Hirdetés
Magyarország

Hatalmasat küzdött a Csata, de a végül a DVTK jutott tovább a Magyar Kupában

Ludovika-FCSM Csata - DVTK 71-73 (20-20, 23-23, 11-19, 17-13)

Killik László Női Magyar Kupa, negyeddöntő
Miskolc, DVTK Aréna
Győrffy Pál Attila, Goda László, Kovács Nimród János (Balogh László György)

Ludovika-FCSM Csata: Horváth 23/15, Lelik 19, Dean 13, Strausz 2, Böröndy 2. Csere: Zele 9, Angyal 3/3, Hegedűs -.

DVTK: Vorpahl 13/6, Green 17, Aho 5, Jovanovic 17/9, Bernáth 17/9. Csere: Kányási -, Tóth 4, Kiss -.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

Hirdetés

A Killik László Női Magyar Kupa első napjának utolsó mérkőzésén a DVTK 73-71-re legyőzte a Tursics Krisztián által irányított Ludovika-FCSM Csata együttesét.

A találkozót Strausz Edina pontjai indították, melyekre szinte azonnal Bernáth Rékától jött a válasz. A pontszerzést azonban nem a Csata folytatta, hanem következőnek is a DVTK szerzett kosarat – Jovanovic volt sikeres távolról. Elszakadni a rendezők azonban nem tudtak, hiszen a fővárosiaktól Japreece Dean is betalált (4-6). Ekkor sorozatban következett Aho Nina, Cheridene Green, majd Milica Jovanovic kosara. Az előző mérkőzésekhez képest a csarnok megtelt miskolci szurkolókkal, akiknek a hangos kántálását lehetett hallani a lelátóról. Ez láthatóan hatalmas löketet adott a hazaiaknak, hiszen a különbséget majdnem tíz pont fölé emelték. 4-12-nél Leslie Vorpahl-t faultolták dobás közben, ezzel pedig két büntető dobásának jogát harcolta ki – kettőből egyet tudott értékesíteni a diósgyőri légiós (4-13). Ekkor Lelik Réka szépített kosarával csapata teljesítményén, majd Zele Dorina volt sikeres, amivel a Csata öt pontra zárkózott fel (8-13). Ezt követően az események felgyorsultak. Előszőr Tóth Franka szép megoldását láthattuk, majd Japreece Dean indított támadást a túloldalon, akit méghozzá jó dobása közben faultoltak. Az amerikai légiós 2+1-es akciójával járult hozzá csapata teljesítményéhez, amivel Tursics Krisztián együttese négy pontra tudott felzárkózni. Ekkor Zele Dorina találata következett, amivel az állás 13-15-re változott. A DVTK végül Leslie Vorpahl hárompontosával tudta megtartani a tisztes távolságot, ám ekkor Zele Dorina újabb 2+1-es akciót értékesített – a folytatásban pedig ziccerrel fejezte be támadását, amivel a budapestiek 18-18-nál egyenlítettek. Az elmúlt időszakban a Csata együttese nem éppen volt szerencsésnek mondható, hiszen számos, kereten belüli problémákkal küzdöttek. A Magyar Kupára is hiányosan érkeztek, ugyanis Stasha Carey nem tudott a csapattal tartani Miskolcra. Ennek ellenére nem a feladás, hanem az akarat volt rajtuk érezhető. Ez már az első negyed eredményén is megmutatkozott, ismételten Dean vette a kezébe az irányítást, és középtávoli dobásával 20-18-nál át is vették a vezetést. A következő védekezésük során azonban Hegedűs Janka faultolt, amiért Green dobhatott két büntetőt. Mivel mind a kettőt értékesítette az angol légiós, ezért a másik felvonás 20-20-ról folytatódhatott.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

A mérkőzés elejéhez hasonlóan a második negyedet is a Csata indította – Lelik Réka talált be, így a párpontos előny ismételten a fővárosiakhoz került. Válasz nem is jött a DVTK oldaláról, hanem Angyal Nikolett szerzett távolról pontokat (25-20). Ezután megint csak Lelik Réka kosarát láthattuk, amivel összesítésben a vendégek egy 7-0-ás rohamot indítottak. A hajrát végül Völgyi Péter állította meg időkérésével. Visszatérve a Csata zónavédekezésre váltott, amiben Bernáth Réka betörésből találta meg a rést. Bár találat nem szünetet, akciója közben faultolták, így két büntetőt dobhatott. Bár mind a kettőt értékesítette, a diósgyőriek így sem tudtak közelebb férkőzni, ugyanis előbb Lelik, majd Dean talált be (31-22). A folytatásban Green, majd Jovanovic büntetői következtek – kettőből kettő ment be nekik. Válaszként viszont Horváth Bernadettől már jött is a találat (33-26). Ekkor azonban a miskolciak is bepörögtek, és öt pontot szereztek sorozatban, amivel végül két pontra zárkóztak fel. 33-31-nél Tursics Krisztián vezetőedző kért időt eligazításra. Ez láthatóan jól is jött együttesének, hiszen visszatérve kapásból Horváth Bernadett dobott egy triplát. Meglépni viszont nem tudtak, mert válaszként már jöttek is Vorpahl büntetői (36-33). A Csata azonban továbbra is megtartotta hidegvérét, és koncentráltan tartották a pár pontos lépéselőnyt. Védekezésben sem hibáztak nagyot, ami meg is zavarta a hazaiakat. A diósgyőriek szinte egyetlen mentsvára a büntetők voltak – 36-35-nél Green dobott kettőt. A vezetést azonban továbbra sem tudta átvenni Völgyi Péter együttese, erről Lelik Réka gondoskodott, aki már a 10-ik pontját szerezte. A túloldalról ekkor viszont Jovanovic szólt közbe. A diósgyőriek légiósa sorozatban összesen nyolc pontot szerzett, – 17 dobott pontig jutott – amivel csapatának öt pontos előnyt ajándékozott. 38-43-nál így tehát Tursics Krisztián vezetőedző kért időt. A folytatásban a Csata továbbra sem adta fel. Koncentráltan védekeztek és hideg fejjel támadtak kontrába, aminek meg is lett az eredménye – Böröndy Vivien dobhatott kettőt. Őt, ugyanebben a szisztémában követte Lelik Réka is, ők ketten pedig 42-43-ra változtatták az állást. Fél perc volt hátra a nagyszünetből és a Csataé volt a labda. Lelik Réka indította meg az akciót alsóposztról, akit ismételten dobás közben faultoltak, így kettőt dobhatott. Csak egy talált be neki, de ez bőven elég volt ahhoz, hogy csapata egyenlítsen. További kosarak nem is születtek, így a felek végül 43-43-ról fordulhattak egy igazi Magyar Kupa rangadóhoz méltóan.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

A második félidőt Horváth Bernadett középtávolija, illetve Lelik Réka ziccere indította. Válaszként Leslie Vorpahl büntetői következtek, melyeket a bírók Dean sportszerűtlen hibája után ítéltek neki. A Csata oldaláról Horváth Bernadett lett a második játékos, aki átlépte a tizedik dobot pontot, hárompontosával 50-44-re változtatta az állást. Válaszként miskolci oldalról is egy tripla következett – Vorpahl volt sikeres. Ezután Bernáth Réka kétszer is betalált, amivel Völgyi Péter együttese 50-51-nél visszavette a vezetést. Ezt követően megkezdődött a szokásos adok-kapok játék, amikor a felek egymásnak adogatták a pár pontos előnyt. Előszőr Lelik ziccerével a Csata szerezte vissza, majd Bernáth triplájával a miskolciakhoz került az előny. 52-54-nél Green dobhatott két büntetőt, melyből egy ment be neki – három pont volt a budapestiek hátránya, ebből pedig lelik faragott le ismét. A fővárosiak irányító-bedobója ekkor már 19 pontnál járt. 54-58-nál Green volt sikeres közelről, illetve Vorpahl értékesített egy büntetőt. A hátralévő időben is csak diósgyőri találása született, így a mérkőzés záró szakasza 54-62-ről kezdődhetett.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

A végső játékrészt Horváth Bernadett hét pontja indította, amivel a vendégek egy pontra zárkóztak fel (61-62). A válasz ezúttal Bernáth Rékától érkezett, amivel a fiatal bedobó 17-ik pontját szerezte meg. Ezután ismét Horváth akcióit láthattuk, ezúttal távolról volt sikeres kétszer is, amivel a Csata 67-64-nél vissza is vette a vezetést. A negyed feléhez érkeztünk és Völgyi Péter időkérése következett. A folytatásban megint csak egy időkérésen volt a sor – mindössze fél perces játékidő után – ezúttal Tursics Krisztiánnak volt szüksége taktikai eligazításra. Szinte egy másodperce volt a Csatának dobást kialakítania, ami sikerült is. Horváth Bernadett engedte el a labdát távolról, ami bár nem talált be, a támadólepattanót Dean szedte vissza, aki azonnal kosárral is fejezte be az akciót. Válaszként Bernáth Rékának volt lehetősége egy lépéssel közelebb hoznia csapatát, ez azonban nem sikerült, és a következő pontokat is Dean szerezte (71-64). Alig három perc volt hátra a kulcsfontosságú találkozóból és a budapestiek előnye hat pont volt. Ekkor azonban Cheridene Green volt ismételten sikeres – a közönség az eddigiekhez képest pedig még jobban tombolt. A folytatásban egy kétes döntés született, Bernáth Réka harcolt ki faultot, amit a bírók videó segítségével döntöttek el, hogy dobás közben történt-e, avagy sem. A döntés értelmében nem dobás közben történt a fault, így a DVTK oldalról jöhetett. Az akciót bár nem teljes értékű kosárral sikerült befejezniük, dobás közben Aho Ninát faultolták, így ő dobhatott kettőt. Mindkét büntetőjét értékesítette a diósgyőriek válogatottja, így az állás 71-69-re változott. Az utolsó egy percbe érkeztek az események és a Csata támadhatott, akik azonban nem tudtak kosarat szerezni. Védőlepattanó után a Miskolc támadhatott kontrában, amit Green fejezett be végül sikeresen. Az eredmény 71-71-nél megint csak egál lett, negyven másodpercre a találkozó végétől pedig Tursics Krisztián kért időt. Az utolsó támadások egyikében a DVTK akciója végződött sikeresen – dobás közben Green-t faultolták, aki kettőből kettő büntetőt dobott be. 71-73-nál, 12 másodperc volt vissza és Tursics Krisztián vezetőedző kért ismét időt. A hátralévő időben a Csatának csupán egy támadásra volt ideje, amit Horváth Bernadett próbált meg távolijával befejezni. A dobás sikertelen volt, így végül a DVTK-é lett a végső győzelem, 73-71-el ők jutottak tovább a Magyar Kupa negyeddöntőiből.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

Hirdetés