Hirdetés
Magyarország

Hasznos összetartás után a válogatott – Dubei Debórát kérdeztük:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

A magyar válogatott májusban háromhetes összetartáson vett részt, mely során Portugáliával három mérkőzést vívott. Dubei Debórával, válogatottunk csapatkapitányával beszélgettünk a tapasztalatokról.

Először is gratulálok, hiszen immár a válogatott csapatkapitányaként kérdezlek. Hogy élted meg, hogy megkaptad ezt a pozíciót?

Köszönöm! Nagy dolog, óriási megtiszteltetésnek érzem. Ideiglenesen voltam már, de akkor Raksányi Krisztát helyettesítettem. Nem tudom, hogy novemberben is én leszek-e a kapitány. Remélem, ha nem lesz sérülés, akkor a jövőben is betölthetem ezt a pozíciót és képviselhetem a lányokat.

Háromhetes összetartáson vett részt a válogatott májusban. Milyen benyomásaid voltak az elvégzett munkáról?

Szerintem jó összetartás volt egy kicsit új társasággal. A keretben ugyanis szerepeltek új játékosok, illetve lehetőséget kaptak fiatalabbak. A felkészülés szempontjából hasznos három hetet töltöttünk együtt. Messze még a novemberi két mérkőzés, de vannak olyan tapasztalatok, amik hasznosíthatóak a selejtezőkön.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Ezek szerint körvonalazódik a fejedben, hogy milyen csapat formálódhat?

Igen, az alapokat lefektettük. Azokat gyakoroltuk a játékokban, amiket lehet hasznosítani. Azért hozzá kell tenni, hogy nagyon sok idő van az Eb-selejtezőkig. Változhat még bármi a felállásban novemberig. Nem mindegy, hogy kik állnak rendelkezésre ősszel, milyen szerkezetű lesz a keret, a játékosoknak milyen erősségeik lesznek és így az adott játékokból mit lehet kihozni. Ez természetesen jelenleg még képlékeny, de hogy mondtam: szerintem vannak alapok, amire építhetünk.

Az új játékosok beilleszkedése is jól ment?

A kohézió mindig nagyon jó. Székely Norbert figyel a játékosok hangulatára, személyiségére. Az újakat is szeretettel, kedvességgel fogadta a válogatott közössége. Akik többször voltak már a keretben, ők szerintem mindig jól érzik magukat és szívesen jönnek. Ezzel soha nincsen probléma.

Három mérkőzést vívtatok Portugáliában. Várhatóan nem ezen három találkozó felvételeiből készülnek az év végi összefoglalók, de nem is ez a célja a felkészülési mérkőzéseknek.

Arra jó volt, hogy külföldi csapattal össze tudtuk mérni az erőnket. Azt látni kell, hogy ez a portugál válogatott nincs benne a top10-ben Európában, viszont hasznos volt a gyakorlás ellenük. Nem kritizálva a játékvezetést, de talán mondhatom ezt: nem voltak nagy segítségünkre. Ettől függetlenül adódtak olyan helyzetek, szituációk, amiből lehet tanulni. Az első mérkőzésen például nagyon rosszul kezdtünk, de abból is felálltuk és megváltozott a játék képe.

Ahogy utaltál rá, nem a szépség a lényege ezeknek a meccseknek. Napról napra tudtunk előrébb lépni és azt kell, hogy mondjam: ilyen szempontból hasznos túra volt. Amit szerettünk volna elérni, azt megkaptunk.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

A mérkőzések alapján milyen karakterű csapat formálódhat?

Nagyon fiatal korától kezdve a mag együtt kosarazik. Erre lehet alapozni a válogatott sikerességét. Ki kell használni az erősségeinket. Határ Betti kiesésével centerposzton egy kicsit meggyengültünk, de a többieknek fel kell tudniuk lépni. Meg kell próbálni pótolni Betti helyét és pontjait. A külső posztokon tehetséges játékosaink vannak. Fontos az arany középút megtalálása, de jó válogatott van kialakulóban. Az előző selejtező nem hozott sok sikert számunkra, ezek után mindenki ki szeretne jutni az Európa-bajnokságra.

Most már annak a generációnak kell fellépnie a válogatottban, akikkel te is kezdtél. Bár nagyon eltérő pályafutások, utak voltak eddig, de a névsort nézve mostanra sokan eljutottak a felnőtt csapatig.

Igen, ez így van. Azon gondolkoztam éppen, hogy a többiek közül én voltam az első játékos, aki a felnőtt válogatottban bemutatkozhattam. 2015-ben 18 évesen játszottam először és minimális az átfedés az akkori kerettel. Ez szíven ütött először, de változnak az idők, cserélődnek a játékosok.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés