Hirdetés
Európa

Három veretlen csapat és kiélezett küzdelem a januári Euroliga buborék mérlege:

:

Hirdetés

Január 18. és 25. között összesen 26 mérkőzést rendeztek négy buborékos helyszínen a női kosárlabda Euroligában. Három csoportban lezárultak a küzdelmek. Szubjektív visszatekintésünk a játékhétre.

Kiemelkedő Sopron

Az elmúlt hét mindennél jobban megmutatta azt, amit a Sopron Euroliga szereplései kapcsán lapunk hasábjain gyakran kiemeltünk. Játékrendszerben, a szakmai stáb felkészültségében és egyáltalán profizmusban oda jutott a klub, hogy – ha valamilyen nagyon extrém hátráltató szituáció nem áll elő – bárhol, bármikor győzelmi esélyekkel léphet pályára. Kiválóan játszott mind a két francia csapat ellen a Sopron. A Bourges legyőzésekor a harmadik negyedtől kézben tartották az irányítást a mieink és a döntő szituációkban egyértelműen jobbnak bizonyultak. A Landes csapatának pedig esélyt sem adtak.

Fotó: FIBA.Basketball

Hogy mennyire csapatként működik együtt a Sopron, arra jó példa a különböző statisztikai rangsorok, melyeket a sorozat honlapján böngészhetünk. Nem beszélhetünk arról, hogy egy vagy két játékos kiemelkedően uralja ezeket a magyar együttesből, hanem kiválóan megoszlanak a terhek. Ugyanez igaz a csapatstatisztikákra is, ahol szintén nem látszanak kilengések, tehát, hogy egy-egy mutatóban listavezető vagy éppen sereghajtó lenne a Sopron, sokkal inkább nagyon erős átlagok rajzolódnak ki. Nyilván ez egy megfelezett alapszakasz volt a klasszikus nyolcas csoportokhoz képest, ugyanakkor azok a kvalitások, amiket láthattunk, attól még ugyanúgy érvényesek. Ráadásul a szisztematikus építkezésnek köszönhetően már nem csak erre a szezonra lehet előre tervezni, de a következő évek csapatai is formálódnak.

A Jekatyerinburg és a Salamanca sem talált legyőzőre

Még két gárda veretlen a Sopron mellett az Euroligában és a hazája bajnokságában. Ez a Jekatyerinburg és a Salamanca. A Jekatyerinburg változatlanul más dimenzió. Ezt láthattuk a Famila Schio által rendezett HUB2 tornán. Ráadásul most sokkal teljesebb összeállításban és lényegesen több közös edzéssel a hátuk mögött léptek pályára, mint a Covidos időszak után a decemberi gironai mérkőzéseken. A Jekatyerinburgnak hagyományosan a téli válogatott szünet utáni hetek – amikor már az összes sztár kezdi élesíteni a formáját – a legerősebbek. Most is ez várható.

Fotó: FIBA.Basketball

A Salamanca jó szereplése sem váratlan. Érdemes figyelni, hogy Roberto Iniguez az orenburgi és a soproni időszakhoz képest más karakterű csapatot épített. Biztosak lehetünk benne, hogy a spanyol szakember értékelte a tavalyi kurszki hónapok tapasztalatait és nyilván azt is figyelembe kellett vennie, hogy már érkezése előtt megkezdődött egy fiatalítási folyamat a klubnál. Ha idén a végső győzelemre még nem is esélyesek, de a következő évek meghatározó gárdája formálódhat. Szerzett pontokban második, lepattanókban harmadik, gólpasszok negyedik a csapatrangsorokban a Salamanca. Jól reagálták le Marica Gajic kiesését. Silvia Dominguez mellé Tiffany Hayes hozza a rutint, míg Katie Lou Samuelson először mutatja profiként azt a teljesítményt, ami miatt Geno Auriemmáék a UConn-nál annyira kiemelkedően kezelték az egyetemi évei alatt.

