Hirdetés
Magyarország

Három hét szünet után az elődöntőkkel folytatódik a bajnokság:

:

Hirdetés

Szombaton elrajtolnak a Tippmix Női NB I. A 2023/2024-es kiírásának elődöntői. DVTK Hun-Therm (1.) – Sopron Basket (4.) és SERCO UNI Győr (2.) – TARR KSC Szekszárd (3.) párharcok lesznek. Az elődöntők az egyik fél második sikeréig tartanak. Az első mérkőzések előtt állandó szakértőnket, a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

DVTK Hun-Therm (1.) – Sopron Basket (4.)

“Ez a háromhetes válogatott szünet a DVTK-nak jól jött. Erőltetett menetben voltak március végéig. Bebizonyosodott, annyira még nincs hozzászokva ehhez a terheléshez a csapat, hogy rutinból kezelje. Ha minden marad így, akkor jövőre már szerintem mondhatjuk ezt, de most még jól jöhetett, hogy tudtak pihenni és dolgozni az elődöntők előtt. Ebben a párharcban inkább a Sopron kérdéses számomra azzal, hogy három játékosa érintett volt a válogatottban. Nagyon jó flow jellemezte a csapatukat a szünet előtt. Nem tudom, hogy ez a 3×3-as olimpiai selejtező mit vett ki a lányokból vagy ellenkezőleg: esetleg adott még egy pluszt, hogy „csakazértis” is bizonyítsanak.

A hétvégén rendezik a junior országos döntőt is. Bár igaz, hogy a rájátszásban már nem kötelező U20-as játékost szerepeltetni. Ettől függetlenül azt mondom, ha a bajnokság java részében van U20-as szabály, akkor olyan fiatalt foglalkoztatnak ezen a szinten, akire akkor is számítanak, ha a szabályok nem követelik meg a szerepeltetését. Rendkívül szerencsétlen egybeesés, hogy az elődöntők első mérkőzéseivel párhuzamosan zajlik a junior döntő. Különösen, hogy Aho Tyra és Toman Dóri révén mindkét csapatot érzékenyen érinthetné ez. Nyilván külső szemlélő mondhatja, hogy „úgysem rajtuk múlik”, de ők ugyanolyan fontos részei ezeknek a csapatoknak, a közösségnek, mint a legrutinosabb profik.

Jelen helyzetben, ha mindent egyben nézünk, akkor a Sopront érzem nehezebb helyzetben lévő együttesnek ebben a párban. Ez még akkor is igaz, ha nem volt olyan régen a kupadöntő és ott a Sopron nyerni tudott. Abból viszont maximum az érzelmi töltetet viheti magával, mert egy meccsen egy adott riválist megverni teljesen más, mint két győzelemig tartó rájátszás párharcot megnyerni. A két csapat előéletét nézve most nem látom, hogy egy hét alatt kétszer nyerni tudna a Sopron, de abból kell erőt merítenie, hogy az alapszakaszban elszenvedett két vereség után egyszer már sikerült ezt megtennie.

A Diósgyőrnek pedig pont fordítva érdemes gondolkoznia, mivel ők most fel tudtak töltődni, így joggal kapaszkodhatnak abba, hogy alapszakasz két sikerét meg tudják ismételni. Engem meglepne, ha nem tudná a DVTK megközelíteni a korábban látott formáját, még akkor is, ha ennek a leállásnak valóban volt egy amolyan szezon vége érzete.”

SERCO UNI Győr (2.) – TARR KSC Szekszárd (3.)

Számomra nagyon nem egyértelműek az erőviszonyok ebben a párosításban. Különösen úgy, hogy itt – a másik párharccal ellentétben – mindkét csapatnak ugyanazok voltak a feltételek a szünetben. A 3×3-as válogatott utazó keretébe ugyanis nem adtak játékosokat. Ennek megfelelően maximálisan ki tudták használni az elmúlt időszakot a felkészülésre.

Jóslásokba azért sem mernék bocsátkozni, mert ha a játékoskereteket nézzük, akkor egyértelműen a Győrt kellene megnevezni esélyesként, de ha azt a formát, amiben befejezték márciusban, akkor azt mondanám, hogy a Szekszárd feljövőben van. Ugyanakkor tény: nem látjuk, hogy az elmúlt hetek ténylegesen milyen munkával teltek a két klubnál. Mennyit tudtak a hátralévő időre tervezett teljes kereteikkel együtt dolgozni.

Ezt mindig el lehet és el is kell mondani ebben a párosításban, hogy két élesen eltérő stílus és felfogás találkozik. Győri oldalról, bár igyekeztek bővíteni a repertoárt, de továbbra is a „fussunk, dobjuk” játék a kiindulópont. A Szekszárd pedig várhatóan ennek lassítására és a védekezésre fog összpontosítani. Ez még akkor is igaz, ha a TFSE ellen két 75-80 pont környéki meccsbe keveredtek a negyeddöntőben. Kérdés, hogy melyik stílus érvényesül. Egy biztos, a bajnoki alapszakaszban inkább a Győr tudta ráerőltetni akaratát a Szekszárdra.

Összességében mind a négy elődöntős csapatra igaz és így mindkét párharcra is, szakmai stáb legyen a talpán, aki megmondja, hogy játékosai szombaton milyen formát mutatnak majd, hiszen rendhagyó és hosszú volt ez az áprilisi szünet.

MENETREND

DVTK Hun-Therm (1.) – Sopron Basket (4.)

1. mérkőzés: április 20., szombat
17:00 DVTK Hun-Therm (1.) – Sopron Basket (4.)

2. mérkőzés: április 23., kedd
18:00 Sopron Basket (4.) – DVTK Hun-Therm (1.)

3. mérkőzés április 26., péntek (ha szükséges)
18:00 DVTK Hun-Therm (1.) – Sopron Basket (4.)

SERCO UNI Győr (2.) – TARR KSC Szekszárd (3.)

1. mérkőzés: április 20., szombat
17:00 SERCO UNI Győr (2.) – TARR KSC Szekszárd (3.)

2. mérkőzés: április 23., kedd
17:45 TARR KSC Szekszárd (3.) – SERCO UNI Győr (2.)

3. mérkőzés április 25., csütörtök (ha szükséges)
18:00 SERCO UNI Győr (2.) – TARR KSC Szekszárd (3.)

Hirdetés