Hirdetés
Magyarország

Hatalmas dicsőség a Hepp Kupa döntő a Sportdarázs-SMAFC számára – Bakó Patrícia nyilatkozott:

:

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

Hétvégén kerül megrendezésre Sopronban a női Hepp Kupa négyes döntője, mely során négy együttes fogja összemérni erejét. Az elődöntő során a Sportdarázs-SMAFC első ellenfele az SZPA-HSE csapata lesz. A hétvégi torna kapcsán a soproniak csapatkapitányával, Bakó Patríciával beszélgettünk, aki előszőr a szezon eddigi alakulásáról tett említést.

“Nagyon változóan alakultak a mérkőzéseink a Piros csoportban – legalább annyira, amennyire a keretünk is változó volt meccsről-meccsre. Nagyon sok mérkőzést játszottunk, volt, hogy egy héten három találkozónk is volt. Emellett különböző sérülésekkel, illetve betegségekkel is küzdöttünk, amik méginkább megnehezítették a dolgunkat. Ez a nehéz időszak azonban nem csak minket érintett. A felnőtt csapat is egy nehéz perióduson van túl, az ottani játékos kieséseket pedig a nálunk is játszókkal kellett korrigálni. Ennek ellenére azt gondolom, hogy nagyon szépen megoldottuk ezeket a szituációkat és büszke is vagyok az egész csapat teljesítményére.” – mondta Bakó Patrícia, aki egyben arra is kitért, hogy milyen hatással van együttesére az, hogy nem mindenki egy korosztályba tartozik.

“A játékosok többsége az U18-as korosztályba tartozik, ezért annyira nincsenek is eltérő pályafutásszakaszban. Ők eleve egy csapatot alkotnak, – már össze vannak szokva – emellett pedig szinte minden nap együtt is edzünk, szóval egyáltalán nem nehéz közös nevezőre hozni mindenkit.

Természetesen vannak kihívások, a fiatalabbaknak még bele kell szokniuk a közegbe, de ők is folyamatosan tanulnak. Tény, hogy a Piros csoport egy idősebb korosztály, de más együtteseknél is vannak fiatalabb játékosok, így nem szokatlan a helyzet. Ehhez is alkalmazkodnunk kell és a legjobbat kihoznunk belőle. Egy biztos, senki sem lóg ki a csapatból.” – tette hozzá a soproniak csapatkapitánya.

Bár nem az egyetlen, de a Sportdarázs-SMAFC egy olyan kivételes helyzetben van, hogy számos játékos a felnőtt csapatuk – azaz a Sopron Basket – oszlopos tagjának számít. Adódik a kérdés, miként lehet azt kezelni, hogy szinte minden mérkőzésen más a kerettel kell kiállniuk.

“Egyszerűen mondva, a legjobb tudásunk szerint. Nem egyszerű, hogy meccsről-meccsre meglegyen az egyensúly, de igyekszünk ezt is helyén kezelni. Vannak páran, akik a felnőtt csapatban is lehetőségek kapnak. Közülük is vannak, akiknek állandó szerepük van – gondolok itt Varga Alízra és Varga Sárára – illetve, akik inkább egy átmenetibb periódusban szerepelnek – mint például Sitku Zsuzsanna és Kókai Patrícia. A Hepp Kupa során mind a négyükre számíthatunk majd, ennek pedig szintén megvannak az előnyei, illetve a hátrányai.

Előnynek fog számítani már eleve az is, hogy néggyel több játékos lesz a rotációban, emellett pedig mind a négyen – egytől-egyig – különböző pluszt hoznak a csapatunkba. Hátrány viszont, hogy egy teljesen más szisztémába kerülnek vissza, mint amiben a felnőtt csapatban kell játszaniuk – emellett pedig fel kell ismerniük, hogy nem kiegészítő szerepben van rájuk szükségünk, hanem vezérszerepben. Érdekes helyzetnek mondanám, de hiszem, hogy együtt ezt is meg fogjuk tudni oldani a hétvégén.”

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia

Bakó Patrícia együttesének nem csak a csapatkapitánya, hanem egyben az egyik legbiztosabb pontja is. A szezon során eddig minden mérkőzésen pályára lépett és kiemelkedő teljesítménnyel segítette a soproniakat. Ezt, a hétvégi Hepp Kupa döntő alkalmával is folytatni szeretné.

“Magammal kapcsolatban és a csapattól is ugyanazok az elvárásaim. Egymagában már az is hatalmas dicsőség, hogy a Hepp Kupa döntőjébe bejutottunk, így nem is arra gondolok, hogy milyen helyezést kell elérnünk. Azt lenne jó elsősorban látni, hogy az egész csapat együtt küzd, és mindenki szívét-lelkét beleadja mind a két mérkőzésbe, akárhányadik helyért is játszunk majd. Emellett pedig természetesen szeretném, ha a legjobb tudásunk szerint tudnánk megvalósítani azt, amit az edzőnk mondd, illetve az edzéseken gyakoroltakat.” – fogalmazott Patrícia, majd azzal folytatta gondolatmenetét, hogy milyen jelentősége is van a Hepp Kupának – illetve annak szervezésének – Sopronban.

“Hatalmas eredménynek számít ez a döntőbe jutás, pontosan ezért is szerettük volna megrendezni a Kupát. Egy nagy, közös eseményt szerettünk volni kihozni belőle, amire a többi csapat is kilátogathat, illetve láthatják, hogy nem csak a felnőtt csapat kiemelkedő, de a sportakadémia NBI/B-s együttese is remekül teljesít. A sorsolásunkat tekintve is azt tudom mondani, hogy valamilyen szinten szerencsések voltunk. Mindenképpen meg szeretnénk mutatni mindenkinek, aki a mérkőzésekre kilátogat, hogy mire vagyunk képesek.”

A Hepp Kupa során a Sportdarázs-SMAFC három mérkőzést nyert sorozatban. Előszőr a Tata, majd a Győr ellen győzedelmeskedtek, végül pedig egy MTK-TFSE elleni bravúros, egy pontos sikerrel zártak (51-50).

“Az MTK-TFSE elleni találkozó egy nagyon kemény idegenbeli mérkőzés volt, érezni lehetett, hogy már mindkét csapatnak jó sok meccs volt a lábában. Ehhez még pluszba jött nekünk az utazásból adódó fáradtság is, ami méginkább megnehezítette a helyzetünket.

Már a felkészülés során is arra fektettük a hangsúlyt, hogy a TF egy nagyon jó kezű csapat, veszélyesek a kinti dobásaik, ezért komoly hangsúly volt a védekezésünkön. Szinte az egész mérkőzésen a hazaiak vezettek, de szerencsére, folyamatosan pár ponton tartottuk őket. Ha 10 pontra is szakadtak el, mindig sikerült visszajönni 3-4 pontra, majd a találkozó végén meg is fordítottuk a mérkőzést. Azt gondolom, hogy elsősorban az akarat, illetve a szív döntött – mindennél jobban akartuk a győzelmet, ami a végére kifizetődött. Ahogy megfordítottuk az eredményt, abból a TF már nem is tudott felállni.”

A soproni rendezésű Hepp Kupa négyes döntőt a Sportdarázs-SMAFC együttese a Zöld csoportban szereplő SZPA-HSE ellen kezdi. A Patríciával való beszélgetést azzal zártuk, hogy miként lehet felkészülni egy olyan helyzetre, amikor nem sokat lehet tudni az ellenfélről.

“Úgy gondolom, hogy mindenki nagy riválisnak számít. A Zöld csoportban játszó Szent Pál Akadémia HSE-t egyáltalán nem ismerjük, ami eleve megnehezíti az ellenük való felkészülést. A többi csapat közül pedig a Szekszárddal már játszottunk, azonban a döntőre ők is erősödni fognak A-csoportos játékosokkal – ugyanez igaz a Csata együttesére is.

Minden mérkőzés nagyon nehéz lesz, – hiszen nem véletlenül ezek a csapatok jutottak el idáig – de mi elsősorban a saját játékunkra szeretnénk koncentrálni. Ahogy te is említetted, sose lehet tudni pontosan, hogy milyen kerettel fognak kiállni a csapatok, ez pedig nehezebbé teszi a felkészülést is, nem csak magát a mérkőzést. Éppen ezért, legfőképpen saját magunkra fókuszálunk, – maximális legyen a játékunk mind védekezésben, mind pedig támadásban, – az erősségeinkre szeretnénk alapozni elsősorban, a többi pedig majd alakul magától.”

Hirdetés