Hirdetés
Archivum

Hatalmas a káosz az izraeli ligában:

:

Hirdetés

Hétfõn a kosaras szaksajtót nem mindennapi hír járta be, mely szerint Izraelben törölték a nõi kosárlabda bajnokság teljes 2011/2012-es szezonját. A kialakult helyzet hátterében a légiósok számát korlátozó szabályozás körül kialakult vita áll.

Izraelben nyár óta éles vita zajlik a nõi kosárlabdázásban. A férfi ligában már megváltoztatták azt a szabályozást, melynek értelmében a bajnoki mérkõzéseken mindig legalább két izraeli játékosnak a pályán kellett lennie. Az idei szezontól életbe lépõ módosítás szerint már egyszerre négy légiós szerepelhet és csak egy hazai játékosnak kell a pályán lennie. Ugyanezt a módosítást a nõi ligában is keresztül akarták vinni, de ott a döntéshozók sokkal nagyobb ellenállásba ütköztek.

Az izraeli nõi kosárlabdázók érdekeit képviselõ játékos szakszervezet nem fogadta el a nõi hivatásos liga vezetõinek és a klubtulajdonosoknak a közös javaslatát a légiósokra vonatkozóan és általános sztrájkot hirdetett. A felek között már szeptember végén megakadtak a tárgyalások és akkor a liga vezetése október 31-ig törölte a mérkõzéseket. Mivel október végéig sem sikerült tetõ alá hozni egy mindenki számára elfogadható megoldást, a profi liga vezetõi a teljes szezont lefújták.


„A szezon törlése elengedhetetlen volt ahhoz, hogy megmutassuk: kinek a kezében van a döntés ebben a ligában. Aki kicsit is ismeri az izraeli nõi kosárlabdát, az pontosan tudja, hogy szükségünk van a légiósokra. A hazai játékosok nem képviselnek olyan színvonalat, amivel a topligákban szerepelhetnének, mégis játékidõt követelnek maguknak anélkül, hogy megküzdenének érte.” –
nyilatkozta indulatosan Dorit Keren-Tzvi, a Ramat Hasharon klubigazgatója.

Természetesen a másik oldal is hallatja a hangját. Anat Draigor, az izraeli nõi kosárlabdázás egyik legendás alakja minden megszólalásában hangsúlyozza, hogy a hazai játékosok fejlõdése szempontjából elengedhetetlen, hogy játékidõt biztosítsanak számukra a klubok.

Az idei szezon törlését még nem szabad biztosra venni. Limor Livnat, izraeli kulturális és sportminiszter megállapodásra szólította fel a feleket. A miniszter „elhamarkodott és felelõtlen” döntésnek nevezte a szezon törlését, mely „árt az egész izraeli sportéletnek, különösen a nõi sportnak.” A játékosokat tömörítõ szervezet pedig már szorgalmazta is újabb tárgyalások összehívását.

Hirdetés