Hirdetés
Archivum

Három negyeden át kiválóan tartotta magát a magyar válogatott Franciaország ellen:

:

Hirdetés

A magyar válogatott 76-65-ös vereséget szenvedett Franciaországtól a soproni U18-as Európa-bajnokság második napján. A lányok hatalmasat küzdve három negyeden át megszorongatták a magasabban jegyzet riválisunkat és végül a franciák az utolsó 6-7 percben tudták érvényesíteni fölényüket.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Mindkét csapat magabiztos gyõzelembõl érkezett erre a mérkõzésre. A franciák Horvátországot ütötték ki, míg a magyar válogatott Szlovéniánál bizonyult jobbnak. Lelik Réka triplája vezette fel a találkozót. Rendkívül pontgazdag játékot hozott az elsõ negyed. Kiemelkedõ dobóformát mutattak a csapatok, a franciák 66.7%-al, a mieink 52.9%-al céloztak mezõnybõl az elsõ 10 percben. Emellett a magyar válogatottnak négy triplája is utat talált a gyûrûbe. Amikor Studer Ági hárompontosa célt ért, 15-9-re vezettünk. Lelik Réka pedig már a 10. pontját szerezte, amikor még 20-14-re vezettünk. A negyed hajrája a vendégeknek sikerült jobban és így 24-23-nál elõrébb jártak 10 perc után.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A szép számú soproni publikum a második negyed elsõ másfél percében azt láthatta, hogy 28-24-es elõnyre tesznek szert a vendégek. Innentõl azonban a mieink uralták a játékot. A franciák hat és fél percen át nem szereztek mezõnykosarat. Arra számítani lehetett, hogy az elsõ 10 perc kiemelkedõ dobóformája mindkét oldalon vissza fog esni. A magyar válogatott tudott sokáig pontosabb maradni támadásban. Lelik Réka bizonyult a legeredményesebbnek, a félidõig egymaga 18 egységig jutott. A legnagyobb elõnyünket 37-28-nál jegyezhettük fel. A félidõt azonban 7-0-val, közte az utolsó másodpercekben egy lélektanilag fontos triplával zárták a vendégek. A szünetben így 37-35 állt az eredményjelzõn. Az elsõ félidõ kulcsa elsõsorban az volt, hogy hatalmas energiákat mozgósítva sikerült ellensúlyozni a francia magas játékosok fizikai fölényét.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A harmadik negyed jól indult, nem telt el két és fél perc amikor Karagits Kira találata után 44-36-os elõnyre tettünk szert. Ez 7-1-es széria volt és ekkor a francia szakmai stábnak idõt is kellett kérnie. A mérkõzés egyik fordulópontja ez lett, hiszen ekkor még támadhattunk a 10 pontos vezetésért, de végül az indításból a ziccer kimaradt. A következõ percekben a mieink kerültek kisebb gödörbe, hat percig nem sikerült mezõnykosarat szerezni, büntetõkbõl növeltük pontjaink számát. Eközben a franciák rendezték soraikat támadásban és tudtak indulni, melyekbõl könnyû kosarakat szereztek. Árulkodó, hogy a félidõben mindössze 4 gyorsindításos pontjuk volt, a mérkõzés végére pedig 19 lett. Fél perc lehetett vissza a harmadik negyedbõl, amikor 51-51-nél egyenlítettek. A negyed végén pedig egy szerzett labdából értékesített ziccerbõl Marie Foppossi juttatta 53-51-es elõnyhöz a vendégeket.

A záró szakasz elején Gereben Lívia egyenlített 53-53-nál. A folytatásban azonban 74 másodperc leforgása alatt három eladott labdát büntettek meg a franciák és amikor Alexia Chartereau triplája célt ért, már 62-53-ra vezettek. Ez jelentette a döntõ fordulatot lélektani és fizikális értelemben is. Hõsiesen küzdött és mindent kiadott magából a válogatottunk, de fejet kellett hajtani a jobb játékerõt képviselõ és magasabban jegyzett rivális elõtt. Az utolsó 5 percben már 10 pont felett alakult a differencia. Végül 76-65-ös francia siker született. A magyar válogatottból a legeredményesebb a 22 pontos Lelik Réka lett. A lányok a hétfõi szünnapot követõen kedden Horvátország ellen folytatják szereplésüket, akik a mai napon 72-58-ra legyõzték Szlovéniát.
 

Eredmény
Franciaország U18 – Magyarország U18 76-65 (24-23, 11-14, 18-14, 23-14)

Statisztika

Hirdetés