Hirdetés
Archivum

Hatalmasat küzdve gyõzte le a magyar válogatott Belgiumot:

:

Hirdetés

A magyar válogatott nagy csatában 64-54-re legyõzte Belgiumot a soproni U18-as Európa-bajnokság záró napján. A magyar csapat ezzel megszerezte az 5. helyet a tornán és kivívta a 2017-es U19-es Világbajnokságon való részvétel jogát.

Írta: Keszler Zoltán

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Egy rendkívül kellemetlen stílusú rivális várt a magyar lányokra a soproni Európa-bajnokság utolsó játéknapján. Belgium ellen hatalmas tét mellett dobták fel a labdát az 5. helyért rendezett találkozón, hiszen a gyõztes kivívta a részvételi jogot az U19-as Világbajnokságra. Szépen megteltek a lelátók Sopronban és így a tétnek megfelelõ hangulatban kezdõdhetett a meccs.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Az elsõ percben lépéselõnybe került válogatottunk, amikor Török Ági értékesített egy büntetõt. A második dobása ugyan lejött a gyûrûrõl, de a lepattanót Juhász Dorka leszedte és végül Gereben Lívia volt eredményes. Ezzel 3-0-ra léptünk el és a folytatásban már 6-2-re is vezettünk. A belgák ezt követõen rendezték a soraikat és két labdaszerzésbõl egyenlítettek, majd 9-6-ra fordítottak is. Az elsõ szakasz hajrájában azonban megvillant Lelik Réka, aki elsõ tripláját ekkor jegyezte, majd Studer Ági és Gereben Lívia ismét elõnyhöz juttatta a mieinket.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A 13-9-rõl induló második szakasz elején Massey értékesített két triplát és ezzel 15-12-nél újra a belgák jártak elõrébb. A mérkõzés abban a mederben zajlott, mely elsõsorban riválisunknak kedvezett: nagy iram és kevés pont. A belgák könyörtelenül megbüntették az eladott labdákat, a félidõig ilyen szituációk után 10 pontot szereztek. A második szakaszban végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Nálunk Mérész Betrix került kétszer is helyzetbe, miközben Studer Ági továbbra is motorja volt a csapatnak. A belgáknál pedig Laura Henket fogott ki extra perceket. Egymást követõ három támadásnál betalált. Elsõsorban remek megoldásainak köszönhették a vendégek, hogy a félidõben 27-26-os elõnyben voltak.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A harmadik negyed elsõ felében is hasonló forgatókönyv szerint zajlott a mérkõzés. Továbbra is váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Juhász Dorka és Török Ági 31-29-es elõnyhöz juttatta a mieinket, majd jött egy belga tripla és a vendégek jártak elõrébb. Így volt ez 38-37-ig. Ezt követõen Török Ági duplájával fordítottunk, majd Lelik Réka értékesítette második tripláját. Sokat változott a játék képe ezekben a percekben. Érezhetõen jobban bírta az utolsó 15 percet a magyar válogatott. Természetesen mindkét csapaton érzõdött, hogy kilenc nap alatt a hetedik meccsét játszotta, de fejben a mieink jobban egyben voltak. A pontosabb védekezésen és támadásban a jobb döntéseken lehetett ezt látni. A játékrész hajrájában Pusztai Petra értékesített ziccert, majd Lelik Réka harmadik triplája is célt ért. Így 50-43-as elõnyben várhattuk a záró szakaszt.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A negyedik negyedet Lelik Réka negyedik triplája vezette fel. Minden távoli kísérlete célt ért ezen a mérkõzésen. Lelik a második félidõben egymaga 17 pontot szerzett, így 19 egységgel zárt. Négy percig nem találtak be a belgák ebben a szakaszban és így 56-43-ra tudtunk ellépni. Természetesen riválisunk nem adta fel. Az egész tornán ez a küzdõs játék jellemezte õket. Behullott egy triplájuk és letámadással többször is meg tudták zavarni a mieinket. A nagy felzárkózásuk egészen 60-54-ig tartott. Ekkor még 2 perc volt hátra a mérkõzésbõl és kaptak egy esélyt arra is, hogy még közelebb kerüljenek. Ezzel nem éltek. Amikor 1 perccel a vége elõtt egy palánk alatt jelenetnél Studer Ági a fejére kapott egy ütést és ezért teljesen jogosan sportszerûtlent fújtak az elkövetõ belga játékosnak, eldõlt a találkozó. Lelik ugyanis mindkét büntetõt értékesítette. Az utolsó percben a közönség vastapsa közepette a magyar válogatott az 5. hely megszerzését és a sikeres világbajnoki kvalifikációt ünnepelhette. Nagyon szép és eredményes torna zárult le ezzel a mérkõzéssel.

Eredmény
Belgium U18 – Magyarország U18 54-64 (9-13, 18-13, 16-24, 11-14)

Statisztika

Hirdetés