Hirdetés
Magyarország

Hat nemzetközi mérkőzés szerdán és csütörtökön:

:

Hirdetés

A héten hat nemzetközi mérkőzésen szurkolhatunk magyar csapatoknak. Az Euroligában a Sopron a Schiót fogadja, a Szekszárd Prágába látogat. Az Európa Kupában a Csata és a PEAC Törökországban szerepel, a Győr ukrán, a DVTK – immár új arénájában – orosz együttest lát vendégül. Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kértük arra, hogy foglalja össze várakozásait a mérkőzésekkel kapcsolatban.

EUROLIGA

USK Praha – Atomerőmű KSC Szekszárd 

“Ha az ember átfutja a prágai névsort, akkor nem biztos, hogy egyénileg a legerősebbnek tűnnek, de csapatként működve mindig ott vannak az élmezőnyben. Kikaptak a Montpellier otthonában az első fordulóban, de a következő mérkőzésen simán nyertek Moszkvában. Ez a moszkvai csapat olyan-amilyen, nem rajzol valós képet a cseh csapatról, de idegenben biztos nem lesz könnyű dolguk a szekszárdiaknak. Különösen úgy, hogy kemény menetelésben vannak, amiben november elejéig nem is lesz megállás. Simon Zsófia és Zele Dorina nélkül felálló Csata ellen a vártnál kisebb különbséggel nyertek. Ez még akkor is igaz, ha a rá jellemző módon a Csata extrán dobta a triplákat. Utána rögtön Győrbe utaznak.

Ezzel szemben a Csehországban a prágaiaknak az aktuális bajnoki csak egy újabb edzésnek illik be. Ahogy haladunk előre a szezonban nekik ez is előny. Az első két meccsüket a prágaiak több csapathoz hasonlóan a WNBA-s légiósaik, Alyssa Thomas, illetve Brionna Jones nélkül játszották le. A Prágát és Natalia Hejkovát annyiban hasonlítanám Sopronhoz, hogy a sztárokat a helyükön kezelik és valahogy mindig tudnak együtt játszani. Ez a legnagyobb erősségük, amivel ismét sokáig juthatnak.”

Sopron Basket – Famila Schio 

“Látva a Sopron eddigi játékát, én győzelmet várok tőlük. A Famila Schio selejtezőből érkezett, de ez kicsit csalóka, hiszen korábban stabil tagjai voltak a mezőnynek. A Schio a selejtező két mérkőzését és a Basket Landes elleni csoportmérkőzést nyerte, majd a Gironától kikaptak. Ha azt nézzük, hogy a Sopron magabiztosan verte a spanyolokat, majd a Girona stabilan nyert Olaszországban, akkor ki is jönne a matek. Természetesen ezt nem szabad így nézni, de a Sopron eddig meggyőzően játszik és ha a fiatalok ugyanilyen hatékonysággal szállnak be, akkor nagyon jó esélyeik mutatkoznak a győzelemre.

Én a jó kezdést egyértelműen a fiatalok hozzájárulásában látom. A rendelkezésre álló légiósok hozzák magukat, a kevésbé várt plusz a fiatalok játéka. A Győr ellen is láthattuk, hogy a Sopron védekezése mindig stabil és amit rendre kiemelek, hogy Határ Bernadett és Aby Gaye párosa a palánk alatt itthon nagy fölényt biztosít. A Schio-nál a WNBA draft 1/1-ese Charli Collier és Kim Mestdagh a Girona ellen már játszott. Az ettől függetlenül nem egyszerű helyzet, amikor egyből két játékost kell beépíteni és ez múlt héten látszódott. Ebben várhatóan léptek előre, de én így is egyértelműen esélyesnek tartom a Sopront.”

EURÓPA KUPA

Orman Genclik – Ludovika-FCSM Csata 

“Ezt a meccset túl kell élnie a Csatának. Kiemelkedő centersorral rendelkezik a török csapat. Most még nem tudjuk, hogy Zele Dorina és Simon Zsófia rendelkezésre állnak-e a Csatánál. Ha ülnek a hárompontosaik és a mezőnyposzt tud “varázsolni”, akkor partiban lehetnek. Ez egy jó gyakorlás lehet a szakmai stábnak, hogy tudják-e úgy rotálni a csapatot, hogy tartsák a lépést az erősebb ellenfelükkel, de mégse hajszolják túl a kulcsjátékosokat. Összességében itt a török csapatot egyértelműen esélyesnek érzem.”

Bellona Kayseri – NKA Universitas PEAC 

“Nagy teszt lesz a PEAC-nak, hogy erős ellenfél ellen hosszú utazás után idegenben mire mennek. A statisztikákat nézve dobószázalékban, lepattanókban jobb volt a PEAC eddig, de ez most egy csoportrangadónak tekinthető mérkőzés és komoly kihívás. Főleg annak tükrében, amilyen menetelésben vannak a pécsiek. Selejteztek, így szeptember vége óta heti két meccses ritmusban dolgoznak. Ennek hatása a Vasas ellen azért már látszódott, ahol 25 ponttal vezettek a félidőben, de a második 20 perc kiegyenlített képet mutatott. Ebben a helyzetben ez benne van. Ha azonban a fáradtságát le tudja a küzdeni a PEAC, akkor a két csapat 2016-os meccseihez hasonló szoros küzdelem alakulhat ki.”

UNI-Győr – MÉLY-ÚT – BC Prometey 

“Megérkezett Beatrice Mompremier, de Aari McDonald távozott a Győrtől. Nekem meglepetés, mert jól játszott és szerintem Győrben jó ideje már minden adott a megfelelő munkához. Ilyenkor nehéz mit mondani. Én azt vallom, hogy ilyen helyzetekkel csapaton belül az edzőknek és a játékosoknak nem szabad túlfoglalkozni. Elment, így döntött, megvan, hogy kinek kell a helyére lépnie és menni kell előre. Ha nem is könnyű, de inkább azt érdemes ilyenkor figyelni: ki tud ebből egy kicsit profitálni. Mompremier ismerős közegbe érkezik vissza. A csapat is nagy részben változatlan. Ha valóban jól érzi magát és minden jel erre utal, akkor úgy jön vissza, hogy várja: része legyen a csapatnak és nagy erősítés. A Prometey esetében nekem szimpatikus, hogy jórészt ukránokra építenek. Minőségi légiósaik vannak és ugyanaz a kérdés, mint múlt héten az Elazig vagy Ramla esetében: mennyit tudnak a hazaiak hozzátenni. Ebben az ukrán játékosok erősebbek lehetnek.”

DVTK – Nika Syktyvkar 

“A szezon eddigi alakulása alapján a DVTK mezőnyposztja egyelőre nem éledezik. Centerben, amikor Cheridene Green-t meg tudják játszani, stabilak. Már a BEAC ellen látszott azonban, hogy Barnai Judit és az angol 3×3-as válogatott Shequila Joseph tud nehézséget okozni. Nekem eddig Kiss Angelika játéka elmarad a tőle már várhatótól. A tavalyi teljesítményéből kiindulva benne ennél sokkal több van, tudom, hogy fiatal és ezáltal természetesen lehet hullámzó a játéka, de nem csak a csapatnak, hanem neki is rendkívül fontos, hogy idén hogyan teljesít.

Összességében elég nehéz a DVTK-t értékelni, mert öt bajnokit és egy Európa Kupa mérkőzést játszottak idegenben. Az első hazai meccsüket most csütörtökön vívják. Ez megint olyan helyzet, hogy először fognak meccset játszani az új csarnokban, ami nem könnyű. Ettől függetlenül hazai környezetben ez az orosz csapat verhető. Amikor benne vagy egy olyan sorozatban, hogy három vereséget is elszenvedtél, akkor nagyon fontos élni az adódó lehetőséggel. Csak ismételni tudom magam, ha a mezőnyposzt hozzá tud tenni, akkor esélyesek. Ha nem, akkor annyira be tud védekezni bárki ellenük, hogy onnantól nehezen boldogulnak.”

Hirdetés