Hirdetés
Archivum

Három magyarországi légióssal a svédek:

:

Hirdetés

A novemberi Eb-selejtezõk legtöbb magyar kötõdésû játékost felvonultató csapata Svédország, akiknél három hazánkban légióskodó klasszis teljesítményét követhetjük. A halálcsoportból igyekeznek biztosítani helyüket a 2019-es kontinenstornán.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A svédeknek nem volt szerencséjük a 2019-es Eb-selejtezõk sorsolásánál, hiszen a „halálcsoportnak” titulált négyesben szerepelnek Olaszország, Horvátország és Macedónia mellett. Ennek ellenére eddig kiváló sorozatot futnak. Ugyan hazai pályán alulmaradtak Olaszországgal szemben, de kétszer verték Horvátországot és az elérhetõ pontkülönbség miatt kiemelten kezelt összecsapáson 91-51-re kiütötték Macedóniát. 

Két idegenbeli fellépéssel zárják a selejtezõket. Elõbb Szkopjéban lépnek pályára, majd a szintén 3/1-es mutatóval rendelkezõ Olaszország vendégei lesznek. A macedóniai meccs kapcsán pontkülönbséget javítanának, de ebben a négyesben az életbiztosítás csak a csoportgyõzelem lenne. Ezt pedig olaszországi bravúrral érhetik el a svédek. Egyébként úgy számolnak, ha mindkét meccsüket, akkor a szombati pontkülönbségtõl függetlenül kijutnak. Ezzel nyilván nem is lehet vitatkozni.

A keretükben a Sopron Basket centere Amanda Zahui, az Atomerõmû SKC Szekszárd irányítója Frida Eldebrink és a VBW CEKK Cegléd magas játékosa Danielle Hamilton Carter szerepel. Szintén magyar kötõdés, hogy immár édesanyaként és korábbi sérüléseibõl teljesen felépülve visszatért Louice Halvarsson. Ráadásul Binta Drammeh is pályára léphet. Róla azt érdemes tudni, hogy szintén sérülés után tér vissza. Jelenleg Törökországban a Kayseri alakulatánál edzés-szerzõdéssel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a klubnál dolgozik, de egyelõre tétmeccsen nem lép pályára. A svédeknél nagy hiányzó a sérült Kalis Loyd. Ettõl függetlenül az elõbbiekben kiemelt klasszisokon túl olyan további egyéniségekkel, Elin Eldebrink vagy Farhiya Abdi, nem lehet más a céljuk, mint a kvalifikáció.

A svéd válogatott kerete: Amanda Zahui, Anna Barthold, Binta Drammeh, Danielle Hamilton Carter, Elin Eldebrink, Elin Ljunggren, Ellen Nyström, Ellen Åström, Farhiya Abdi, Frida Eldebrink, Chioma Nnamaka, Klara Lundquist, Louice Halvarsson, Nathalie Fontaine.

A H-csoport állása

Hirdetés