Hirdetés
Nagyvilág

Hatalmas csatában verte Szerbia Ausztráliát, az Európa-bajnok is készülhet a világbajnokságra

Szerbia - Ausztrália 78-71 (24-20, 14-20, 15-16, 25-15)

FIBA Women's Basketball World Cup 2022 - selejtező
Belgrád, Ranko Žeravica Sports Hall
Proc, Baki, Yu

Szerbia: Cado 9/6, Crvendakic 12/3, Anderson 30, Skoric 4, Krajisnik 11. Csere: Raca 2, Mandic 2, Nogic 6, Topuzovic, Katanic 0, Djordjevic 2.

Ausztrália: Whitcomb 18/9, Talbot 6, Allen 15/3, Smith, George 5. Csere: Heal, Madgen 6/6, Rocci 2, Blicavs 4, Garbin 7/3, Tolo 8.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Egy óriási sportélményt adó összecsapáson, a világbajnoki selejtezők belgrádi A-csoportjában Szerbia 78-71 arányban múlta felül Ausztráliát. Ezzel a szerb válogatott kvalifikálta magát a szeptember végén Sydneyben megrendezésre kerülő világbajnokságra.

Ahogy arról beszámoltunk, ünnepi pillanatok vezették fel az összecsapást. Két visszavonuló klasszis, Jelena Brooks és Sonja Vasic köszöntésére került sor. Az első nappal ellentétben ezúttal szép számú és lelkes közönség gyűlt össze. A rendkívül pontgazdag első negyedben fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok. 10 perc után 24-20-ra vezetett Szerbia. A folytatás azonban Ausztráliának sikerült jobban, miután a magas hőfokú találkozón valamivel előbb tudtak megnyugodni. A félidő utolsó három percébe érve 37-28-ra léptek el. A csütörtöki meccsen megsérülő Dragana Stankovicsot nélkülöző és emiatt szerkezeti gondokkal küzdő szerb gárda igyekezett rendezni a sorait. A nagyszünetig lefaragták a hátrányukat, így 20 perc után mindössze 40-38-ra ment Ausztrália.

Fotó: FIBA.Basketball

A harmadik negyedet ismét Ausztrália kezdte higgadtabban és még négy percen át 49-46-ig őrizték az előnyüket. Aleksandra Crvendakic triplájával 49-49-nél egyenlített Szerbia, mely után egy emberként ugrott talpra az aréna. A vezetést azonban ekkor még nem tudták átvenni a hazaiak. A záró szakasznak 56-53-as ausztrál előnyről vágtak neki a csapatok. Ausztrália 59-55-re, majd 62-57-re szakadt el, de az utolsó hat percre újabb erőket tudott mozgósítani az extra versenyzői adottságokkal rendelkező szerb együttes. Négy perc alatt remek védekezéssel és 13-0-s futással 70-62-re fordítottak Marina Maljkovic tanítványai. Maja Skoric, Yvonne Anderson, Jovana Nogic és Sasa Cado voltak ezen futás pontszerzői.

Fotó: FIBA.Basketball

Ausztrália nem adta fel és az utolsó percben 72-68-ra felzárkózott. Két hiba azonban megpecsételte a sorsukat. Előbb Bec Allen kapott technikait, mert szabálytalanul akadályozott egy alapvonali bedobást, majd Sami Whitcomb nem tudta átvinni időben a labdát. Fejben jobban bírta a végét Szerbia, az utolsó percben a hét büntetőjükből hatot értékesítettek. Végül 78-71-es sikert aratott az Európa-bajnoki címvédő és így készülhet a szeptemberi, Sydneyben megrendezésre kerülő világbajnokságra. Ott is összefuthat ezen két gárda, hiszen Ausztrálian házigazdaként alanyi jogon résztvevő.

Yvonne Anderson 30, Aleksandra Crvendakic 12 pontot ért el. Ausztrália legeredményesebbje a 18 pontos Sami Whitcomb lett.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés