Hirdetés
Európa

Hatalmasat küzdött a Szekszárd, de végül alulmaradt a Prága otthonában

ZVVZ USK Prága - Atomerőmű KSC Szekszárd 82-71 (20-18, 15-19, 27-17, 20-17)

Euroliga, 1. forduló
Prága, Kralovka Aréna
Ivana Ivanovic, Stylianos Simeonidis, Karol Kowalski (Patrycja Anna Gulak-Lipka)

ZVVZ USK Prága: Conde 14, Oblak 28/12, Thomas 15, Vyoralova 2, Vukosavljevic 17/6. Csere: Wrzesinski 2, Halatkova -, Jones -, Sklenarova 4, Vorackova -.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Mányoky -, Studer 13/3, Vivians 27/9, Wallace 6, Goree 3. Csere: Hebard 20, Bálint -, Boros 2, Holcz -, Horváth -.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szerdán kezdetét vette az Euroliga 2022/2023-as kiírása. Az Atomerőmű KSC Szekszárd az első forduló alkalmával a ZVVZ USK Prága otthonában lépett pályára, ahol Zseljko Djokics együttese 82-71-es vereséget szenvedett.

A mérkőzést Studer Ágnes közeli találata indította, amire Alyssa Thomas-tól érkezett a válasz. A KSC ezután sorozatos hibákat vétett védekezésben. Előszőr Maria Conde, majd Valeriane Vukosavljevic végül pedig Teja Oblak dobhattak büntetőket. Hat sikeres találat után már 8-2-re vezetett a Prága. A folytatásban azonban ismét Mányoky Réka ütött oda Conde dobása közben, amiért a légiós szintén kettőt dobhatott. Előbb azonban Zseljko Djokics időkérése következett. Visszatérve Conde mindkét dobását értékesítette, de ekkor már a vendégek is fonalat kaptak. Studer vezetésével a Szekszárd két pontra zárkózott fel (10-8). A következő percekben a hazai együttes továbbra sem lassított tempóján, a szekszárdiak pedig végig ottmaradtak a sarkukban – 12-12-nél a KSC Victoria Vivians találatával egyenlített. Conda azonban ismét sikeres volt, vagyis a vezetést nem tudták átvenni Djokics tanítványai. 14-12-nél ezúttal hazai időkérés következett. A folytatásban, 14-14-nél lett újból egál lett a mérkőzés. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a fordításhoz azonban a Szekszárd még mindig túl sok hibát vétett. Leginkább az eladott labdákkal voltak problémái a szekszárdi együttesnek. A negyed utolsó egy perce 18-16-ról kezdődhetett. A hátralévő időben egy-egy újabb találat született mindkét oldalon, vagyis a második felvonás 20-18-ról folytatódhatott. Az etap legeredményesebb játékosa Victoria Vivians lett 8 dobott ponttal.

A következő tíz perc Vivians hárompontosával indult, amivel a Szekszárd végül maga felé tudta billenteni a mérleget (20-21). A Prága kemény támadásait azonban továbbra sem tudták megfékezni. Kosárra-kosár volt a válasz, mígnem a hazaiak ismét magukhoz vették a vezetést. 25-23-nál Alyssa Thomas büntetőit láthattuk. A Szekszárd azonban figyelemreméltóan szépen kosárlabdázott. Támadójátékuk legnagyobb fegyvere a Vivians – Studer duó volt, melynek vezetésével a vendégek három pontra növelték előnyüket. 25-28-nál Natalia Hejkova kért időt eligazításra. Visszatérve a KSC határozottan tartotta pár pontos előnyét, az ötödik percben 29-33-at regisztrálhattunk. A folytatásban azonban ritmust váltott Hejkova együttese, és 35-35-nél ismét kiegyenlítettek. Ekkor Teja Oblak volt sikeres távolról. A félidő utolsó percei is hasonló izgalmakat hoztak. Elképesztő keménységgel védekeztek a csapatok, és csupán faultok árán tudták megállítani egymás támadásait. Az utolsó másodpercekben végül Ruth Hebard állította be a félidő végeredményét, vagyis a Szekszárd két pontos előnnyel kezdhette meg a nagyszünetet (35-37). A Szekszárd összesített 37 pontjából Victoria Vivians 16-ot szerzett, amivel nem csak csapata, de a mezőny legeredményesebbje volt.

A harmadik negyedet Ruth Hebard pontjai vezették fel, melyekre Teja Oblaktól érkezett a válasz. Ezzel a Prága egy pontra zárkózott fel (38-39). Kiegyenlíteni azonban nem tudott a hazai együttes, erről pedig Sydney Wallace találata gondoskodott. A mérkőzés végül 41-41-nél lett ismét egál, majd Valeriane Vukosavljevic közeli kosarának köszönhetően átvette a Prága a vezetést. A legnagyobb változás az USK védekezésén volt érzékelhető. Sokkal határozottabban léptek fel ellenfelükkel szemben – egészpályán letámadtak, illetve csapdázni kezdtek. A Szekszárd játékát láthatóan azonban ez sem zavarta meg. Vendég oldalon ezúttal Hebard került vezérszerepbe, akinek köszönhetően a mérkőzés továbbra is rendkívül kiélezett volt. Az ötödik percbe érkeztek az események és 45-45-öt regisztrálhattunk. Ekkor Alyssa Thomas büntetői következtek, a két sikeres találat után pedig ismét a hazaiak kerültek előnybe (47-45). Kiváló Euroliga-mérkőzéshez méltóan kosárra-kosár volt a válasz, mígnem a Prága előnye ismét növekedni kezdett. 52-47-nél Zseljko Djokics vezetőedző időkérése szakította meg a játékot. A rövid szünet azonban nem zavarta meg a hazaiak játékát. Visszatérve, előszőr Thomas találatát láthattuk, majd Valeriane Vukosavljevic büntetői következtek, miután Boros Júliának ítéltek sportszerűtlen hibát a játékvezetők. Vukosavljevic triplája ezután 10 pont fölé növelte a differenciát. 59-47-nél így újabb szekszárdi időkérésen volt a sor. A negyed hátralévő perceiben a KSC ismét tíz pont alá férkőzött.

A mérkőzés záró szakasza 62-54-ről folytatódhatott. A végső tíz perc első találatát Ruth Hebard szerezte, amire Tereza Vyoralova duplája érkezett válaszként. Pontszerzés szempontjából továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok, ám a Szekszárd továbbra sem tudott jelentősen közelebb férkőzni ellenfeléhez. 70-60-nál a differencia ismét kétszámjegyű volt, majd vendég időkérés következett. A folytatásban Zseljko Djokics együttesének sikerült ismét minimálisan közelebb férkőzni az ellenfélhez, ez pedig időkérésre kényszerítette Hejkova vezetőedzőt. A Prága azonban rendezte sorait, és visszatérve megint csak 10 pont fölé növelte előnyét (76-64). Ekkor Vivians találata, illetve a mérkőzés hajrája következett. Az utolsó két percben tulajdonképpen már nem is volt kérdéses a győztes kiléte. Vivians még érdekessé tette a találkozó végét, és 27-ik pontját is megszerezte, de a mérkőzés végkimenetelét már ő sem tudta megváltoztatni. Hatalmasat küzdött az Atomerőmű KSC Szekszárd, tisztességesen helytállt, de Zseljko Djokics együttese végül 82-71-es vereséget szenvedett a ZVVZ USK Prága otthonában.

Hirdetés