Hirdetés
Magyarország

Hat éve szerzett U17-es világbajnoki bronzérmet a magyar válogatott:

:

Hirdetés

A világjárvány miatt 2020 nyarán nemzetközi korosztályos tornákat nem rendeznek, így ez az időszak lehetőséget kínál arra, hogy egy-egy korábbi szép sikert felidézzünk. Egészen pontosan hat évvel ezelőtt, 2014. július 6-án ünnepelhetett U17-es világbajnoki bronzérmet a magyar válogatott.

A magyar csapat a 2013-as emlékezetes várnai U16-os Európa-bajnokságon megszerzett bronzérmével kvalifikálta magát a következő évi U17-es seregszemlére. A tornát az eredeti tervek szerint Szlovákiában rendezték volna, de végül gazdasági okok miatt a FIBA váltani kényszerült és így lett befutó a csehországi Pilsen, illetve Klatovy.

A magyar válogatott kerete: Aho Nina, Böröndi Dominika, Dubei Debóra, Horváth Krisztina, Jankó Flóra, Kiss Virág, Kuttor Enikő, Nagy Dorottya, Solymosi Noémi Studer Ágnes, Tóth Tímea, Weninger Virág.
A szakmai stáb: Vezetőedző – Mészárosné Kovács Andrea, Edző – Szentendrei Áron, Gyúró – Kovács István, Technikai vezető – Sándor Ádám, Csapatvezető – Szabari János.

Nem indult zökkenőmentesen a magyar csapatnak a torna, az indulás előtt egy nappal esett ki szívproblémái miatt Tóth Tímea a keretből. Ráadásul a sorsolás sem alakult kedvezően. Az alapcsoportban a házigazda Csehország, a világelitbe igyekvő – és azóta oda meg is érkező – Kanada, illetve a mindig kellemetlen Dél-Korea lettek a riválisok. Két hosszabbításos sikerrel vette kezdetét a torna. Kanadát (76-73) és Csehországot (88-85) is ráadást követően verték a mieink.

Komoly lelkierőről tett tanúbizonyságot az a két győzelem. Ilyen fiatal versenyző korosztályban egymást követő két játéknapon hosszabbításos meccseket nyerni nagyon nehéz. A csoportkör végén Dél-Koreát is felülmúlta Mészérosné Kovács Andrea csapata. Ennek a sikernek pedig az lett eredménye, hogy veretlenül érkeztek a magyar lányok a keresztjátékhoz, ahol így a nyolc közé jutásért egy könnyebb ellenfél jött szembe. Ez a gárda Egyiptom volt, akiket 100-47-re győzték le a mieink.

Az akkori lebonyolítás szerint a negyeddöntőktől a helyosztókig egy hétvégén lezajlottak a küzdelmek. A pénteki negyeddöntőben Japán ellen egy kiemelkedő negyedik negyeddel 61-51-es sikert arattak a mieink. Az elődöntőben a későbbi világbajnok Egyesült Államok volt az ellenfél. Ez a Katie Lou Samuelson, Lauren Cox, Asia Durr nevével fémjelzett generációja volt az amerikaiak. Mekkorát fordult azóta a világ, hogy ebben a csapatban Sabrina Ionescu csak kiegészítő-szerepet tudott betölteni, napjainkra pedig a sportág egyik legismertebb egyéniségévé nőtte ki magát.

Az elődöntőben a magyar válogatott 25 percen át hősiesen tartotta a lépést, de fokozatosan a fizikális különbségek kiütköztek. A vége egy olyan 91-63-as vereség lett, amely ugyanazt mutatta, ahonnan a múltidézőnket indítottuk: volt lelki ereje és tartása a magyar csapatnak. Ennek köszönhető, hogy a záró napra, a csehek elleni bronzmeccsre is maradt erő és kitartás. A csoportkörben hosszabbítás után múltuk felül a cseheket. Ezúttal játékban teljesen más meccs képe rajzolódott ki, de a vége ismét magyar sikert hozott.

A torna All-Star ötösébe Dubei Deborát (29.4 perc, 15.6 pont, 5.0 lepattanó) és Kiss Virágot (26.8 perc, 13.3 pont, 8.3 lepattanó) választották be. Ugyanakkor a teljes mezőnyt nézve a legjobb pontszerzők és lepattanózók között Kuttor Enikő és Nagy Dorottya is helyet követelt magának. A 20 legtöbb gólpasszt átlagoló játékos között pedig három magyar lány, Aho Nina, Studer Ágnes és Weninger Virág szerepelt.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball 

Hirdetés