Hirdetés
Archivum

Hatalmas hajrával bajnok a Gyõr!:

:

Hirdetés

Hatalmas hajrájának köszönhetõen története elsõ bajnoki címét szerezte a Gyõr együttese. A Sopron a záró szakaszt 50-43-as elõnnyel várhatta, de a gyõriek a találkozó utolsó 5 percét 12-0-ra nyerték és ez döntõnek bizonyult. A mérkõzés végére mentálisan teljesen szétesett Székely Norbert alakulata.

MTI Fotó: Kovács Anikó

MTI Fotó: Kovács Anikó

Uniqa-Euroleasing Sopron – Uni Seat Gyõr 55-61 (14-16, 15-8, 21-19, 5-18)
Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc végeredménye 3-2 a Gyõr javára.

Legjobb dobók:

Sopron: Horti 14, Kuraszova 14, Fegyverneky 11

Gyõr: Bujdosó 18, Rasheed 15, Ciglar 13

Egy fordulatos párharc után érkezett el a Magyar bajnokság döntõjének ötödik mérkõzése. Mindkét csapat nyerni tudott a másik otthonában. A harmadik találkozón egy héttel ezelõtt gyõri siker született Sopronban, szerdán azonban elmaradt a bajnokavatás. Székely Norbert együttese kiegyenlített. Az ötödik, sorsdöntõ mérkõzés egy fináléban mindig más világ. Elég, ha csak az elmúlt másfél évtizedet vesszük figyelembe, a pályaelõnyt élvezõ csapatoknak a hazai környezet nem feltétlenül jelentett garanciát a sikerre.

Ideges kezdés pontatlan játékkal

Sopron   Gyõr
36% (17/47) 2-pontos %
52% (19/36)
16% (2/12)
3-pontos %
45% (5/11)
88% (15/17)
Büntetõ %
66% (8/12)
9
Gólpassz
9
32
Lepattanó
32
15
Szerszett labda
13
13
Eladott labda
14
18
Személyi hiba 20

A találkozó rangjának megfelelõen az elsõ két soproni mérkõzéshez képest sokkal többen látogattak ki az MKB Arénába és a vendégszektor is szépen megtelt, így minden adott volt a remek hangulathoz. A tét érzõdött a játékosokon, elképesztõen idegesen kezdtek a csapatok. A soproni oldalon Horti volt eredményes, melyre másfél perccel késõbb a gyõriektõl Nagy-Bujdosó válaszolt büntetõkbõl. Sorra maradtak ki a ziccerek mindkét oldalon, így még 5 perc elteltével is 2-2-rõl árulkodott az eredményjelzõ.

A kosárcsendet büntetõk törték meg. Elõbb Fegyverneky, majd Rasheed értékesített ebbõl a mûfajból kettõt-kettõt. A negyed végjátékához érkezve érezhetõen a gyõriek nyugodtak meg elõbb, Rasheed triplája után már 11-6-os vendég elõnyt jegyezhettünk fel. Ezekben a percekben Horti Dóra tartotta mérkõzésben a címvédõt. A Sopron centere másfél perc alatt hat pontot szerzett, így 14-12-re jöttek fel a hazaiak. Az elsõ 10 perc Ciglar és Kurasova kosárváltásával zárult, egy negyed után 16-14-es elõnyben volt a Gyõr.

Az elsõ etapot összefoglaló statisztika sokszor nagyon csalóka, de ezúttal jól mutatja, hogy a hazaiak milyen sok dobást vállaltak és mennyire pontatlanul céloztak az elsõ szakaszban. A duplákat tekintve 15 kísérlete volt a Sopronnak, melybõl 4 talált utat a gyûrûbe, míg a négy triplakísérletbõl egy sem. A gyõriek ezzel szemben 50%-al dobtak mezõnybõl és a 9 pontos Nagy-Bujdosó személyében volt egy embere Füzy Ákosnak, aki megadta az alaphangját a mérkõzésnek.

MTI Fotó: Kovács Anikó

MTI Fotó: Kovács Anikó

Szórja el a labdákat a Gyõr, fordít a Sopron

A második negyed Ciglar duplájával indult, majd 18-14 után Zavecz Hanna révén gyorsan egyenlített a Sopron. Ezekben a percekben úgy nézett ki, hogy a hazai gárda magához tudja ragadni a kezdeményezést. Sorra szórták el a labdákat a gyõriek és a Sopron Fegyverneky és Zavecz pontjaival 24-20-as elõnyre tett szert. Nem véletlen, hogy Füzy Ákos rövid idõn belül kétszer is idõt kért, de a csapatát nem sikerült megnyugtatnia.

Az idõkérés után Szabó Fanni talált be és a hazai elõny 28-22-nél 6 pontra hízott. A gyõri kosárcsendet Rasheed törte meg, de a Sopron többször is támadhatott azért, hogy 4-6 pontnál nagyobb különbséget alakítson ki. Azonban hol egy támadóhiba, hol egy kihagyott középtávoli megakadályozta ezt. Székely Norbert a félidõ hajrájában egymás után két idõt kért ki és ezzel próbálta rendezni csapata sorait. A szünetben végül 29-24 állt az eredményjelzõn.

A félidõben az eladott labdák tekintetében volt nagy különbség a két együttes között, a gyõriek 10 labdát szórtak el, a hazaiak hármat. Emellett pedig Horti Dóra 12 pontját lehet kiemelni a Sopronnál. Eközben Füzy Ákos Hollingsworth pontjait hiányolhatta, de az amerikai center 12 lepattanójával így is sokat tett azért, hogy bõven látótávolságon belül maradjon a csapata.


13 pontos elõnyre tesz szert a Sopron

A harmadik negyed a hármas szám bûvöletében kezdõdött. Nagy-Bujdosó dobott egy triplát, majd erre Kurasova kettõvel válaszolt. 37-27-nél pedig a 10 pontot is elérte a differencia, sõt… Fegyverneky 2+1-es megoldásával 40-27-re lépett el a Sopron. Füzy Ákos idõt kért, de az 1 perces pihenõ sem nyugtatta meg a csapatokat. Továbbra is rengeteg pontatlanság jellemezte a mérkõzést. Ebbõl a kapkodásból sokáig úgy nézett ki, hogy a valamivel pontosabban célzó Sopron jöhet ki gyõztesen.

A negyed utolsó két percébe érkezve is 10 pont feletti differenciát jegyezhettünk fel. 48-36 után azonban megismétlõdött az, ami a negyedik mérkõzésen szerdán. Behullott egy Ciglar tripla, majd a Sopron azzal a lendülettel eladta a labdát és Hollingsworth is betalált. 5 pontot szereztek a vendégek és pillanatok alatt fordult a mérkõzés lélektana, a különbség pedig 10 egység alá érkezett. A harmadik negyed végén 50-43 állt az eredményjelzõn.

A soproniaknál ez a negyed Fegyvernekyrõl szólt, aki 7 pontot szerzett. Székely Norbert Fûrész Dia pontjait hiányolhatta, aki szerdán Gyõrben nyerõ ember volt, ezúttal 30 perc után 0 ponttal állt, miközben 6 dobást hibázott. A gyõri oldalon az elsõ félidõhöz képest Hollingsworth pontjai érkeztek meg, 6 egység került a neve mellé ebben a 10 percben.

MTI Fotó: Kovács Anikó

MTI Fotó: Kovács Anikó

Fordít és bajnok a Gyõr!

A negyedik negyed Krnjic és Hollingsworth büntetõivel indult. 52-45 után pedig befagyott az eredmény, egyik csapat sem talált be. Amolyan „vihar elõtti csönd” hatalmasodott el a pályán. Remegtek a kezek mindkét oldalon, de kisebb meglepetésre nem az elsõ döntõjét játszó Gyõr, hanem a címvédõ Sopron rogyott meg. 54-47 után Rasheed volt eredményes, majd erre még Krnjic egy büntetõvel válaszolt. Ez volt a Sopron 55., egyben utolsó pontja az idei évadban.

A gyõriektõl ezt követõen Nagy-Bujdosó talált be és bár ekkor még 3 pontos elõnyben volt a hazai gárda, ha végig pillantottunk az arcokon, már egészen mást láthattunk. A hit, az önbizalom, az akarat a gyõri szemekben csillogott és Ciglar duplájával az utolsó percbe érkezve 56-55-nél fordítottak a vendégek. Székely Norbert idõt kért, de nem túlzás azt állítani, hogy az utolsó percben már nem volt esélye a Sopronnak a címvédésre. A döntõ és az évad Ciglar és Simon pontjaival zárult, 61-55-re nyert a Gyõr és ezzel története elsõ bajnoki címét szerezte. Az utolsó 5 perc 12-0-s gyõri futással zárult.

A Gyõr hatalmas lelki erõrõl tett tanúbizonyságot ebben a párharcban. Az elsõ mérkõzés után – amikor akkora volt a különbség, hogy az utolsó 5 percben már a fiatalok voltak pályán a soproni csapatból – sikerült talpra állniuk Füzy Ákos tanítványainak. Kétszer nyertek Sopronban, az ötödik találkozón 13 pontos hátrányból jöttek vissza. Ezt kevés gárda tudta volna megtenni. Egyértelmû, hogy fejben dõlt el ez a döntõ. A Sopron mentálisan nem volt a csúcson, egy veretlen alapszakasz után, egy kiütéses döntõbeli elsõ találkozót követõen, ha egy csapat nem tudja behúzni a gyõzelmet, akkor ott sokkal mélyebben vannak a problémák, mint két kihagyott ziccer a végjátékban, vagy néhány eladott labda.

Nyilatkozatok:


Székely Norbert, a Sopron vezetõedzõje:

“Az utolsó percekre mind fizikálisan, mind fejben elfogytunk. Elsõsorban támadásban blokkoltunk le, s nem tudtunk olyan sebességgel játszani, mint addig. Gratulálok a Gyõrnek, megérdemelten lett bajnok.”

Füzy Ákos, a Gyõr mestere:
“Határtalan boldogság és büszkeség lakozik bennem. A csapat azt mutatta, ami egész évben a védjegye volt, megalkuvás nélkül harcolt és vesztett helyzetbõl talpra állt.”

Forrás: MTI

Hirdetés