Kiélezett csatározások

Bár eddig három veretlen csapatot méltattunk, mégis azt lehet mondani, hogy régen látott kiélezett küzdelem alakult ki. A “B” jelű négyes volt a halálcsoport, melynek vesztese az USK Praha lett. 2013 óta először rendeznek negyeddöntőket Natalia Hejkova nélkül. Bármennyire is jól működő játékrendszerben dolgozik a prágai klub, Alyssa Thomas kiválását nem bírták el. Nagyon későn érkezett Candice Dupree  beugrónak és eközben a meglévő hazai magból senki nem tudott fellépni. A két továbbjutó, a csoportot végül megnyerő Fenerbahce és a Lyon sokkal jobban együtt volt. A Lyon a Sopronnal vív negyeddöntőt, így a csapatukkal majd sokat fogunk foglalkozni. A Fenerbahce immár Alina Iagupovával a soraiban versenyzett és visszajött a sérüléséből Satou Sabally is. Mindig nagy kérdés, hogy az egók miként férnek meg egymás mellett. Úgy néz ki, hogy minden a helyén volt a cseh fővárosban. Cecilia Zandalasininek kellett hátrább lépnie támadásban. Ezt megtette, míg Kayla McBride, Iagupova és Sabally nem vette el egymás elől a helyet, inkább igyekeztek kiegészíteni egymás játékát. Nagy kérdés, hogy ezt a kényes egyensúlyt végig tudják-e tartani.

Fotó: FIBA.Basketball

A C-csoportban egyetlen pontocska döntött a Spar Girona és a Famila Schio versenyfutásában. Végül a spanyol élcsapat ragadta meg a Jekatyerinburg mögötti második helyet és készülhet a negyeddöntőre. Két hasonló képességű és szerkezetében is hasonló gárda versenyzett. Ötéves építkezés eredményeként jutott be először Európa legjobb nyolc csapata közé a Girona. Náluk ez egy reális lépcsőfok. 2015-ben lettek először bajnokok. Ezt 2019-ben megismételték és akkor az Európa Kupa elődöntőjébe is eljutottak. Ha valóban nagycsapatot akarnak építeni, akkor ezt a lépést most meg kellett tenniük. Ebben Sonja Vasic és Chelsea Gray zsenije sokat segített, de Julia Reisingerova szépen lassan a kontinens meghatározó centerévé nőtte ki magát és Frida Eldebrink is aranyéveit idézte. A Palau, Araujo kettős vezette hazai mag pedig továbbra is stabil. A Schionál Sandrine Gruda kiemelkedő produkciója és Giorgia Sottana zsenije sem volt elég. Natalie Achonwa és Kim Mestdagh érkezett erre az évre “extra” igazolásként, a számításaik azonban nem jöttek be. Még azt sem lehet mondani, hogy bárhol hibáztak volna. Két azonos képességű gárda csatájában minimális különbséggel maradtak alul.

Nem esett még szó a Galatasaray-ról, akik a Sopron mögött a D-csoportból léptek tovább. Ha előbb azt írtuk, hogy az olasz számítások nem jöttek be, akkor a Galatára azt lehet mondani, hogy náluk minden változtatás ült. Amennyire rosszul nézett ki Courtney Williams hazatérése után a helyzet, a WNBA-ben egészen új impulzusokat kapó és önmagához képest meglepően nagy kedvvel játszó Angel McCoughtry és az utolsó pillanatos beugróként Epiphanny Prince nagyon sokat lendített egy egyébként összetartó és jó csapaton. Azt nem lehet elvitatni, hogy a korábbi évekhez képest egységesebb, erősebb hazai alapokra épített és tudatosabban összerakott Galatasaray-t láthatunk. A Fenerbahce elleni negyeddöntőben megszorongathatják hazai riválisukat.

A folytatás

Három negyeddöntős pár már ismert. Sopron – Lyon, Salamanca – Girona és Fenerbahce – Galatasaray csaták lesznek a négy közé kerülésért. A negyedik párban az UMMC Jekatyerinburg vár riválisra. Az A-csoportban az Izmit februárban Oroszországba látogat és akkor dől el, hogy a Kurszk, az Orenburg vagy akár nagy különbségű győzelmekkel az Izmit fut be utolsóként. Egy biztos, hogy ezek a nemzeti presztízsrangadók különös ízt adnak majd a negyeddöntőknek. Magyar szempontból azonban nyilván a Sopron szereplése élvez prioritást.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés