Hirdetés
Európa

Hatalmasat küzdött, végül 4. helyen zárt a Sopron az Euroligában

Sopron Basket - Fenerbahce Oznur Kablo 58-64 (9-22, 22-14, 15-11, 12-17)

Euroliga 3. helyért
Isztambul, Volkswagen Aréna
Csender, Velikov, Dahra (Flament)

Sopron Basket: January 5, Fegyverneky 3, Walker 7/3, Brooks 21/3, Krajisnik 17. Csere: Czukor 3/3, Varga A., Határ 2.

Fenerbahce Oznur Kablo: Thomas 8/6, McBride 15/6, Iagupova 11/3, Sabally 13/3, Vaughn 12. Csere: Cakir, Canitez, Nicholls, Stokes 2, Zandalasini 3/3.

Hirdetés

A 2021-es isztambuli Euroliga Final4 bronzmérkőzésén a Sopron Basket 64-58-ra alulmaradt a házigazda Fenerbahce gárdájával szemben. A soproni csapat nagyot küzdött, Gabby Williams hiányában is felzárkózott 18 pontos hátrányból egy pontra. A végjátékban döntő pillanatokban a Fenerbahce pontosabbnak bizonyult és megszerezte a harmadik helyet.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Gabby Williams lábsérülése miatt nem tudta vállalni a találkozót. A Fenerbahce nagy lendülettel kezdett, Alina Iagupova és Satou Sabally duplái vezették fel a találkozót. A Sopron Basket első pontját Tina Krajisnik büntetője jelentette, de a folytatásban 9-1-re elléptek a hazaiak. Az első mezőnykosár a magyar csapatból Jelena Brooks nevéhez fűződött. A folytatásban azonban a 10 pontot is elérte, majd átlépte a differencia a felek között. Az első szakasz végén 22-9-re ment a Fenerbahce, mely 16 mezőnykíséreltéből 9-et értékesített. Soproni oldalon ugyanez az arány 18-ból 4 volt. Sokáig a második negyedben is hasonló mederben zajlott az összecsapás. Cecilia Zandalasini triplája vezette fel a játékrészt, melyre Megan Walker válaszolt. A folytatásban azonban 28-11-re, majd 34-16-ra is elszakadtak a hazaiak. Ahogy azonban az elődöntőben 19 pontos hátránynál, úgy ezen a délutánon is volt tartása a Sopronnak.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Megan Walker és Briann January találataival kezdte meg a felzárkózást Gáspár Dávid együttese. Hamar időt kért Victor Lapena, de a Sopron ezt követően is lendületben maradt. 34-29-nél már 13-0-s futást regisztrálhattunk. A félidő 36-31-es állását Satou Sabally büntetői és az ekkor már 12. pontját szerző Jelena Brooks duplája alakította ki. A Sopron a második negyedben 15-10-re megnyerte a lepattanócsatát és jelentősen javított mezőnyszázalékán is. A harmadik szakaszt Alina Iagupova és Kia Vaughn duplái vezették fel. A lélektani 10 pont fölé azonban nem tudta növelni az előnyét a Fenerbahce. Komoly tartásról tett tanúbizonyságot a Sopron. Nem véletlen, hogy 42-37-nél már török időkérés miatt állt a játék. Visszatérve a pályára azonban folytatta felzárkózását a magyar csapat, így Megan Walker triplája után 42-40-nél teljesen nyílt lett az összecsapás.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A harmadik negyed utolsó két percébe érve ismét elszakadtak 47-42-re a hazaiak, de Tina Krajisnik négy pontjával a negyed végére 47-46-ra visszajött a Sopron. Óriási tett volt ez 18 pontos hátrány után és Gabby Williams hiányában! A záró szakasz elején még volt labdája a Sopronnak a fordításhoz. Ezzel nem sikerült élni, így amikor Jasmine Thomas és Kayla McBride egy-egy triplája célt ért, 53-46-nál ismét fordult egyet lélektanilag az összecsapás. Újra a hazaiak kerültek fölénybe. A negyedik szakasz közepén 57-46-nál 10 egység fölé ugrott a differencia, de erre Jelena Brooks azonnal válaszolt távolról. Egy pillanatig nem adta fel a Sopron és másfél perccel a vége előtt is sikerült öt egységre megközelíteni a törököket. A vezetést végül egész meccsen nem engedte ki a kezéből a házigazda és 64-58-as sikerrel megérdemelten szerezte meg a bronzérmet. A felzárkózására, az akaraterejére büszke lehet a Sopron, ugyanúgy, ahogy az egész szezonban bemutatott nagyszerű nemzetközi menetelésére is.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés