrel megvívott selejtezőt követően három vereséggel rendelkezik a főtáblán. Minden bemutatkozó klub életében ezek az első mérkőzések a legnehezebbek. Ugyanakkor Zseljko Djokic együttese minden találkozóján mutatott olyan szakaszokat, szerzett olyan tapasztalatokat, amiből építkezhet tovább. Az pedig, hogy hétről hétre ilyen szinten, sebességen játszik, nem fog elmúlni nyomtalanul. A teljesítmény-index átlagot nézve eddig a három Euroliga rutinnal is rendelkező játékos áll az élen, Nikolina Milic, Cyesha Goree és Sara Krnjic. Erre a csoportkör rajtja előtt is számítani lehetett. Amikor ennek a szezonnak vége lesz, akkor már Studer Ágnes, Mányoky Réka, Miklós Melinda vagy éppen Gereben Lívia lábában is ott lesz ez a tapasztalat.

Fotó: FIBA.Basketball

A Salamanca és a Jekatyerinburg veretlen a Sopron mellett

A Sopron Basket együttese mellett a  Perfumerias Avenida Salamanca és az UMMC Jekatyerinburg nem talált még legyőzőre. A Salamancáról hasonlók mondhatóak el, mint a Sopronról. Sérülések és a WNBA miatt nehezen állt össze a csapatuk, de az alapok, az egész rendszer annyira stabil náluk is, hogy mindig volt, aki előrébb lépett. Katie Lou Samuelson még csak a hét elején jött és rögtön 16 ponttal nyitott Velencében, a WNBA döntő MVP-jére Kahleah Copper-re továbbra is várnak. Maria Fasoula, Leonor Rodriguez, Emese Hof és Silvia Dominguez négyese volt, akik lendítettek a csapatukon kora ősszel.

Fotó: FIBA.Basketball

A Jekatyerinburg esetében az első két fordulóban a sérült Breanna Stewart mellett Jonquel Jones, Brittney Griner, Allie Quigley és Courtney Vandersloot is hiányzott. Az, hogy Alex Bentley-vel kiegészítve az Alba Torrens, Emma Meesseman, Maria Vadeeva trió köré épülő csapatuk nem botlott, nagyon komoly eredmény. A Szuperkupa tökéletesen megmutatta azt, hogy mennyire sérülékenyek ilyenkor a csapatok. Hiába Jonquel Jones és Brittney Griner érkezése, nem gépek a játékosok. Idő kell, amíg a kémia újra összeáll. Ez tökéletesen látható volt pénteken este, amikor a Valencia a találkozóra jobban ráhangolódva, valamivel motiváltabban meg tudta verni az orosz sztárcsapatot. Nyilván teljes kerettel más lesz a helyzet, de Breanna Stewart sérülése így is tesz egy kicsi kérdőjelet a rendszerbe.

A két francia csapat, a Kurszk és a Girona is elégedett lehet a rajttal

Franciaországot idén két csapat, a Basket Landes és a Lattes Montpellier képviseli a főtáblán. A Lattes Montpellier az USK Praha legyőzésével és a szempontjukból előzetesen rázósnak elkönyvelt szekszárdi túrával jól indította az évet. Valery Demory visszatérése, Olivia Epoupa, Sydney Wallace és Haley Peters behozása kifejezetten jól sült el. A Basket Landes a nagy arányú schiói veresége után a Fenerbahcét és a Kurszkot múlta felül. Celine Dumerc pályafutása végén szinte szárnyal. A legjobb teljesítmény-index átlaga van. Marianna Tolo pedig hozza a várt extrát. A jól ismert magjuk kellően stabil és tavaly már megszerezték azt az Euroliga rutint, ami elengedhetetlen a most látható szintlépéshez.

Fotó: FIBA.Basketball

Franciaországi veresége ellenére a Kurszk sem lehet csalódott. A szezon előtti három légiósos felálláshoz (Eva Lisec, Nika Baric, Natasha Howard) megérkezett Arike Ogunbowale és csatlakozott Epiphanny Prince is. Lisec 20 pont feletti átlaga egészen kiemelkedő, de Natasha Howard (17.7 pont, 9.3 lepattanó) is odateszi magát. Talán az orosz mag a vártnál visszafogottabb, de ebben a felállásban is a középmezőny meghatározói lehetnek. Gironában a 2/1-es rajt után joggal elégedettek. Amekkora csalódás volt nekik a Soprontól elszenvedett vereségük, a Schio és a Fenerhahce legyőzése olyan lépéselőnyt ad, ami sokat érhet a végelszámolásnál. Kennedy Burke és Rebekah Gardner extra számokat hoznak, de a Fener ellen sérülése után Frida Eldebrink is ott volt a pályán. Szinte a teljes keretüket láthattuk.

Az USK Praha és a Fenerbahce nagy út előtt, a két olasz helyzete még felmérhetetlen

Az USK Praha a Szekszárd ellen szerepelt először két WNBA-s sztárjával. Alyssa Thomas és Brionna Jones jelentős erőt adhat nekik. Hiányukban a Lattes Montpellier otthonában kikaptak, de Moszkvában simán nyertek. Dragana Stankoivc, Maria Conde és Teja Oblak léptek fel azokon az estéken. Barbora Balintova szereplése eddig elmaradt a várttól és bár Thomas, illetve Jones is visszatérők tavalyról, de idő kell amíg összeáll a rendszer. A legnagyobb csalódás a Fenerbahce, mely egy győzelemmel és két vereséggel várja a folytatást. Hazai pályán a Landes-tól és idegenben Gironában is kikaptak. Már csak Satou Sabally hiányzik a nagy nevek közül, de még nagyon sok munka vár rájuk. Elizabeth Williams és Kayla McBride húzzák a szekeret. Alina Iagupova ismét az öncélúbb arcát mutatja. Amanda Zahui viszont egyre jobban játékba lendül. Nem reménytelen a törökök helyzete, de ez a két vereség nagy lépéshátrány.

Fotó: FIBA.Basketball

Nem könnyű most az olasz női kosárlabda híveinek. Komoly fejtörés elé állíthatja a szurkolókat, hogy mit várjanak a Famila Schiótól és a Reyer Veneziától. A velenceiek a Szekszárd legyőzése után a Jekatyerinburggal és a Salamancával játszottak. Az eredmény szoros, de a vereségük összességében sima volt. Ebből semmilyen következtetést nem lehet levonni. Astou Ndour még nincs. Yvonne Anderson és Gintare Petronyte a tavalyi évhez hasonlóan domináns és Kayla Thornton is jól szállt be. A Schiót láthattuk csütörtökön Sopronban. Kitija Laksa és Sandrine Gruda stabil pont, de a többiek teljesítménye hullámzó és ez óriási probléma számukra. Amilyen jól indult az évad, az utolsó két vereség további nehézségeket vetít előre.

Verseny az Európa Kupáért

Természetesen az Európa Kupás folytatás lehetősége több csapatnak is vonzó opció lehet. Az A-csoportban a TTT Riga, MBA Moszkva, Atomerőmű KSC Szekszárd hármasból egy gárda biztosan EK negyeddöntőt vív. A Riga lépéselőnybe került a moszkvai sikerével. Daugilė Šarauskaitė és Jasmine Thomas remekelnek eddig. Moszkvai oldalon ilyen kiemelkedő egyéni teljesítmény nincs és nem is látszódik, hogy mivel léphetnének feljebb. A B-csoportban érdekes lesz figyelni, hogy a Tina Krajišnik vezette Galatasaray merre mozdul el. Riquna Williams és Anete Steinberga Krajišnik mellett komoly klasszist hoz. Beleszólhatnak akár az Euroliga negyeddöntőért tartó versenyfutásba is. Az Arka Gdynia viszont a vártnál kevesebbet mutatott. Tőlük bravúr lenne, ha elmozdulnának az utolsó helyről.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés