Hirdetés
Hirdetés
Magyarország

Hat csapatunkat figyelhetjük nemzetközi porondon:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szerdán a női kosárlabda Euroligában a Sopron Basket az Arka Gdyia vendége lesz, az Atomerőmű KSC Szekszárd a Lattes Montpelliert fogadja. Megkezdődik az Európa Kupa csoportköre, ahol rögtön egy magyar rangadót követhetünk. A Ludovika-FCSM Csata látja vendégül a DVTK-t. Az UNI-Győr – MÉLY-ÚT az Elazig otthonában szerepel. Az NKA Universitas PEAC csapatához a Neve David Ramla érkezik. Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kértük arra, hogy foglalja össze várakozásait a nemzetközi mérkőzésekkel kapcsolatban.

EUROLIGA 

VBW Arka Gdynia – Sopron Basket 

“A Sopron jó ideje az Euroliga élmezőnyébe tartozik. Bár a keretük még közel sem teljes, de ezt ismét igazolták azzal, hogy ilyen körülmények között is nagy győzelmet arattak Gironában. Múlt héten beszéltünk arról, hogy a fiatalokra nehéz még Euroliga terhet rakni. Varga Alíz azonban rácáfolt erre, remek teljesítményt hozott és ez elengedhetetlen volt a Sopron győzelméhez.

Most újabb idegenbeli mérkőzés jön. Nehéz megítélni, hogy mire lehet számítani Gdyniában. Ugyanazt tudom mondani, mint, ami mindenhol megjelent a Gdynia jellemzése kapcsán. Nagyon egyben vannak, régóta teljes kerettel készülnek és az edző személye is biztosíték a jó munkára. Ettől függetlenül én reális győzelmi esélyt látok a Girona meccsből kiindulva.

Mielőtt elkezdtük ezt a beharangozót, kérdezted tőlem, hogy szerintem meddig lehet ilyen kevés rutinos játékossal ezt fejben bírni. Amíg fizikailag bírják, addig mentálisan is bírni fogja a terhelést a Sopron. Ezért is vagyok bizakodó.”

Atomerőmű KSC Szekszárd – Lattes Montpellier 

“Velencében rögtön az eső fordulóban megtapasztalhatta azt a Szekszárd, hogy mi a különbség a két liga között. Bár a 35. percben még csak 10 pont környékén volt az olasz előny, de tipikusan olyan meccs alakult ki, amit játszhattak volna még jó pár napig, akkor sem lett volna más a végeredmény. A második fordulóban hazai pályán fogadják a Montpellier-t a szekszárdiak. A két csapat 2017-ben találkozott az Euroliga selejtezőjében és akkor a 80-79-es győzelem után 86-71-re kaptak ki Franciaországban. A francia csapat erősítéseit nézve Olivia Epoupa egyértelműen minőségi játékos és ez látszik is a statisztikáján. Cyesha Goree pedig jól ismerheti a 3×3-ból Migna Toure-t és Ana-Maria Filipet, ez még segítség is lehet. A Montpellier nagyon fontos győzelmet aratott az USK Praha ellen, ami őket biztosan feldobja. A Szekszárdnál pedig most lesz aktuális az, hogy az első vereséget hogyan tudja kezelni, onnan merre indulnak el. Hazai pályán a bajnokságban a TF-et nagyon simán legyőzték, Bízom benne, hogy sikerül rögtön a második fordulóban az első győzelmet megszerezni az Euroligában.

A klub történetének első hazai Euroliga csoportmérkőzése lesz, ami hozhat egy érzelmi pluszt, de lehet nyomás is az, hogy hazai pályán egy kvázi verhető ellenféllel szemben – bár az Euroligában ezt senki ellen nem lehet kijelenteni – történik a debütálás. A hétvégén a Csatával játszanak, így rögtön nagyon erős terhelést kapnak. A bajnokság szempontjából érdekes lesz, hogy az Euroligából származó ritmust tudja-e állandósítani a Szekszárd. Ennek a nyomai már a TF ellen is látszódhattak, de én még mindig kötném ahhoz, hogy milyen élmények érik őket hosszabb távon, mekkora önbizalommal tudnak kijönni az Euroligából. Mert az, hogy egy csapat milyen ritmusban játszik, nem csak fizikai tényező, hanem lelki is.”

EURÓPA KUPA 

Elazig Il Özel Idare – UNI-Győr – MÉLY-ÚT 

“A török csapatokat évről évre nehéz megítélni a nagy játékos-vándorlás miatt. Sok török klub lép ki a nemzetközi porondra és szerintem nincs annyi minőségi hazai játékos, aki érdemben hozzá tud tenni ilyen helyzetben. Én vallom azt, hogy egy csapatnak lehetnek bármilyen légiósai, ha a hazai játékosok nem tudják kivenni a részüket a meccsekből, akkor az nem lehet elég.

Nem könnyű esélylatolgatásokba bocsátkozni. A hazai pálya a törökök mellett szól. Bár az Elazigot még nem láttuk, de a Győr csapatként erősebb lehet és szerintem jobban tudnak funkcionálni. A Vasas ellen a hétvégén simán nyertek, de előtte a DVTK-tól hasonlóan simán kikaptak. A győriek kapcsán nehéz megítélni, hogy melyik arcát fogja mutatni a csapatuk Törökországban. Én most olyan 50%-50%-ra mondanám az esélyeket.”

NKA Universitas PEAC – Neve David Ramla 

“Bár mondhatjuk azt, hogy manapság egy izraeli csapat nem okozhat gondot, de az a három légiós – Glory Johnson, Kelsey Mitchell és Emma Cannon – komoly minőséget képvisel a Ramlánál. Itt jön elő ugyanaz, amit a török csapatnál is említettem, hogy a hazai mag mennyit tud ehhez hozzátenni. Külön érdekesség, hogy mindhárom játékos belső posztra érkezett. A csapatuk válogatott játékosainak nagy feladat lesz felnőni melléjük. Én 60%-40% arányban a pécsieknek adok nagyobb esélyt, még a három bombaerős amerikai ellenére is. Mindig egy kicsit más szemmel nézem a csapatokat és a PEAC-nál nekem az a benyomásom idén, hogy egységesek. Jó irányba húzzák együtt a szekeret. “

Ludovika-FCSM Csata – DVTK 

“Én személy szerint nagyon várom, hogy Budapesten Európa Kupa meccset figyelhessek. Ha azt nézzük, hogy a bajnokságban a BKG-val együtt öt budapesti vagy közvetlen környékbeli csapat szerepel, ez az időszak most óriási előrelépés a fővárosi női kosárlabdának. Erre régen nem volt példa. Nekem olyan szemmel is nézni kell a mérkőzést, hogy mindkét csapatban vannak 3×3-as válogatottak. Olyan szempontból is érdekes lesz, hogy a bajnoki találkozó hosszabbításban dőlt el. Egyébként kifejezetten jó mérkőzés volt. A DVTK akkor 35 percen át vezetett és utána jött a fordulat. Más szabályok lesznek, mint a bajnokságban és ez a DVTK mellett szól, bár a Csata is erősebb kerettel állhat fel. A bajnokságban a Csata nyert, de kicsivel most több esélyt adok a DVTK-nak. Olyan 54%-46% arányban.

A miskolciaknak eddig két vereségük van a bajnokságban, ami szerintem belefér. Főleg az, hogy eddig csak idegenben játszottak és két hosszabbításos meccset buktak el. A Csata egy légióssal jutott idáig. Nekik nagy kérdés, hogy a kulcsjátékosok meddig bírják a terhelést, akár Zele Dorina, akár Simon Zsófi, akin azt érzem, ha pár perceket van a pályán, akkor nehezen lendül játékba, ha huzamosabb ideig szerepel, akkor abszolút húzóember. A selejtező sikeréből, élményéből egyértelműen építkezhet a Csata. Igaz, szerintem, ha nem a DVTK, hanem bármilyen külföldi jönne szembe, talán könnyebb dolguk lenne ezt az érzelmi pluszt tovább vinni.“

Hirdetés