Hirdetés
Utánpótlás

Hasznos tapasztalatokat adó spanyolországi torna után az U20-as válogatott:

:

Hirdetés

Az elmúlt hétvégén Spanyolországban szerepelt az U20-as válogatottunk felkészülési tornán. A magyar csapat két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Trofeo de Lugo küzdelmeit, de ami ennél is fontosabb, hogy értékes visszajelzéseket adott a három nap. Laczka Miklós másodedzőt kérdeztük a legfontosabb tapasztalatokról.

A magyar válogatott 66-51-re győzte le Hollandiát, majd 73-68-ra Spanyolország U23-as válogatottját. A záró napon a hazaiak U20-as együttesével szemben 79-57-re maradtak alul a mieink. Laczka Miklóst arra kértük kezdésként, hogy a pozitívumokat és a javításra szoruló elemeket foglalja össze.

„A pozitívumokat tekintve elsősorban a második meccsünket mondanám, ahol gyakorlatilag minden elemben, támadásban, védekezésben és azon belül a részletetekben előjöttek azok, amiket eddig gyakoroltunk.” – kezdte a szakember.

„Szépen visszaköszönt az elvégzett munka. Olyan mentalitással játszott a csapat, ahogy az Európa-bajnokságon is játszanunk kell majd. Fontos volt, hogy védekezésben is akadtak nagyon jó momentumaink, agresszívak voltak a lányok. Támadásban pedig határozottan tudtunk menni előre. Alapvetően a védekezés adta a ritmust és az volt az, ahol látszott mennyire koncentrál a csapat, mekkora energiákat mozgósít és azokból jobban tudott építkezni a támadójátékunk is. Hibaként pedig azt tudnám mondani, hogy a következő napon a spanyol U20-as csapat ellen nem igazán valósult meg ugyanez. Védekezésben nem volt meg a kellő keménység és küzdés. Ez azt eredményezte, hogy támadásban ritmust veszítettünk és nem tudtunk az ellenfelünk fizikalitásával mit kezdeni.”

Az U20-as Európa-bajnokság teljesen más versenyhelyzet, mint akár a tavalyi U19-es világbajnokság, ahol más földrészek eltérő célokért küzdő csapatai is felvonultak. Például az akkori csoportunkban Argentína vagy Tajvan. Egy európai kontinenstornán két játéknap között akkora hullámzás nem fér bele, mint a hétvégén.

„Ilyen szempontból is hasznos volt a torna és jó leckét kaptunk abból, hogy hiába tudunk egyik nap jól játszani, ha az utána következő napon nem olyan mentalitással, koncentrációval megyünk bele egy meccsbe, akkor ennek ez lehet a vége. Így nézve jó, hogy ezt egy felkészülési tornán megtapasztaltuk és nem ez az Európa-bajnokságon például a csoportkört követő mérkőzésen találjuk szembe magunkat hasonló szituációval.” – mondta Laczka Miklós.

A magyar válogatott Spanyolországban megmérkőzött Hollandiával, akik csoportellenfeleink lesznek Sopronban. Július 9-én már tétmeccsen találkoznak velük a lányok.

„Egységes csapat, akik keményen játszanak.” – jellemezte a riválist Laczka Miklós. „Van egy nagyon jó identitása annak a válogatottnak egységben, kommunikációban vagy az előbb említett keménységben, tehát rengeteg olyan dologban elől járnak, ami nem feltétlenül a technikai vagy taktikai képzettséghez tartozik. Egy Európa-bajnokságon ez nagyban segítheti őket. Emellett rendelkeznek jónéhány olyan játékossal, akik képesek előre lépni. Ha nem is nyertek meccset a hétvégén, azt megmutatták, hogy nagyon nehéz ellenfél lesznek és nem mehetünk biztosra ellenük.”

A spanyolországi torna összecsapásait már a hazai szurkolók is követhették élőképes közvetítésben. Adódik a kérdés, hogy az akkora látott kezdőötös, rotáció előrevetíti-e a soproni felállást.

„Formálódik, de nem gondolnám, hogy ebben ne lehetne változás. Még folyamatban van a munka. Sokkal inkább azt jelentette, hogy abban a pillanatban, adott mérkőzéseken így nézett ki a felállásunk.” – válaszolta Laczka Miklós. „Nem biztos, hogy Szlovénia ellen a hétvégi meccseken ugyanaz a kezdőötös fog kimenni vagy ugyanúgy lesznek elosztva a játékpercek. Itt nem lehet arról beszélni, hogy sok mindenkinek bérelt helye lenne akár a kezdőcsapatban, akár a perceket nézve a rotációban. Minden játékosnak meg kell mutatnia az Európa-bajnokságig hátralévő időben, hogy milyen lehetőséget érdemel.”

Jövő pénteken dobják fel a labdát a kontinenstornán. Válogatottunk már az Európa-bajnokság helyszínén dolgozik.

„Sopronban készülünk innentől, ahol pénteken és szombaton edzőmérkőzést vívunk Szlovéniával. Utána az Európa-bajnokság előtt utoljára még pihenőt kapnak a játékosok. Hétfőtől pedig folytatódik a munka, ami a pénteki rajtig tart. Az utolsó hét esetében már lehet arról beszélni, hogy más jellegű lesz az edzésmunka, mint az volt Székesfehérváron. Próbáljuk majd felfrissíteni a csapatot és azt elérni, hogy éhesen várják az első mérkőzést az Európa-bajnokságon.” – hangsúlyozta Laczka Miklós, akivel arról is beszélgettünk, hogy mennyire lehet, egyáltalán mennyire célszerű speciálisan az ellenfelekre készülni.

„Igyekszünk feltérképezni az ellenfeleinket, de ez nem könnyű. Ez az egyik ok, ami miatt még nem ez a terület kerül előtérbe, hanem esetleg majd csak a jövő héten. Ott sem hiszem azonban, hogy ez fogja kapni a főszerepet. A másik ok, hogy nem hosszú a felkészülés és még bőven vannak olyan taktikai elemek, amiket az Eb-ig saját magunkkal kapcsolatban szeretnénk gyakorolni. Jelen pillanatban elsősorban ezen van a hangsúly. Az Eb-ig megpróbálunk felkészülni az ellenfelekből, de bízunk benne, ha a saját dolgaink rendben lesznek és a saját taktikai repertoárunkat szépen ki tudjuk építeni, akkor az többet számíthat, mint az, hogy az első vagy a második meccsre éppen mennyit tudunk készülni az ellenfelekből.” – összegzett Laczka Miklós.

Hirdetés